Sanna Ehdin är forskardoktorn som 31 år gammal lämnade en framgångsrik biomedicinsk karriär inom etablissemanget för att bana väg för en ny hälsosyn som inkluderar självläkning och helhetshälsa. Hon har en PhD i området immunologi, och är verksam som fri forskare, föreläsare och författare till 16 hälsoböcker som sålt i 1,1 miljon exemplar i tio länder.

Dr. Sanna Ehdin har studerat hälsa, livsstil och mänsklig utveckling i över 40 år. I grunden är hon immunolog med doktorsgrad (PhD) och tolv års erfarenhet av biomedicinsk forskning och undervisning vid universitet, läkemedelsindustri och forskningsinstitutet. Vid 27 års ålder tog hon sin doktorsgrad vid Lunds universitet (immunteknologi) och gjorde därefter flera års postdoc-forskning i immunterapi och neuroimmunologi vid ett av USAs främsta forskningsinstitut: Scripps Research Institute i La Jolla, södra Kalifornien (1989–92).

Sedan 1991 har hon ägnat sig åt självläkning och helhetshälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Sanna anlitas som expert och konsult inom dessa områden och har varit intervjuad hundratals gånger i media.

Dr Sanna Ehdin är en hälsodoktor som lär ut om vägar till god hälsa – helt inriktat på hur du stärker din medfödda, självläkande kraft. Intressant nog betyder ordet doktor just att ”att undervisa”, från det latinska verbet docēre, och det har använts som en akademisk titel för en akademisk doktorsgrad i Europa sedan 1200-talet.

NYTT – utbildning för Fasteterapeuter lanseras nu utifrån senaste Sannas Fastebok! Mer info via Holistic Health Academy

.

Dr Sanna Ehdin är immunologen som samlat kunskap och erfarenhet från 12 års biomedicinsk forskning samt 30 års studier i självläkning och helhetshälsa till sin unika helhetssyn.

Främsta företrädaren för svenska hälsovågen

Sanna Ehdin kallas “den främsta företrädaren för den nya hälsovågen” (SvD juli 04), och före Den självläkande människan 1999 fanns ytterst få svenska hälsoböcker och inga av akademiker/forskare. Tidskriften Veckans Affärer utsåg Sanna Ehdin till Sveriges populäraste föreläsare (2002) och hon var bland de mest anlitade föreläsarna i 15 år. Tidigare uppdrag inkluderar bland annat  och skribent av hälsokrönikor och hälsoartiklar i Veckans Affärer och Dagens Industri 1999-2003. 2019 nominaredes hon för ”Who’s who in Green Beauty Scandinavia”.

16 publicerade böcker som sålt 1,1 miljoner exemplar i 10 länder

Med 16 publicerade hälsoböcker har Sanna har gett över 450 föreläsningar för över 100 000 människor om självläkning, kost, helhetshälsa och hälsosam livsstil för företag, kommuner, landsting, föreningar och allmänheten. Mängder av människor har blivit hjälpta av hennes hälso- och livsstilsråd.

Sedan Den självläkande människan kom ut 1999 har Sanna Ehdin intervjuats i 300+ artiklar i tidningar och månadsmagasin samt medverkat i mängder av TV- och radio-program. Hennes sex sociala media-plattformar 500 000 – 800 000 unika besökare varje månad.

  • 2015 startade Sanna Ehdin företaget Dr Sannas AB tillsammans med sin bonusson Daniel Ehdin, och målsättningen var tydlig från start: “Vi vill göra det enkelt att leva ett friskare liv.”
  • Sanna Ehdin var styrelseledamot 1999-2003 i det börsnoterade Biogaia AB, (probiotika) och  2009-2011 i det börsnoterade företaget Ellen AB (probiotiska intimprodukter).
  • Sanna har undervisat om självläkning vid bl a KAM-kursen vid Karolinska institutet, på Scripps Center for Integrative Medicine i Kalifornien och vid Center for Integrative Medicine at the University of Arizona.
  • Sanna Ehdin är även konstnär och 1992–1996 gavs utbildning i Art from your Heart™ för hundratals personer.

“Jag valde det friska”

Sanna berättar i Sannas Fastebok: “Vid 31 år beslöt jag att lämna forskarkarriären för att studera ett helt nytt område: självläkning. Jag var trött på det sjuka, toxiner och försöksdjur; forskade då på nya immunterapier mot cancer och tidig T-cellsmognad i thymus. Trots erbjudande om en toppentjänst 1992 inom banbrytande psykoneuroimmunologi på UCSD (Univeristy of California San Diego), valde jag att gå vidare.

Jag bytte sida och gick över till det friska – vilket är ett beslut jag aldrig har ångrat. Jag studerade under de kommande åren forskning om självläkning, samlade erfarenhet, föreläste och skrev artiklar – samt väntade in flera år att hälsomedvetandet skulle vakna i Sverige.”

Precis som en växt börjar växa av solljus och näring
kommer en människa att växa och förändras när
hon kommer i en kärleksfull miljö, får näringsrik mat
eller får kontakt med livsenergin.

.

Dr. Sanna Ehdins statement:

Sanna Live föreläsning i Malmö 2018

“Mitt syfte är att sätta fokus på det friska, på våra styrkor och det som ger oss livsglädje. Inte fastna i det sjuka eller problemen. Du kan inte vila dig frisk utan det är en aktiv och positiv handling. På samma sätt är det med livet. Gör det som du mår bra av och som gör dig glad så skapar du ett helt annat liv!

Vad motiverar och driver mig? Det som alltid intresserat mig är Människan – vem är vi, hur fungerar vi och vilka är våra drivkrafter. Kärleken till Livet, Naturen och Människan är mitt ledljus.Jag har alltid trott på något högre, och jag började meditera 15 år gammal för att klara av sömnlöshet (orsakad av ptsd förstod jag 15 år senare). I tonåren bestämde jag mig för att leva så att jag inte behövde ta läkemedelsindustripiller, och då får man sätta en hälsosam livsstil i fokus!

I mina böcker och föreläsningar vill jag bygga en bro mellan den konventionella skolmedicinen och den alternativa eller komplementära medicinen. Jag vill stimulera människor att tänka i nya banor och finna nya vägar till att må så bra de kan i sina liv. Det gäller både de som behandlar och de som behöver en behandling.

Det handlar om ett nytt sätt att se på oss människor – en helhetssyn som finns inom den integrerade medicinen och Funktionsmedicin. Det är framtidens medicin. Vi är inte bara kroppsliga maskiner utan vårt psyke och vår själ samverkar med kroppen på ett sofistikerat sätt. Allt sker i syfte att skapa en balanserad helhet.

Gå från att bekämpa det sjuka till att främja och stimulera det friska!

Det nya hälsotänkandet innebär att vi går ifrån synsättet att bekämpa det sjuka till att främja och stimulera det friska. Därmed får människor makten att själva påverka sin hälsa i en mycket större utsträckning än vad vi traditionellt har fått lära oss

Länge har jag sökt efter läkningens Heliga Graal. Jag såg tidigt människor duka under eller läkas från svåra sjukdomar, olyckor och utmaningar – och det väckte mitt intresse om varför? En önskan av att förstå vad och vilka krafter som gör att vi läker, och hur vi kan främja det. I nya Sannas Fastebok summerar jag det viktigaste, för med enkla VASS-vattenfastan  stimulerar våra självläkande krafter, föryngring, autofagi och produktion av tillväxthormoner och stamceller. Banbrytande ny forskning bevisar detta och påvisar mekanismerna för detta. Läs mer i Sannas Fastebok och Nya Självläkande människan.

Välkommen bland de självläkande människorna!”
  • Doktorsavhandling: Development of in vitro immunization for the production of mouse human monoclonal antibodies. Lunds Universitet 1988.
  • Lista på Sanna Ehdins hälsoböcker
  • De som undrar över “Dr” i Dr Sanna Ehdin:  ”Numera använder jag även titeln, baserat på min doktorsgrad inom immunologi och över 25 års studier av helhetshälsa, självläkning och funktionsmedicin/integrerad medicin.Ordet “doktor” kommer från det latinska verbet docēre = att undervisa, och ären akademisk titel (doktorsgrad) sedan 1200-talet i Europa.