Nu slår amerikanska hjärtförbundet på trumman och angriper mättade fetter. I veckan kom rapport i deras tidning om hur farlig den “nya trenden” med kokosoljan är – och att vi måste undvika den för att slippa hjärtkärlsjukdomar. Men stämmer det verkligen?
Det var AHA, American Heart Association (det amerikanska hjärtförbundet), som utfärdade varningen tidigare i veckan (1). AHA försöker brännmärka kokosoljan genom att basunera ut i USA Today: “Kokosoljan är värre för ditt hjärta än smör och rött biffkött.” I sin rapport skriver The American Heart Association att ”Det finns ingenting som tyder på att kokosoljan skulle vara bra för kroppen”.
Att AHA nu starkt avråder från att använda kokosoljan är lite märkligt sett i ljuset av allt positivt vi fått höra om kokosoljans hälsosamma effekter (2). Till exempel att kokosoljans fetter har kraftfulla medicinska effekter, och det ökar fettförbränningen, minska hungern samt ökar det goda kolesterolet (HDL) och minskar det dåliga (LDL).
Men nu kommer det amerikanska hjärtförbundet och rekommenderar nu att mättat fett ska ersättas av fleromättade vegetabiliska oljor. Speciellt säger de att kokosloljan ska bytas ut mot från sojabönsolja. Men den har ju hög halt av omega6-fettsyror, vilket ökar risken för inflammation och sjukdom… (?!?).
Det är lite märkligt med tanke på att en stor brittisk-amerikansk metastudie tydligt visade att det fanns noll stöd för kostrådet att växla från mättat fett till fleromättat. Data från 78 studier med mer än 665 000 deltagare från 18 länder hade analyserats och det publicerades i den vetenskapliga tidskriften Annals of internal medicine 2014.
Vad ska man tro på?
Det undrar nog väldigt många nu, och jag försöker reda ut detta här. Det stämmer att kokosoljan innehåller mycket mättat fett; 82 procent av fettet är mättat, och det är mycket mer än i smör (63%) och animaliskt fett (nöt, 50 % och fläsk 39 %). De fettsyror som finns i kokosoljan är dock annorlunda, och huvudsakligen palmitinsyra, laurinsyra och myristinsyra.
Kokosoljans mättade fetter anses ovanligt bra för de innehåller mycket Medium Chain Triglycerides (MCTs). Dessa går direkt från matsmältningen till levern, där de används som en snabb energikälla eller omvandlas till så kallade ketoner, vilka kan ha terapeutiska effekter på hjärtsjukdomar, epilepsi och Alzheimers. Befolkningar som äter mycket kokosolja är också hälsosamma.
Rapportens felaktigheter är främst: att de fokuserar enbart på totala kolesterolvärden och LDL-kolesterol som riskfaktor, när dessa inte betyder mycket när det kommer till hjärtkärlsjukdom. Dessa värden är inte heller satta i relation till andra riskfaktorer. Det finns två typer av LDL-kolesterol med helt olika inverkan – och de har inte mätt eller särsärskilt dem.
Bra och dåligt LDL
LDL står för “low density lipoprotein” och det ansågs länge vara en huvudmarkör för hjärtkärlsjukdomar. Men nu vet man att det finns olika LDL-typer, och dessa kallas Apo-kvoter, där ApoA är antalet LDL-partiklar som är stora och fluffiga och därmed faktiskt skyddande av hjärtat. ApoB är de små och kompakta LDL-partiklarna, och är de som kan göra skada. Men kvoten ApoA och ApoB testas dock inte på rutin av sjukvården.
Alltså kan man vara kärnfrisk även om LDL finns i hög nivå!
När det gäller kolesterol som hälsomarkör bör man även titta på de andra delarna av ett kolesterolprov, HDL (det “goda” kolesterolet), samt triglycerider, vilket snarast är den viktigaste markören. Även relationerna mellan dessa kan vara en bra indikation på hjärtkärl-sjukdom. Till och med AHA medger att “ blodplasmans nivåer av triglycerider är en väletablerad och oberoende biomarkör för hjärkärlsjukdom”.
Men vad hände med testpersonernas HDL och triglyceriderna? Nivån av HDL stannade på ungefär samma nivå – eller till och med ökade – medan triglyceriderna gick ner! Men eftersom fokus låg på LDL kunde man lätt avfärda dessa två stora fynd i studien.
Således har kokosoljan en gynnsam effekt på kroppen för blodbilden.
FAKTA: Kolesterol är nyttigt och essentiellt för produktion av en rad hormoner och signalsubstanser, inklusive sänkning av inflammation. Kroppen tillverkar ändå det mesta kolesterolet själv och det så kallat skadliga LDL-kolesterolet är endast en indikation på för mycket inflammation i kroppen. Den största orsaken för höjning av LDL-kolesterol är hög konsumtion av socker och stärkelsesirap (modifierad stärkelse eller industriell fruktos), och det åtgärdas enkelt med koständringar.
Den största boven för höjning av LDL-kolesterol är stärkelsesirap (modifierad stärkelse eller industriell fruktos).
Ofullständig analys av AHA
AHA har missat att se det stora sammanhanget, för andra resultat av den systematiska analysen var:
- De fann ingen skillnad i förhållandet mellan total kolesterol och HDL-kolesterol (det “bra” kolesterolet), vilket är en stark förutsägelse för hjärtsjukdom.
- Av de studier som rapporterade om triglyceridnivåer visade majoriteten att kokosnötoljegrupperna minskade nivåerna – vilket indikerar att kokosolja man minska risken för hjärtkärlsjukdom.
- Ingen av de studierna visade en signifikant ökning av HDL-nivån på deltagarna (positivt).
- Äter man en kost som är riktig mat, mycket lite socker och processerade produkter, samt äter kokosoljan och andra hälsosamma oljor, är det hälsofrämjande.
- Men om man äter man en sockerrik kost som är fylld av både fett och kolhydrater som är industriellt producerade, så gör nog kokosoljan ingen nytta. I en kolhydratrik kost kan det snarare skynda på den dåliga hälsan.
- De glömde helt att titta på livsstilsfaktorer, såsom rökning och sockerkonsumtion, vilket gör det oklart att det faktiskt var kokosoljan som var problemet.
- Data från fem försök som direkt jämförde kokosolja med andra mättade fetter gav ofullständiga resultat, alltså vet man inte om effekten kommer av smör eller av kokosoljan.
- Analys av observationsdata från ursprungsbefolkningar, som ärr högkonsumeter av kokosnötprodukter, visade låga nivåer av hjärtsjukdom. Dessa populationer har i allmänhet lågt intag av socker men högt intag av fisk och fiberrika grönsaker samt ett högt fettintag, vilket kan bidra till den lägre hjärtfrekvensen.
Problemet är att människor som helt undviker mättat fett ändå löper lika stor risk för hjärtkärlsjukdomar. Varför? Jo, när fettet tas bort ur maten ersätts det oftast med socker, vitt mjöl och liknande, vilket ökar inflammation oh LDL i kroppen. Man får inte glömma att fett är viktigt för kroppen och hjälper till att ta upp andra näringsämnen som kroppen behöver, samt t.ex. tillverka hormoner. Vitamin D är livsnödvändigt, och de tillverkas av kroppens kolesterol.
Nuförtiden, med den vetenskap vi har, kan vi inte längre beskylla fettet för den inverkan sockret har i kroppen. Detta faktum insåg även studien själv: “In contrast, replacement of saturated fat with mostly refined carbohydrates and sugars is not associated with lower rates of cardiovascular disease (CVD) and did not reduce CVD in clinical trials.”
Vem finansierar AHA?
Problemet med de vilseledande uttalandet av amerikanska hjärtförbundet är att de själva finansieras av läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin. AHA har en budget på nästan 8 miljarder kronor – rätt mycket pengar för ett “hjärtförbund”. De är inte den objektiva och neutral källa som deras namn utger sig för. Det är ungefär som att man bildade “Svenska tarmförbundet” och det finansierades av läkemedelsindustri som säljer preparat för tarmproblem… Verkligen seriöst. Läs min kommentar till detta förfarande i nästa blogg.
Dr. Sanna Ehdin
FAKTA: Kokosoljan har avfärdats tidigare för den som testats då har varit fullhärdad, Dvs. fel av skadliga industriella transfetter. Men dagens kallpressade olja från kokosnötter är mycket näringsrik och hälsosam. Kokosoljan förbättrar upptaget av fettlösliga vitaminer, mineraler och aminosyror, vilket exempelvis minskar behovet av vitamin E. Laurinsyran utgör 45–60 procent och den omvandlas i tarmen till monolaurin, vilket skyddar mot virus- och bakterieangrepp.
Den innehåller även kaprylsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och speciellt mjölksyrabakterier (laktobaciller). Men det gäller att välja rätt kokosolja, ekologisk och kallpressad, för det skiljer i kvalitet mellan de olika märkena.
Kokosoljans mättade fett har kortare kedjor som är lätta för kroppens celler att absorbera och smälta utan enzymer. Därmed tillför de snabb och bra energi till cellerna, vilket är bra för sköldkörteln och kroppens energiomsättning. Kokosoljan kan även underlätta viktminskning eftersom de medellånga fettkedjorna inte cirkulerar i blodet utan kan tas upp av levern direkt och omvandlas till energi. De lagras då inte som kroppsfett, det går alltså att banta med kokosolja om man tar bort kolhydraterna. Den innehåller nästan uteslutande mättat fett (92 procent) och är precis som smör utmärkt för upphettning och stekning.
Referenser:
- Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association
- 10 Impressive Health Benefits of Coconut Oil
- Coconut Oil: What You Haven’t Been Told About That Study
- Ny forskning: Därför ska du aldrig någonsin använda kokosolja i maten
- AHA’s Coconut Oil Hit Piece Goes Back To Scammy Funding By Big Food
- Kostråden gällande fett har INGEN vetenskaplig grund
- Forskare från Cochrane stöder påstående att mättat fett inte täpper till kärlen
- Nya Självläkande människan
Läs om Nyttan av kolesterol
22 Comments
Hej Sanna här är Nada vi är vänner på Facebook och jag läser så mycket jag hinner det du skriver om.
Jag har högt kolesterol och läste om kokosolja att den ska vara bra mot kolesterol.
Hur mycket ska man äta kokosolja om dan?
Jag är glad för alla dina inlägg
Tack för att du skriver och lägger så mycket tid
Kram Nada
Tack Nada. Läs min länk om kolesterol för högt kolesterol är skyddande för oss kvinnor! Jag rek 1-2 msk eller mer av vardera ghee, kallpressad olivolja och kokosolja – alltid ekologiskt. Men då bör man även minska eller ta bort alla snabba kolhydrater.
Hej Sanna, vilken utförlig och bra text Tack för att du reder ut detta så bra Jag har förstått att det finns kokosolja av olika kvalitet och undrar dels om du rekommenderar något särskilt märke och vad du tycker om deodoriserad kokosolja? Tack snälla på förhand! Hälsningar Gabriella
Hej Gabriella! Vi tackar så mycket för dina fina ord och tar dem till oss. Det betyder så mycket för Sanna att det hon publicerar uppskattas.
Kokosolja, så som många andra naturliga livsmedel, ska helst vara just så naturliga som möjligt. Därav är smaklös kokosolja (som gått igenom en process för att tappa kokossmaken) mindre naturlig än den med smak. Det ser man ofta även på priset, då den med smak är dyrare än den utan. Sanna har till Dr Sannas Shop valt ut denna kokosolja som är ekologisk och raw: http://sannashop.com/go-for-life-kokosolja-eko men givetvis går andra ekologiska kokosoljor bra de med.
Hoppas det hjälper dig! Hälsa & välmående, Hanna – Team Sanna
Hej!
Vet inte var jag ska ställa denne fråga, så den hamnade här. Jag har nu köpt arcticmed och den smakar så hemskt illa. Är det något fel på den eller? Ska den verkligen smaka så?
Vet inte hur jag ska klara att få ner detta, köpte två flaskor
Något tips? Bäst före 20 08 2018 batch 466051603.
Hej Ruth! Tack för din fråga!
Naturlig Omega 3-olja, så som den från ArcticMed, har onekligen en speciell smak, tack vare att den är av toppkvalitet och helt naturlig. Vi har inte fått någon notis om att det skulle vara något dåligt med deras leverans.
Man kan välja att blanda i oljan i något annat, t.ex. en smoothie, för att dölja smaken lite om man inte tycker om den. Kanske hittar du lite inspiration i Sannas Smoothiebok? http://sannashop.com/smoothies-som-laker-recept-som-haller-dig-pigg-frisk-och-dampar-inflammationer
Hör gärna av dig om du har fler frågor, du kan maila oss på info@drsannas.com
Ha en fin dag, Ruth!
Hälsa & välmående,
Hanna – Team Sanna
Hej Sanna!
Vad intressant du skriver, det är så skönt att vissa fördjupar sig och sprider kunskapen vidare.
Jag har en undran, jag har nyss drabbats av Reumatoid artrit och därför blivit ännu mer intresserad av hur kost påverkar oss än jag var innan. Varit kostnörd ett tag och gillar att äta nyttigt!
Något jag klurar på är om kokosoljan är antiinflammatorisk eller inte. När man kollar ifd-tabellen ligger den ju på ganska mycket minus ändå rekommenderar både du och andra kostvetare den. Har du någon förklaring på det?
Hälsningar Ulrika
Hej Ulrika!
Tack för din kommentar! Vad tråkigt att höra om din diagnos, men vad härligt att du tar tag i din situation och är intresserad och villig att göra något åt det! Grattis!
Kokosoljan innehåller ju som bekant flera nyttiga fettsyror som hjälper en hel mängd funktioner och processer i kroppen, bland annat kan den verka läkande för många, och enligt min kunskap är kokosolja antiinflammatoriskt, just tack vare de olika fettsyrorna.
Har du fler frågor får du gärna höra av dig till oss, du kan exempelvis mejla oss på info@drsannas.com. Märk att vi tyvärr inte har någon möjlighet att ge individuella råd.
Ha en fin dag, Ulrika!
Hälsa & välmående,
Hanna – Team Sanna
Ulrika, kort svar från mig också. De som satte samman värdena på IFD-tabellen 2006 trodde att mättat fett var ohälsosamt, därför blev det minus på kokosoljan. Det ska vara massa plus på den – mkt positiv. För tio år sedan var folk fortfarande fettskrämda och rädda för mättat fett, nu vet vi bättre. Större delen av vår hjärna är mättat fett t ex. Vid Reuma ska du ta bort allt gluten för det är vetenskapligt visat bidra till reuma. Gör du det direkt så kan ev skador läka o stärka återvända till leder.
Tack för som alltid välformulerad och intressant text! Så många “rykten” som cirkulerar om saker så otroligt skönt med någon som är seriös och påläst!!!
En fråga om hormoner/kosttillskott: jag har beslutat mig för att sluta med p piller, är 41 år har tre barn 13, 11, nästan 6 åt p piller innan vårt första barn samt efter trean mestadels på grund av hormoniell migrän, men då jag ändå har migrän då och då men tycker jag bättre håller den i schack med kost har jag nu slutat med p piller.
Min fråga är då, bortsett från magnesium d vitamin vilka övriga kosttillskott rekommenderar ni för hormonbalans?
Mycket tacksam för svar!
Vänligen,
Anna
Varmt tack för det Anna. Jag kan inte ge några allmänt råd för hormonell balans, mer än att äta en kost utan snabba kolhydrater och med mycket gröna grönskaker och högvärdigt protein samt rikligt med naturligt fett (Ghee, olivolja, kokosolja eller kokosgrädde) samt inta probiotika som gynnar en normal tarmflora. Motion helst fem ggr i veckan är också viktigt för hormonell balans. Sedan beror det på ens hormonella typ, och det skiljer sig lite så bättre konsultera någon. Som generell rekommendation anger jag denna “Mina nyttiga kosttillskott“
Tusen tack
Farligt hahahahaha säg det till 2 miljarder indier.
Hej,
Har nu både hört och lästa både ris och ros om koksolja. Själv har jag börjat använda en del deodoriserad kokosolja (då av märket vitaprana eller rene voltaire). Undrar nu om det är något jag ska sluta med, just eftersom de är processade för att få bort smak och lukt?
Tycker många av de “vanliga” odeodoriserade kokosoljorna ofta tar överhand i smak osv.
Stort tack för många bra och utförliga artiklar, Åsa
Tack för du säger det. Jag rek MCT-olja så den mellankedjiga fraktionen avkokosolja. Deodorisering är behandlat, dvs inte bra. Steker gör jag lite o då i ghee.
Hej! Om du inte redan läst den tycker jag du skall läsa ”Den metabola teorin om cancer” av Travis Christofferson. Mvh Sven
Riktigt bra skrivet!
Hejsan! vad är det som stämmer om kokosolja och mättade fetter? man vet ju att fleromättade fetter och enkelomättade fett är bra för hälsan, medans mättade fetter inte är. Jag följer Stig Bengmark en hel del, hans expertis inom kosthållning. Han skrev lite om kokosolja att det inte alls är så dåligt som Livsmedelsverket säger? Min fråga är väl vad ska man tror, vilka ska man lita på? jag tränar 3-4 gånger i veckan och vet att man bygger kroppen i köket osv. Tacksam för svar!
MVH Olle Karlsson
Ja den ligger till grund för API kosten. Mayas äter den och de var för 500 år sedan 2 meter långa, och en intelligens långt över vanliga kulturer.