Jag vill presentera en av mina idoler: den dubble nobelpristagaren Linus Pauling! Han var en förgrundsgestalt inom mycket: som en av grundarna till kvantkemi och molekylärbiologi – och en av de första att inse vitaminernas och mineralernas avgörande betydelse för en god hälsa.  År 2000 var han rankad den 16e mest betydelsefulla forskaren någonsin. Se vad detta geni hade att säga om näring och kroppens hälsa.

Linus Pauling är den ende person med två Nobelpris som ensam mottagare: Nobelpriset i kemi 1954 och Nobels fredspris 1962.

Pauling myntade tidigt begreppet ortomolekylär medicin, där orto betyder ”rätt” eller ”riktig” och ortomolekylär medicin innebär att man rättar till molekylära obalanser i kroppen. Han riktade sig först till psykiatrin och menade att många mentala sjukdomar kunde korrigeras genom stora tillskott av specifika näringsämnen och molekyler. Detta skulle hjälpa hjärnan att uppnå sin optimala molekylära miljö. Jag beskriver detta mer i en artikel i veckan.

Den tvåfaldige nobelpristagaren Linus Pauling menade att nästan alla sjukdomar berodde på näringsbrister, och därmed kunde korrigeras mha speciellt avvägda kosttillskott. Han blev på senare tid mest känd för att ha rekommenderat stora dagsdoser av C-vitamin för att förebygga förkylningar och sjukdom.  Det är en metod som fått stort uppsving  nu tack vare dokumentärfilmen That Vitamin movie – och människor som blivit av med sin cancer mha höga doser Vitamin C.

Linus Paulings enkla och billiga plan för ett långt liv i god hälsa var att: undvika socker och stress, arbeta med ett något som du tycker om och vara glad över och med din familj. För att undvika sjukdom och leva ett längre och friskt liv, rekommenderade han intag av vitaminer för optimal hälsa och som en försäkran mot sjukdom. Han rekommendationer är summerade i denna fortfarande mycket aktuella bok: How to Live Longer and Feel Better– A classic New York Times bestseller that was first published in 1986.

I believe that you can, by taking some simple and inexpensive measures, lead a longer life and extend your years of well-being. My most important recommendation is that you take vitamins every day in optimum amounts to supplement the vitamins that you receive in your food. – Linus Pauling

Funktionsmedicinen

Linus Pauling tankar  från 1930-talet har också inspirerat till Funktionsmedicinen, vilken startade i början av 1990-talet i USA. Funktionsmedicinen är inriktad på att återställa kroppens funktioner till en maximal nivå. Det innebär att man tidigt upptäcker biokemiska obalanser eller skador i kroppen och korrigerar detta lång tid innan några symtom har utvecklats. Man utgår från det faktum att vi är alla biokemiskt individuella och varje behandling måste utgå från individens behov och förutsättningar. Genom att tidigt sätta in en behandling inriktad på orsaken kan utvecklingen av sjukdomar förhindras.

Funktionsmedicinen använder sig av en rad olika analysmetoder för att mäta till exempel leverns avgiftningsförmåga, tarmens genomsläpplighet, cellernas näringsstatus och förekomst av omedelbar eller fördröjd födoämnesallergi. Det publiceras kontinuerligt forskningsstudier gjorda utifrån dessa analyser och detta synsätt.

Linus Paulings liv

Linus Pauling föddes i Portland, Oregon och blev 93 år (28 februari 1901–19 augusti 1994). När han var nio år avled hans far av sprucket magsår. Pauling lämnade Washington High School utan att ha fullföljt examen. Sannolikt för att han som äldste son behövde hjälpa till att försörja familjen. Men skolan gav honom diplomet 45 år senare, efter han vunnit två nobelpris. 🙂

Linus Pauling 19 år.

24 år gammal tog Linus Pauling sin doktorsgrad i fysikalisk kem och matematisk kemi med högsta betyg, summa cum laude. Då hade han arbetat först som mekaniker och sedan som universitetslektor för att försörja sig själv genom studierna. Linus Pauling var universitetsverksam på Caltech (1927–1963), UC San Diego (1967–1969) och Stanford (1969–1975).

  • Pauling publicerade mer än 1200 artiklar och böcker, av vilka 850 rörde vetenskapliga ämnen.
  • New Scientist kallade honom en av de 20 främsta forskarna genom tiderna, och år 2000 var han rankad den 16e mest betydelsefulla forskaren. någonsin.
  • Pauling upptäckte att den genetiska sjukdomen sicklecellanemi har att göra med en felaktighet i hemoglobinmolekylen.
  • Pauling var en av grundarna av kvantkemi och molekylärbiologi.

Linus Pauling är den ende person som har fått två Nobelpris som ensam mottagare • Nobelpriset i kemi 1954 för sitt arbete med kemiska bindningar och • Nobels fredspris 1962 för sin kampanj mot ovanjordiska kärnvapenprov.

Pauling var gift i 58 år med den internationella fredsaktivisten Ava Helen Miller och de hade fyra barn tillsammans. Hans hustru assisterade och inspirerade honom mycket i forskningen och fredsaktivismen.

By the proper intakes of vitamins and other nutrients and by following a few other healthful practices from youth or middle age on, you can, I believe, extend your life and years of well-being by 25 or even 35 years.

Pauling levde i god och vital hälsa tills han var 93 år, då han avled av prostatacancer. I filmklippet längst ner intervjuas Linus Pauling, 92 år gammal, om sina teorier och resultat kring högre doser av C-vitamin och lysin för att förebygga hjärtkärlsjukdomar. Läs mer om och av Linus Pauling på The Pauling Blog

Personligt

Ja det var lite annorlunda blogg idag, men sedan tidiga tonåren har jag haft ett passionerat intresse av spännande personer, och har läst många hundratals memoarer och historieböcker. Speciellt fascineras jag av att läsa om dem som vågat tänka och agera i nya banor.

Jag har ju ett starkt hälsointresse, och har sedan barnsben även tagit kosttillskott med multivitamin, C-vitamin, B-vitaminer, kalcium (benmjöl), järntablett, fiskolja och extra C-vitamin vid förkylning – varför då? Jo därför att min far, livsmedelskemisten och Tekn. Licenciaten, var en stor anhängare till Linus Pauling.

Dessutom hade jag turen att bara få hemlagad mat, oftast handlad direkt från odlarna på torget eller på bondgården. Vi åt aldrig livsmedelsindustrins mat, för min far livsmedelsingenjören visste hur lite näring den innehåller och dessutom smakade den inge speciellt gott. Båda mina föräldrar var passionerat matintresserade, och det saftades, syltades och lades in eller frystes varje höst. Vid sidan om matbordet hade vi uppslagsböcker om mat och näring. I say no more… 🙂

Det har hjälpt mig att lägga grunden till en stark och robust hälsa, och de gånger den har sviktat är för att jag har jobbat för mycket  för länge utan återhämtning – eller dealat med traumatiska upplevelser ur barnomen. Jag har då gång på gång kommit tillbaka relativt fort genom att ha höga doser av kosttillskott, detoxa och rensa mag-tarmkanalen. Att komma igen från en “utbrändhet” behöver bara ta ett par månader mot ett par år annars. Jag kommer att skriva mer om detta framöver.

Dr Sanna Ehdin

Läs mer om Funktionsmedicin.

I Sverige finns flera funktionsmedicinska kliniker, bl a:

Obs jag är inte kliniskt verksam och ger inga medicinska råd. Jag informerar om hälsa utifrån både egen och andras kunskap och/eller dokumenterad verksamhet. Jag  rekommenderar alla att konsultera sin läkare eller annan medicinsk kunnig personal i samband med hälsoåtgärder.

I intervjun nedan förespråkar Pauling intag av C-vitamin och lysin, båda är essentiella och kan inte tillverkas av oss människor utan måste tillföras i kost eller kosttillskott. Fakta om lysin: det är en essentiell aminosyra som är värmekänslig, varför processering (inkl upphettning) av maten kan eliminera lysininnehållet. I växter och bakterier syntetiseras det från asparaginsyra. L-Lysin är en nödvändig byggsten för alla proteiner i kroppen. L-Lysin spelar en viktig roll för kroppens produktion av hormoner, enzymer och antikroppar. 

[av_video src=’https://youtu.be/7c4lwRhvI2E’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′ av_uid=’av-281i03′]

.

Dr Sanna Ehdins bloggFriskfaktorerMat & näringMat och HälsaStärk självläkningen