Jag var nyligen på Norra Cypern på en upplevelse- och hälsovecka. Detta var andra gången på 3 månaders tid. Jag föreläste samt fick lära känna verksamheten och delta i en del ledningsmöten. Jag fick dessutom förmånen tillsammans med min fru att umgås med och lära känna ca. 30 underbara och hälsomedvetna svenskar som flög dit med oss för en ”Wellness” hälsovecka/retreat. En del av deltagarna deltog även i en kranio-sakral utbildning.

Det var fullt upp med föreläsningar med flera föreläsare från både U.S.A. och Sverige. Vi åt fantastisk eko-mat. All lokalodlad mat på Norra Cypern är fri från kemikalier och tungmetaller. Vi bodde på ett fint hotell (Acapulco) med bland annat en fin sandstrand, rent medelhavsvatten, ett SPA och Hammam-avdelning.

Peters favorit morgonrutin

Min favorit morgonrutin var: Att stiga upp ca. kl 6:30, sedan jorda mig med att gå på vått gräs och våt sandstrand, göra qigong, meditation och bön, springa barfota på stranden och bada ca. 5–10 minuter i havet innan avslutning med bastu. Vilken fantastisk start på dagen! Just i början av april var havsvattnet ca. 20 grader, så några långa simturer blev det inte men när jag förhoppningsvis kommer tillbaka under månaderna maj t.o.m oktober blir det långa simturer och förhoppningsvis tillsammans med havssköldpaddor som trivs mycket bra vid dessa kustområden.

Drömmen om en Hälso-Community blir verklighet

Under hälsoveckan hann vi t.o.m. med en del sightseeing, Det är mycket spännande att se hur en verklig Hälso-By eller Hälso ”Community” som man kallar det utvecklas under flera års tid, en person och ett steg i taget. Nu känns det som det börjar att formas på riktigt med mycket goda förutsättningar för ett sällskap av flera hundra hälso- och andligt medvetna människor som verkar för varandras bästa samt sin egen utveckling på många olika plan. Det har tagit hela fem år med mycket hårt arbete av Bröderna Jörgen och Christer Tranberg och deras fantastiska team att komma till detta startskott på utveckling av Hälsobyn i området Kayalar på Norra Cypern. Jag känner Jörgen fr.o.m. utbildningskurser inom naturläkarförbundet, SNLF. Vi är ju tvillingsjälar med passion för hälsa, utveckling, stora drömmar och envishet för att de ska förverkligas. Det är så kul att se att hans drömmar om en hälso-community som grundar sig på Compassion, Hälsa och Hållbarhet formas nu på Norra Cypern.

Byggande av dessa lägenheter har börjat. Det planeras minst 90 lägenheter till att börja med och gemensamma samlingslokaler, SPA och behandlingsrum, som ska vara klara tills sommaren 2024.

Varför Norra Cypern?

Jag och min familj har under många år älskat grekiska övärlden. Vi trivs mycket bra med klimatet, naturen, människorna, maten, vädret, mm. Varför utvecklas då denna hälso-community på Cypern? Anledningarna är många, men följande gör detta attraktivt för många som vill gå utbildningar, spendera ett antal veckor eller månader per år på Norra Cypern. En del har även lämnat sitt pick och pack och flyttat dit för att leva. Några attraktiva fördelar för oss hälsoinriktade människor är, bland annat:

320 dagar per år av sol, samt varmare under tidig vår och sen höst än resten av Europa förutom Kanarieöarna. En månad mer på höst och vinter av värme jämfört med Grekland, Italien, Kroatien, Frankrike och Spanien.

Lägsta brottslighet i hela världen. Mindre korruption jämförd med de flesta länder i Europa

Mycket prisvärt – lägenheter, mat, restauranger och levnadskostnader är bara hälften så dyr som resten av Europa. Pensionen och lönen från ett EU land räcker helt enkelt mer. Södra delen av Cypern är dubbelt så dyrt att bo eller vistas i.

Vacker och skyddad miljö. Endast 30% av marken får bebyggas. Inga nya byggnader över två våningar. Hållbar miljöpolicy.

En liten bofast population av 350,000 invånare året om och ca. 1,200,000 när man inkluderar turister och över 100,000 studerande från olika länder. Ett liberalt land med human och tolerant människosyn. Mångfald både vdg människor och natur.

– Upparbetade kontakter med nyckelkontakter inom områden som regeringen, juridik, byggföretag, mm. Man kan känna sig trygg om man köper mark och lägenhet med de kontaktnät och tillstånd som har upparbetas av Next Generation Living Community.

Jag var mycket nöjd med min resa och inspirerad och glad att se vad som håller på att formas på Norra Cypern. I mitt fall, blir jag så glad när allt flera hälsobyar växer fram i olika delar av värden. År 1999 cyklade jag på ön Okinawa för att utforska miljön och livsstilsvanorna hos Okinawaborna. Människor som växer upp och praktiserar dessa livsstilsvanor lever mer än 10 år längre och ännu viktigare har mer än 80% mindre hälsoproblem under sina sista 30 år av sina liv än vi i västvärlden. De har både ett mycket längre hälsospann—år av friska, glada tillstånd. Flera dör friska — de somnar bort efter ett långt friskt liv med minimala behov av läkemedel eller operationer. Under åren 1999 och 2000 skrev jag en bok, Lev Ung Längre som ICA- förlaget publicerade som beskrev så kallade Blue Zones communities som man har hittat på tex, Okinawa, Ikaria, Loma Linda, Vilcambamba, Bama, Costa Rica och på Kreta.

Boken finns inte längre men jag har sedan mina begynnande studier i Anti-Aging medicin, 1992 varit mycket intresserade av grupper av människor och byar där man optimerar potentialen att leva friskare längre. Jag har besökt flera av dessa Blue Zones områden och har stora förhoppningar att Next Generation Living Community på Norra Cypern kommer att utvecklas till en Blue Zone Community 2,0 där man kombinera gamla beprövade hälso-miljöer och metoder med modern forskning, diagnostik och behandlingar—allt för att ge optimala förutsättningar till ett friskare liv för människor, djur, växter och planeten!

Följ gärna med på min kommande serie av artiklar som beskriver förutsättningarna för ett frisk, glatt och meningsfullt liv som individ och som ”Community”. Allt fler människor, speciellt efter dessa konstiga och bekymmersamma åren av Covid-fokus, längtar jag att bo nära naturen och helst i närheten av likasinnade personer.

Förhoppningsvis utvecklas denna hälsoby till något fantastiskt. I kommande artiklar kommer jag att beskriva vad som behövs och erbjuds för att tillsammans skapa miljön och förutsättningarna för ett friskare och mer harmoniskt liv. För mer information om kommande hälsoresor och utbildningsresor med NGRC till Norra Cypern, se: NGRCglobal.org.

Av Peter Wilhelmsson, Funktionsmedicinsk Naturläkare (N.D. IFMCP.)