Det finns många skäl till varför ALLA behöver ställa om till naturliga, vegetabiliska och ekologisk hudvårdsprodukter. I tidningen Kurera intervjuas Johanna Bjurström, Kureras expert på hudvård om detta och ger mycket bra råd som sammanfattas här. Johanna är hudterapeut, kostrådgivare, naturläkare – och en förespråkare för ekologiska skönhetsprodukter.

Johanna Bjurström rekommenderar att vi väljer ekologiska produkter för hudvård. Helst inte testade på djur och inte heller innehåll av animaliska produkter. Ett bra hudvårdsmärke tar ansvar hela vägen; från innehåll, till förpackning och transport. Här är Johannas råd – som jag har utvecklat lite. Läs Kureras artikel Därför ska du ställa om till grönt.

1. Hudens är kroppens största organ. Ja, den är ett organ, levande, känsligt och utsatt – som vårt skydd mot omvärlden.

2. Huden kan absorbera mycket av det som du smörjer in den med (speciellt tas små molekyler och de fettlösliga upp).

3. Allt du utsätter huden för måste kroppen ta hand om. De flesta utsätter sig frivilligt för en veritabel cocktail av kemikalier varje dag – bara genom en enkel vardaglig dusch, rengöring, insmörjning av huden och tandborstning!

4. I genomsnitt utsätter sig kvinnor för två kilo kemikalier per år, män hälften så mycket, ett kilo. Det är mycket…

5. Det som spolas bort i avloppet hamnar i naturen. Det gäller carcinogena, giftiga kemikalier, mineraloljor, syntetiska lödderämnen mm som tyvärr finns i alla konventionella produkter.

6. Tensider är en av de största miljöbovarna i shampoo. Det är tensiderna som gör att shampoot skummar och löddrar. Varning för: sodium laureth sulfate, SLS eller sodium lauryl ether sulfate eller SLES.

7. Undvik mineraloljor, för de innehåller varken vitaminer eller fettsyror och har en uttorkande effekt på hud och läppar. Den täpper till hudens porer med 40–60 procent, vilket är som att lägga en plastpåse över huden. Det försämrar hudens naturliga återfettning och därför blir du beroende av dessa krämer eller cerat.

8. Mikroplaster finns fortfarande i många hudvårdsprodukter, schampon och tandkrämer, för det förbjöds att säljas först nu 1 januari 2019. Släng därför alla produkter du har hemma från konventionella, stora märken och köp nya från de fina svenska, naturliga och ekologiska hudvårdsmärke som finns idag!

90-95 % av vanliga hudprodukter i affärerna innehåller detta billiga bulkskräp – det är skadligt för huden.

Faktum är att de allra flesta av dagens tvålar och schampon innehåller billiga, industriella bulkkemikalier som löddrar bra. Det är rengöringsmedel som kan användas för att skrubba golv. Dessvärre påverkar de också hudens och hårbottens mikromiljö. Det torkar ut hårbotten med resultatet att talgkörtlarnas fettproduktion går för högtryck – och då måste du tvätta håret var och varannan dag.

Det finns alltså en rad goda skäl att ställa om till ekologiskt även inom hud- och skönhetsvård, för dig och för miljön! 💚 🙏

Dags att öppna ditt badrumsskåp och ta en rejäl titt på vad du har där – egentligen! Välj bort alla duschkrämer, tvål, shampoo, balsam och rengöringskrämer som innehåller syntetiska kemikalier – för de torkar ut och förstör huden. Sedan blir det bara värre när man lägger på konventionella hudvårdskrämer med mineralolja, som – liksom bensin och asfalt – framställs ur råolja. Forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har även visat på samband mellan mineraloljor i hudkrämer och ledgångsreumatism.

Lägg inget på huden som du inte kan äta!

Det är mitt råd sedan 20 år, och då skrev jag en artikel i Dagens Industri om hur mycket gifter, carcinogena och skadliga ämnen som vanliga hudvårdsprodukter och schampon innehåller. Artikeln fick enorm uppmärksamhet, och det var startskottet till ekologisk hudvård i Sverige. Läs min banbrytande artikel från år 2000 Skumma Hudprodukter.

Läs även:

Dr Sanna Ehdins blogg