Många av oss har någon gång utsatts för en skada så som en spark på benet på gympan, ett oturligt fall eller kanske en bilolycka. Jag personligen föll väldigt illa i pulkabacken för nästan 2 år sedan och har dragits med en axel och nacke som bara har blivit värre och värre. Jag har gått på många olika behandlingar samt har ju turen att kunna utföra många djupgående behandlingar på mig själv.

Trots detta håller det endast från några minuter upp till några timmar där jag känt bättring och på senare tid även timmar av smärtfrihet. Men smärtan och huggen triggas lätt av olika aktiviteter. Under min senaste utbildning kom svaret på många av mina frågor och förhoppningsvis de sista pusselbitarna föll på plats. Förutom att jag fick påminnelse om att jag måste göra mer aerob träning och styrketräning för att stärka kroppen inifrån – läs förra inlägget. Det uppstår nämligen olika ”kroniska” problem i muskler/nervsystem som var inblandade i skadeögonblicket. Utan rätt behandling blir dem bestående och stör dig dagligen samt hindrar din läkning.

Reaktiva muskler

Detta är muskler som inte längre kan samarbeta efter en skada eller annan stress. Låt säga att du som jag trillat och slagit i höger höft samtidigt som du slog i huvudet. Då kan det uppstå en reaktivitet mellan en eller flera av dina höftmuskler och dina nackmuskler. Så fort du använder dem båda slutar dem fungera som dem bör. Alla muskler i din kropp kan bli reaktiva med varandra. Dessa kretsar måste brytas för att du ska kunna läka ordentligt eller bli av med din smärta.

Strain Counterstrain

Vid en skada kan det även uppstå triggerpunkter som inte försvinner utan rätt behandling. Detta hindrar alltid dina leder att fungera korrekt. Dessa ömma punkter uppstår nämligen utan att din hjärna vet om det och därför sätta inga insatser igång för att läka dem förrän hjärnan blir varse om att dem existerar. Vid akuta olyckor går nämligen inte nervsystemet signaler hela vägen till hjärnan. Personligen hade jag en sådan punkt i min vänstra Gluteus Maximus som ledde till att fem andra muskler slutade fungera när jag går ett lite längre gångsteg med vänster fot dvs. 30år av bowlingspelande där vi gör just detta.

Kotförskjutningar eller fixationer

När vi skadar oss eller får smärta på olika sätt kan det betyda att en eller flera kotor har flyttat sig ur sitt optimala läge. Inte så mycket att man kan känna det vid en manuell undersökning, men vid finjusterade muskeltester hittar man problemet.

Jag hade nio kotor som flyttat sig. Den lättnad som uppstod i min kropp när dessa försiktigt flyttades rätt igen är obeskrivlig. Har man dessutom gått med en skada länge eller har en stillasittande livsstil kan det uppstå fixationer i kotorna. Det betyder att din fascia har “klistrat ihop” två till flera kotor så dem inte längre kan röra sig fritt. Detta masseras bort med en speciell teknik man har lokaliserat dem. Fixationer stör dessutom vår hjärnas möjlighet att skicka ut rätt signaler via nervsystemet om det inte är fritt flöde från ryggraden. En körtel som störs extra mycket är din tallkottkörtel dvs. den som styr din dygnsrytm.

Läk från dina skador

För att kroppen ska kunna läka behöver den ha tillgång till sina byggstenar dvs. rätt näringsämnen. Många av dem är essentiella, vilket betyder att vi måste äta dem då kroppen inte kan bilda dem själv. Dagens snabbmat eller processade mat är tyvärr relativt näringsfattiga. Satsa på ren mat rik på bra varierade fetter, kollagen och proteiner ihop med rena kolhydrater i form av grönsaker, frukt och bär.

När du gett kroppen tillgång till dessa behöver du se över din stressnivå i livet. Stress skapar inflammationer i för hög grad som bryter ner kroppen, ett sämre näringsupptag i tarmen och en sämre sömnkvalitet. När vi sover reparerar och städar kroppen sig själv.

Till sist frågar du runt efter en eller flera olika terapeuter som har utbildning inom reaktiva muskler och stain counterstrain så som kinesioterapeuter utbildade på Svenska Kinesiologiskolan och vissa osteopater eller massörer för att nämna några yrkesgrupper.

Dock ska vi inte heller glömma bort att en olycka kan sätta sig som ett mentalt trauma i kroppens nervsystem som kan behöva behandling så vi släpper även den anspänningen. Där finns terapier som EFT och Mindful Tapping.

Ta hand om dig och din kropp, du ska bo i den hela livet.