Ny forskning visar att daglig meditation under långvarig tid stärker tarmfloran och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Resultaten av studien av buddhistmunkar visar att långvarig meditation stärker den hälsosamma bakteriefloran i tarmen och ger en bättre blodbild, vilket bidrar till minskad ångest, depression och risk för hjärtsjukdomar.

Forskarna analyserade avföringsprover och blodprover från 37 buddhistiska munkar från tre tibetanska kloster, och detta jämfördes med 19 personer i samma område, i liknande åldrar och med liknande matvanor. Analysen av avföringsprover visade att två hälsosamma bakteriegrupper av släktet Megamonas och Faecalibacterium, var betydligt rikligare i tarmarna hos gruppen av munkar än hos de 19 personer som inte mediterade. Munkarna praktiserade daglig meditation i minst två timmar under en period som sträckte sig från tre till 30 år. Tibetansk meditation är ofta hjärtcentrerad, och det är viktigt för det är extra bra på att aktivera Vagusnerven – viktigaste regleraren av hela kroppen!

Referens: Alteration of faecal microbiota balance related to long-term deep meditation” i General Psychiatry (BMJ) den 16 januari 2023.

“Vi föreslår att långvarig meditation kan reglera tarmflorans homeostas och i sin tur påverka fysisk och mental hälsa.”

Meditation är medicin

Meditation har visat sig vara en stor immunreglerare. Forskning har tydligt visat hur meditation leder till minskad inflammation, en ökad antiviral respons, förbättrad funktion av specifika immunceller och en högre antikroppsproduktion.  Därför är det så viktigt att meditera regelbundet, helst varje dag. För det du gör i dag kommer att påverka den molekylära sammansättningen av kroppen under de närmaste 80 dagarna (nästan 12 veckor). Läs mer i min blogg Meditation är medicin

Forskning visar att en Loving- Kindness meditation (LKM) är en meditationsform som är föryngrande. Därför att det är stärkande på telomerlängden hos DNA:t, vilket är en stark indikation på minskat fysiologiskt åldrande.  Telomerer är skyddande “hättar” som sitter i ändarna på vårt DNA (kromosomerna). Dessa telomerer förkortas (krymper) gradvis med celldelning (dvs. åldrande) i allmänhet, och när de blir för korta så kan cellen inte dela sig längre utan dör. Men de kan också förlängas av enzymet telomeras, och det motverkar åldrandet.

Yoga, meditation, att vandra i naturen är sådant som är främjande för våra telomerer. Meditation är generellt sett skyddande och positivt, men man fick inte samma kraftiga telomerskydd hos de som gjorde Mindfulness eller i kontrollgruppen. Läs mer i min blogg Kärleksfylld meditation föryngrar.

Gå på en hälsoretreat och skapa lugn och ro under en helg!

.

Meditation ökar välbefinnande och lindrar smärta

Epoch Health skriver att många nya medicinska studier bekräftar sedan tidigare kända fördelar med meditation för både den fysiska och psykiska hälsan. Meditation kan hjälpa meditatören att fokusera bättre, öka arbetseffektiviteten och träningen ger en bättre förmåga att reglera känslor, vilket ger ett inre lugn. Meditation lindrar även kronisk smärta som inte medicinering biter på, och du höjer samtidigt din smärttröskel.

Kroppslig, medveten avslappning minskar fysiskt lidande, och Mindfulness är mycket hjälpsamt vetenskapligt visat. Mindfulness är en västerländsk teknik som härstammar från Sakyamuni Buddhas vipassana-tradition, en tradition som är 2500 år gammal, men teknikerna i sig är förmodligen ännu äldre – funnits naturligt så länge människan har funnits (är min teori).

”När du tänker på vad du gör nu och gör det omedelbart utan dröjsmål, kommer du att känna dig avslappnad nästan omedelbart.” Dr Yang Jingduan

Meditation är bästa kuren mot nutidens stress!

Dr Yang Jingduan, neurolog, psykiater och grundare av Yang Institute of Integrative Medicine i USA, menar att dagens livsstil håller människor i ett tillstånd av kronisk spänning och stress under en längre period – ofta kroniskt länge med obefintlight med återhämtning. Det resulterar i kroppens “sympatiska nervsystem” är kontinuerligt i ett hyperaktivt tillstånd, vilket orsakar mentala blockeringar, trötthet, ansamling av toxiner, lägre immunförsvar pga stressen, dålig blodcirkulation, hormonella störningar och på sikt utmattning. Meditation kan hjälpa till att förbättra det “parasympatiska nervsystemet” och hjälpa till att reparera och regenerera kroppen. Ja det är rent av nödvändigt för att motverka den kroniska stress som vi duschas med dagligen, hävdar jag!

“När du tränar kärleksfull godhetsmeditation (LKM) ändrar du de facto strukturen i din hjärna. Du stärker de delar av din hjärna som är involverade i empati, medkänsla och kärlek.”

–> Fråga: betyder långvarigt att det är över tid (år) eller om det handlar om hur länge man sitter varje gång?

Svar: det är två saker: 1. att man gör det en längre tid, för det tar ett par veckor att ställa om till mer lugn i kroppen “dressera de malande tankarna” och 2. att gå ner i hjärtat, väldigt få lär ut det tyvärr. Jag har mediterat med flera tekniker i 37 år och funnit att viktigaste är att man går i hjärtat och matar kärlek, som i Loving Kindness meditationen. Forskning visar också på mkt starkare effekter än Mindfulness t ex. Står om det här Kärleksfylld meditation föryngrar.

Meditation är inte att inte tänka, det är att släppa på det yttre, malande tankarna gör att man fastnat i hjärnan. Släppa taget om den yttre fysiska världen, och gå ner i hjärtat och pumpa lugn, kärlek, glädje och ljus – så att vi kan leva i vår fulla kraft. För att endast hjärtat är här och nu, hjärnan är i dåtid eller framtid och har för lätt att stressa.


Det är i hjärtat vi tar emot budskap inifrån och uppifrån – intuition och andlig guidning! När vi pekar på oss själva pekar vi på hjärtat, och det är också där vi går in för att fylla på energi!

.

Välj bliss, inte stress!

Jag menar att vi AKTIVT behöver välja bort stress varje dag och välja att befinna oss i BLISS! Det vill säga den lugn, ro och frid i kroppen och sinnet som vi är skapta för att vara i. Meditation är mycket hjälpsamt för detta, lugnar och centrerar oss. Mindfulness gör oss mer närvarande i nuet – men Blissful body-metoden går längst av dem alla. Det gör att vi aktivt kan bryta med stressen innan den får fart och energi. Dessutom kopplar vi in hjärtat – som alltid är här och nu. Vi drar samtidigt om våra hjärnbanor, och stärker vår resiliens – motståndskraft mot stress.

Allt detta får du till noll kostnad och med ett par minuters insats, ett par gånger om dagen. Vi behöver alltså INTE sitta i två timmars meditation varje dag, för vem hinner det i vardagen?

Träna Blissful Body-metoden vänder allt!

Trött på att fastna i stress? Det tar bara tre minuter att bryta av en begynnande nedåtspiral av stress, oro, ilska, ångest, negativa tankar – och istället vända det till en inre frid och ro. Det hjälper att somna lättare och sova väl. Med hjälp av att träna min enkla Blissful Body-metod © förbättras allt fort för dig. På endast 3 minuter skiftar du själv över i lugn och ro-kroppen – Bliss-kroppen. De som vi är skapta för att befinna oss i!

Läs mer här: