På den japanska ön Okinawa finns en av världens mest hälsosamma och  långlivade befolkningar som har studerats sedan 1980-talet. Därför att människorna på Okinawaöarna mellan Japan och Taiwan lever längst i hela världen – och har fler 100-åringar än någonstans – mer än fyra gånger Storbritannien. Dessutom har de särdeles bra hälsa: med 50-80 procent lägre risk för ALLA de vanliga västerländska sjukdomarna inkl höftfraktur (än samma ålder i UK). Dramatiskt mycket bättre. Jag skrev om Okinawaborna redan 2003 – och här summerar jag deras hemligheter.

Nu är det populärt med hälsosam livsstil och mat i Sverige, på SVT sändes precis program där man jämförde fyra olika dieter under en månad. Dock är det för kort tid för att se verkliga resultat, för det du äter idag bygger proteiner som är med dig i två månader. Alltså är minsta tid för att mäta mer bestående förändringar tre månader.

Det sköna med Okinawa är att perspektivet förskjuts helt, eftersom de har så många 100-åringar – och så många friska äldre. Jag tänker nu att jag äter, lever och tränar så att jag ska vara pigg, stark och frisk när jag är 75 år – och knappt 20 år. Längre perspektiv är sundare – och tar bort stress från stunden.

Okinawaborna har makalöst bra hälsa ed hela 80 procent lägre risk för hjärtsjukdom, stroke, bröst och prostatacancer, en 50 procent lägre risk för andra cancerformer en 50 procent lägre höftfraktur och en 30 till 40 procent lägre dementiafrekvens. Detta jämfört med  samma åldersgrupp i Storbritannien. Dramatiskt mycket bättre. För mig och mina läsare är det ingen nyhet, för jag har skrivit och talat om Okinawa i 15 år.

Perspektiv är viktigt. Lyft nosen och sluta upp att oroa och stressa…

Så här skrev jag i HQ-boken 2003

“Det som motverkar stress bromsar också det biologiska åldrandet – till exempel meditation, massage, vila och en hoppfull attityd. På den japanska ön Okinawa finns en av världens mest hälsosamma och långlivade befolkningar som har studerats under 25 års tid. Resultaten visar förstås att kosten är oerhört viktig, men det mest intressanta är öbornas avstressande livsstil och starka sammanhållning där man bryr sig om och tar hand om varandra. Det är kanske något för oss stressade västerlänningar som ständigt slår nya rekord i sålda mediciner mot oro, ängslan och depression.”

Detta skrev jag i “12 veckor till ett självläkande liv” år 2005

Livsstilen avgör åldern – Människorna på Okinawaöarna mellan Japan och Taiwan lever längst i hela världen. Många är över 100 år gamla och hjärtinfarkt eller slaganfall är mycket ovanligt. De har en sund livsstil där de aktivt motverkar stress, rör på sig och vårdar sina nära rela- tioner. De röker eller dricker inte och äter rikligt med grönsaker och frukt varje dag. Varje måltid består till tre fjärdedelar av vegetabilier (inklusive ris). Men de som flyttat därifrån och anammat västerländska matvanor och livsstil lever inte alls lika länge.”  Referens:  Willcox, B. J., Willcox, D. C. & Suzuki, M., The Okinawa Program, Clarkson Potter, New York 2001.

.

Okinawa livsstilen – hemligheterna

 1. En positiv och optimistisk inställning. Okinawaborna oroar sig inte, för de tror att allt i livet fungerar sig på lång sikt. De lever avsiktligt ett lugnt och fridfullt liv med liten stress. De arbetar i sin egen takt, och undviker press.
 2. De odlar starka relationer. Okinawans träffas ofta med vänner och familj bara för att prata, skratta och ge stöd åt varandra. Mängder av studier visar att människor är friskare när de har bra relationer och ett aktivt, positivt socialt liv.
 3. En mycket hälsosam och enkel diet. Den traditionella Okinawa-kosten är främst äter man vegetabilisk mat – hela korn, bönor, grönsaker, frukt, nötter och frön – som är höga i vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen och fisk som är rik på proteiner och omega-3 oljor. De äter också mindre mängd mat – vilket jag menar är en mycket till god hälsa o långt liv. Deras kulturtradition  “Hara Hachi Bu” innebär att äta till 80 procent full. Att äta en naturlig obearbetad diet, med ytterst lite socker.
 4. De lever fysiskt aktiva liv. De går överallt, jobbar i sina trädgårdar, dansar och övar traditionella kampsportar som tai chi.
 5. De avstår från dåliga vanor; väldigt få äldre Okinawans som röker cigaretter eller dricker alkohol.

Det sociala umgänget är viktigt på Okinawa, man värnar om varandra och odlar goda relationer.

 

Faktaruta: Bästa sätten att bromsa åldrandet

Från min bok “Finn din energikod” (Höj din energi) från 2010 – detta visar forskningen:

 • Ha en hoppfull och positiv attityd!
 • Ät en näringstät kost som är rik på antioxidanter och fytonutrienter.
 • Ta kosttillskott för att skydda cellerna och främja vitaliteten.
 • Ät rikligt med naturligt fett, som smör, kallpressad olivolja och kokosolja.
 • Regelbunden avslappning och meditation stimulerar produktion av DHEA.
 • Försök att hålla vikten.
 • Ta massage regelbundet.
 • Måttlig, regelbunden träning och stretching främjar vitaliteten.
 • Se till att sova bra och tillräckligt länge.
 • God hälsa är en färskvara som behöver aktiv omvårdnad och en hög energinivå.

Nya viktiga kraftigt föryngrande saker som framkommit sedan år 2010 är att duscha eller bada iskallt och sluta med alkohol, då alkohol gör att vi åldras fortare än socker och rökning.

.

 • Läs gärna min artikel om Hälsolivslängd – och att det viktiga är inte antal år vi befinner oss ovanför jorden, utan hur länge vi är vitala och friska!
Dr Sanna Ehdins blogg