Jennie intervjuar hållbarhetsprofilen Annika (@medveten_i_stan)!

Jag älskar ju att intervjua människor och få höra deras historier om hur de har hittat sin klimatsmarta livsstil. Den här gången ville jag veta mer om Annika och hennes gröna fokus som inspiratör på sociala medier.


Läs också: Marie Lavén på BioFood: ”Vi brinner för ekologiskt, naturligt och hållbart”

Berätta gärna lite kort om dig själv (vem är du och vad gör du idag)?

Jag är en kvinna som drivs av att få till hållbar omställning. Jag är egen företagare och har uppdrag inom förändringsledning, projektledning och kommunikation – specialiserad inom hållbarhets- och förändringskommunikation. Sedan 2019 driver jag det hållbara inspirationskontot Medveten_i_stan på instagram. Privat är jag gift med min man som jag träffade när jag var 17 år. Tillsammans har vi två tjejer, födda 2012 och 2009 och en katt. Vi bor på Kungsholmen i Stockholm och har ett lantställe på Singö, två timmar norr om Stockholm. Jag uppskattar både staden och landet.

Du pratar en hel del om hållbar livsstil på dina kanaler, vill du berätta mer om vad det innebär?

För mig är det att hitta en balans som fungerar bra för just mig. Men min sanning är inte din sanning. Det känns viktigt att inte döma i denna förändring. Vi börjar alla någonstans, vi har gjort olika förändringar och har kommit olika långt. För mig är det viktigt att börja med mig själv. Annars har jag inte kraft att få med mig andra. Men generellt ser jag holistiskt på hållbarhet och jag tror att det är viktigt för att vi ska få en hållbar livsstil. Att den börjar med oss själva och går inifrån och ut. Så hållbarhet för mig handlar både om att ta hand om sig själv, om andra och vår gemensamma planet.

Ingen kan göra allt, men vi kan göra mycket genom att göra medvetna val. Vi börjar någonstans, tar ett steg och ett till. Störst skillnad gör vi genom sprida våra goda vanor – oavsett vilka – till andra och på så sätt får vi med oss fler! Vi behöver vara många som gör tillräckligt. Inte några få som gör allt.

Om du får drömma vilt, hur hade din vardag sett ut då?

Då hade jag uteslutande jobbat med att hjälpa företag och organisationer och privatpersoner med att få till den där förflyttningen. Väcka dem och ge dem verktyg för att verkligen agera. Jag jobbar deltid idag för att få en bra balans och det hade jag självklart fortsatt med i en drömvardag. 

Vad är dina 3-5 bästa tips för att göra världen lite bättre varje dag?

  1. Börja smått med något litet i vardagen, ändra bara en sak till att börja med om det känns svårt. Ta små steg och kom ihåg att varje litet steg räknas. Vad vi vill ha är framsteg, inte perfektion. Och det ska vara kul! No fun – no change.
  2. Använd det du redan har. Bli en cirkulent – laga, hyr, låna, byt, sälj och köp second hand om du behöver något.
  3. Använd din plånbok som ett vapen. När vi slutar köpa sådant som är ohållbart kommer det så småningom att sluta produceras.
  4. Var inte dömande, inte mot dig själv och inte heller mot andra. Vi är alla på en förändringsresa och vi är på den tillsammans. Vi behöver positivism, inte negativitet.
  5. Få med dig fler! Inspirera och tala om vad du gör för kollegor, familj och vänner.

Slutligen, vilka är dina favoritkonton på Instagram som du tycker är inspirerande?

Alltså det finns så många! Framförallt det senaste året har det dykt upp fler och fler. Alla är lika fantastiska och lika viktiga därför vill jag inte lyfta ut några speciella. Ett tips är att kolla in kontot @hallbarinspo där är de allra flesta stora och små kontona samlade. Det finns minst ett konto för alla!


Foto: Annika

Vill du följa Annika och bli mer inspirerad?
Kasta då in dig på hennes konto här!

Har du tips på någon hållbarhetsprofil jag borde intervjua? Eller kanske du vill vara med? Släng gärna in en kommentar!

HållbartIntervjuJennie Sjölin