Kryddnejlikan är en populär krydda som används i pepparkakor och till glögg. Men den är så nyttig att vi borde äta den året runt, flera gånger i veckan! Kryddnejlika har en rad hälsofördelar som smärtstillande, antibakteriell, stimulerande och kramplösande. På grund av den goda smaken och medicinska egenskaper har de orientliska kryddorna både byggt rikedomar och startat korståg och kryddkrig!

Ett centralt aktivt ämne i kryddnejlikan är eugenol, som hindrar blodet från att koagulera och är bra för hjärtpatienter eller för att förebygga hjärtsjukdomar. Tuggar man i sig ett par kryddnejlikor blir munslemhinnan lätt bedövad, vilket används bl.a. mot tandvärk.

Kryddnejlika innehåller också thymol och flavonoider som sänker blodsockernivån och är antiinflammatoriska.

Näringsinnehåll är främst vitamin B, mangan, vitamin K, magnesium, kalcium, kalium och omega-3.

Kryddnejlika:

 • förbättrar luftvägarna på grund av kryddnejlikans slemlösande, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.
 • innehåller ett ämne som påverkar vårt serotonin positivt i kroppen (i tunntarmen produceras 80 procent av kroppens serotonin, viktigt för tarmrörelserna).
 • att suga och tugga i sig en torkad nejlika är utmärkt för tänder och tandkött samt motverkar dålig andedräkt. Det förbättrar matsmältningen och motverkar gasbildning.
 • Dödar parasitägg – så extra lämpligt tugga i sig kryddnejlikor innan och runt fullmånen då parasitägg kläcks.
 • En  studie publicerad in the Oxford Journal: Carcinogenesis, har visat att kryddnejlika kan kontrollera luncancer i ett tidigt stadium.
 • Tips från läsare: tugga kryddnejlika varje gång mot röksug när man slutar röka, samt att tugga det tar bort dålig andedräkt som vid f mkt kaffedrickande eller candidainfektion.
 • Obs har du IBS eller Crohns sjukdom bör man undvika kryddnejlika. Om ens besvär är relaterat till parasiter/inälvsmask i tarmen kan man göra en ordentlig detoxfasta med örter och fibrer.
Kryddnejlikans blomma, och trädet växer i subtropiska klimat.

ORAC

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) Är ett mått på innehåll av antioxidanter som togs fram av the National Institute on Aging (NIA) at the National Institutes of Health (NIH). Värdet för några kryddpulver, och Triphala används i Ayervedisk örtmedicin:

 • Kummin…………… 76 800
 • Gurkmeja………. 159 000
 • Oregano…………. 200 000
 • Kanel -Ceylon… 267 000
 • Kryddnejlika….. 314 000
 • Triphala…………. 706 250

Kryddornas spännande historia

De österländska kryddorna har alltid varit mycket eftertraktade och en stor drivkraft för handel och även orsakat kryddkrig. Det fjärde korståget kan och bör betraktas som ett slags kryddkrig. Genom att venetianarna understödde erövring och förstörelse av Konstantinopel lyckades man att få kontroll över Bysans kryddhandel. De religiösa motiven fanns möjligen, men snarare var det realpolitiska argument som låg bakom erövringen.

De italienska handelsstäderna bidrog frikostigt till korstågen, men hjälpen var villkorad och kopplad till löften om särskilda privilegier i samband med orienthandeln.

Venedig, Genua och Florens byggde upp sin rikedom på främst kryddhandel. 

De orientaliska väldoftande och starka kryddorna var ett tecken på välstånd i både ekonomisk och kulturell mening. Detsamma gällde för Norden, och under gravölen som den (senare heliga) Birgitta höll 1328 över sin fader användes bland annat fem kilo kummin, ett kilo ingefära, ett halvt kilo kanel, tre kilo peppar och sju hekto saffran. 

Det Holländanska Ostindiska kompaniet styrde runt 1600-talets mitt såväl den asiatiska som den europeiska kryddmarknaden. Centrum för världens kryddhandel från Amsterdam, och de lade sig till med total kontroll. Somliga kryddor, som muskot och kryddnejlika, kunde monopoliseras genom en fullständig kontroll av odlingarna. Holländarna lokaliserade dem på ett par öar och brände sedan ner alla andra träd och buskar. Försöken att kringgå förbuden möttes med stenhårt motstånd, och holländarna mördade tiotusentals kryddbönder. Girighet var utbrett även då…

Ilska mot den holländska monopolpolitiken resulterade i att The East India Company grundades, vilket var starten på den långa Brittiska dominansen på världshaven. Spännande historia för kryddorna! 

Läs mer:

Dr Sanna Ehdins blogg