Genom att ändra sin kost och äta en mat som innehåller låg nivå histamin kan en mängd symtom förbättras. För Histaminintolerans (HIT) är vanligare än vi tror och kan orsaka allergiska reaktioner, svullnad, trötthet och känslor av allmänt olust och svårighet att gå ner i vikt. Det kan även visa sig som eksem, klåda och rodnad i huden, migrän eller hjärtklappning.

Det beror på att man har medfödd eller förvärvad brist på enzymet diaminoxidas (DAO) bryter ner och oskadliggör matens histamin. Histamin är ett naturligt ämne som ger de vanliga symtomen vid allergiska reaktioner, men kan vi inte bryta ner det kan en mängd vanlig mat ge en massa diffusa symtom.

Nu är det dags att introducera ett nytt begrepp till Sverige – och väldigt många kommer att bli hjälpta av att äta histaminfri kost. 

Det innebär att äta mat med så lågt histamin som möjligt. Färskt och tillagat från icke processad mat, så typ Paleo och ingen alkohol.  Rödvin, champagne, lagrad ost och rökta charkprodukter är värst med mycket hög histaminnivå.

Mitt enkla råd är att låt bli all industriprocessad mat, rökt och fermenteras mat, konservburksmat, sockermat, alkohol, ost, gluten och komjölksprodukter samt nattskuggeväxterna. Det går väldigt fort att handla mat!

Samtidigt blir det ren och nyttig mat, så en rad fördelar för kroppen. Ingen förlust hälsomässigt utan stor vinst. Fast jag kan säga att de ser konstigt på en på restaurang om jag ber om låghistaminkost! Så det är bättre att ha koll på det själv.

Jag upptäckte i början av 2017 att jag inte tål histamin i maten, och det har gjort enormt stor skillnad för min hälsa, energinivå och välmående att numera äta en histaminlåg (ibland histaminfri) kost. Jag kan varmt rekommendera att testa denna kost. 2018 visade det sig att min histaminintolerans berodde på att jag hade inälvsmask, och när jag rensade ut dem så har HIT försvunnit.

I Sverige är histaminintolerans tyvärr väldigt okänt, och det kan vara svårt att få hjälp i sjukvården eftersom det ofta saknas tester och experter inom området. Läs mer i min bloggartikel: Histaminintolerans allt vanligare

Dr Sanna Ehdins bloggMat & näring