Visste du att vanliga kosttillskott kan motverka genetiska felaktigheter? Därför att de innehåller de ämnen som vår kropp behöver för att kunna fungera såsom våra uråldriga gener är designade att fungera. Folk verkar nämligen tro att det inte spelar någon roll om man tar kosttillskott eller inte – och att det till och med kan vara farligt. Det är en av de värsta missföreställningarna – med allvarliga konsekvenser. 

Visste du att:

  • När du prioriterar matens kvalitet och näringsinnehåll samt tar kosttillskott, så stärks din hälsa och risken att få sjukdomar minskar drastiskt.
  • Den biologiska åldern minskade med i snitt 30 år efter endast två månaders multikosttillskott, visade en pilotstudie på 125 personer utförd av professor emeritus Per-Arne Öckerman.
  • Nittioåringar som börjar motionera och tar kosttillskott får en kondition som en sjuttioåring efter bara ett par månader.
  • En tioårig studie av kostvanorna hos 500 000 européer visade tydligt att sk, frukt, kyckling och grönsaker kan skydda mot olika typer av cancer.
  • Barn får högre IQ och presterar bättre i skolan medan både mobbing och kriminellt beteende minskar när skräpmaten byts ut mot näringsrik mat eller barn får kosttillskott, visar studier i Kalifornien och New York. (Referens i Den Självläkande människan.)

Därför är det viktigt att äta en näringstät mat som ger ett bredspektrum av alla dessa potentiella näringsämnen och antioxidanter som bygger en frisk och stark kropp. Samt även ta tillskott då näringsinnehållet i maten har sjunkit drastiskt de senaste 100 åren, och ännu mer i industriprocessad mat (länk nederst).

.

Högt intag kosttillskott motverkar sjukdom

Läs vad professor Mikael Björnstedt vid Karolinska Institutet säger: Professorn: därför behöver vi kosttillskott :  Forskning under de senaste decennierna har visat att extra stora intag av vitaminer och mineraler som vitamin B6, B12, folsyra, zink och C-vitamin kan kompensera för felaktiga genetiska signaler som gör att människor annars lättare eller tidigare utvecklar sjukdomar. Det är viktig information som behöver nå ut.

Varför har då så många anammat missföreställningen att kosttillskott är onödigt? Det beror nog mycket på att läkare i snitt endast har 12,5 h utbildning inom kost och näringslära… Alltså vet de allra flesta läkare ytterst lite eller ingenting alls om modern kost- och näringslära. Därför ger de flesta läkare inte kostråd typ: ta bort socker och gluten, minska på all skräpmat, ta tillskott av C-vitamin, D-vitamin, fiskolja och en multivitamin och multimineraltablett. De skriver ut en symtomdämpare – istället för att åtgärda orsaken: näringsbrister och rätta till obalanser i kroppen. Detta sysslar modern Funktionsmedicin med.

Här behövs ordentlig folkupplysning, eftersom inget statligt organ eller sjukvården bryr sig om detta idag. Det är uselt och oansvarigt.

Hög status på vitaminer

Så var det inte förr, första hälften av 1900-talet hade vitaminer och mineraler hög status eftersom man visste att de direkt korrelerade till ett starkare immunförsvar och en bättre hälsa och psykiskt välmående.

Till exempel är D-vitamin viktigt för kalciumomsättningen i kroppen. Vid brister uppstår skelettförändringar som kallas för rakitis eller engelska sjukan. Denna var särskilt vanlig bland de fattiga under koleldningens tid i England. Brist på D-vitamin kan öka risk för cancer med 40-60 procent.

Brist på A-vitamin kan leda till nattblindhet, vilket man kände till redan för 3500 år sedan då egyptierna rekommenderades att äta tupplever för att se bättre i svagt ljus. Brist på betakaroten och A-vitamin ökar risken för olika typer av cancer med upp till 800 procent.

C-vitamin behövs för att höja motståndskraften mot infektioner. Under historiens gång har många människor dött av skörbjugg, som beror på C-vitaminbrist. I det amerikanska inbördeskriget dog 30 000 soldater av denna orsak.

E-vitamin motverkar blodpropp och ärrbildning och är därför viktigt i samband med operation. Det är också viktigt för fertiliteten eftersom E-vitamin reglerar balansen mellan progesteron och östrogen. Vitamin E behövs också för kroppens virusbekämpning.

Lindrig brist på B-vitaminer kan ge huvudvärk, trötthet, dålig aptit, ångest, depression, förstoppning och minskad vitalitet. Men allvarligare brist på vitamin B3 och B6 leder till förändringar i verklighetsuppfattningen, vanligen illusioner, som ofta utvecklas till hallucinationer. Schizofrena personer har som regel brist på vitamin B6 och zink (samt att det är vanligt med svåra födoämnesallergier – blogg kommer om det med alldeles ny forskning). Underskott på vitamin B12 kan ge tvångsföreställningar och tvångsmässigt beteende.

Vad få läkare och psykiatrier vet om är att en vanlig orsak till neuroser är undernäring, orsakad av för stor konsumtion av industriellt framställd och raffinerad mat – vilket leder till flera B-vitaminbrister.

Det är dags att totalt revolutionera sjukvården – enbart genom att lägga in ett friskperspektiv. Varför inte börja här och nu – du kan göra det själv genom det du stoppar i din mun varje dag.

.

Dr Sanna Ehdins bloggMat & näringStärk självläkningen