SIBO är vanligt och ger magproblem, svullnad, obehag och matintolerans och bra lösning saknas. Det är därför glädjande att dela denna positiva feedback på Saltvattenflushens effekt på SIBO: “Där jag pekar på bilden har jag varit konstant hård/svullen så länge jag kan minnas, men nu efter en Saltvattenflush är det platt!” SIBO innebär överväxt av bakterier i tunntarmen, kan även ge histaminintolerans. Läs även om nya GutClear mot SIBO, framtagen av av två Lundaläkare och forskare, samt mer erfarenhet av Saltvattenflushen.

Vi har blivit allt känsligare i våra magar. Det är skett en stor förändring på relativt kort tid, och många lider nu av känslig och besvärlig mage. En femtedel av befolkningen har idag irriterad tarm, IBS, och det kan omfatta både tunntarm och tjocktarm. IBS är tre till fyra gånger vanligare hos kvinnor än hos män, och många kämpar även mot Histaminintolerans (HIT). Det finns lite konkret hjälp att få idag, och eftersom jag själv varit svårt drabbad har jag sökt efter lösningar och funnit något som presenteras här.

SIBO står för överväxt av bakterier i tunntarmen (small intestine bacterial övergrowth) och det kan bidra till histaminintolerans, vilket är allt vanligare idag. Det innebär kort att man inte tål mat som innehåller histamin eller producerar histamin. Det kan ge överskott av histamin, alternativt är nedbrytningen av histaminet stört av vanliga läkemedel. Symtom kan vara allergi, huvudvärk, eksem, klåda och rodnad i huden, migrän eller hjärtklappning. Det kan ge känslor av allmänt olust och svårighet att gå ner i vikt.

Hur vanligt är SIBO? Beroende på vilken population man studerat och vilka analysmetoder så har vetenskapliga studier visat att 1–40 procent av normalbefolkningen har SIBO (referenser längst ner).

Att ha bakterier i tunntarmen kan drabba förmågan att ta upp näring

• • Jag hade själv svår SIBO (med många besvärande symtom) och sköljde också bort det med Saltvattenflushen, och resultatet förbättrades ytterligare av den nya örtprodukten GutClear av två Lundaläkare och forskare. Jag är helt besvärsfri och det är fantastiskt. Min mage och tarm är det bästa de har varit på oerhört länge!

• • • Saltvattenflush är en effektiv “bio hack” som aktiverar tarmrörelser och tömmer tarmen på ett skonsamt sätt med hjälp av en saltvattenlösning. Denna har samma salt-mineral koncentration som vår egen extracellulära vätska, så helt naturligt. Läs mer nedan.

 • OBS detta är resultat från enstaka personer, och det går inte att dra några generella slutsatser av det. Det behöver inte alls fungera. Saltvattenflushen är inte heller för alla (se längst ner). Jag ger inga råd eller rekommendationer här, delar bara egen och andras erfarenhet. Jag ger inte individuella råd. På nya utbildningen för Fasteterapeuter lär jag ut allt kring detta nya! Länk längre ner.

Feedback från Stephanie:

Feedback från Stephanie Saidra 32 år: “Jag deltar nu i den nya utbildningen till Fasteterapeut och leder även egna fastegrupper. Jag hade 8 av 11 tecken eller symtom på SIBO (se bilden till ovan). Nu har jag testat Saltvattenflushen för att skölja bort SIBO, och fått mycket gott resultat. I cirka åtta år har jag haft haft problem med en hård/uppsvullen buk (där jag pekar, se vijettbilden), och det kom efter flera månader med antibiotika. Jag har länge misstänkt att jag har SIBO, och har halft Histaminintolerans (HIT) sedan långa antibiotikakuren.

Precis innan första Saltvattenflushen känner jag hur det vibrerar där under nedre revbenen på höger sida, och magen bullrar och låter mycket. Saltvattenflushen görs på morgonen, tarmen tömmer bra och redan samma kväll märker jag att hårdhet och svullnad är borta! Efter endast en saltvattenflush är mina besvär sedan flera år borta, det är sån härlig känsla. 👏 Gör om imorgon bitti för säkerhets skull.” (Den förstärkte den positva effekten och lättheten)

Hårdhet, svullnad i magen och histaminintoleransen jag haft i flera år är borta!

.

Protokoll Saltvattenflushen

Genom att dricka 1–1,5 liter havssaltlösning kan vi använda kroppens egen försvarsmekanism för att tillfälligt avbryta ”matsmältningen”, och istället aktivera kroppens ”eliminering”. Det innebär att forsla bort saltvattnet snabbt ur kroppen, och samtidigt spolas det rent från magsäcken, och genom hela tunntarmen och tjocktarmen!

Saltvattenflush är perfekt att göra på en helg, eller om du är hemma av andra skäl. Hela proceduren är vanligen klar inom en till ett par timmar. Denna procedur måste göras på fastande mage, enklast på morgonen när kroppen ändå tömmer (enligt biologiska klockan 06 till 11). Går du upp tidigt fungerar det på en vardag, och det kan göras på kvällen om du har fastat under dagen. OBS är det inte flushar beror det vanligen på att kroppen har brist på de 70-tal salter (mineraler och spårämnen) som finns i havssaltet.

OBS Saltvattenflushen är inte lämplig för alla, se längst ner.

GutClear balanserar tarmen

Många kämpar ju med en öm, svullen och besvärlig mage idag, och två läkare och forskare vid Lunds Universitet, bröderna Walter och Hans Fischer, har startat Gutfeeling Labs för analys av tarmfloran. De har även utvecklat GutClear: ett kosttillskott med ett par örter som dämpar inflammation i tarmen. GutClear kan vara är hjälpsam vid SIBO visar erfarenhet av användare. Jag är mycket nöjd med den, som har rensat ut det sista för mig. Jag har inget samarbete utan delar info om en produkt som är bra.

Dosering: en påse om dagen de första 10 dagarna med gutclear Många tar sedan tar 1-2 doser per vecka i 5-10 veckor för att optimera eller stabilisera effekten. Innehåll: växtämnen i ett pulver bestående av psylliumfrön , bark från jatoba- och magnoliaträdet samt rot av rosenrot. Mer info om GutClear på deras hemsida GutFeeling labs

Tips skölj ut med Saltvattenflushen före en kur med GutClear

.

På nya utbildningen för Fasteterapeuter lär jag ut allt kring detta nya! Länk här.

.

Feedback Saltvattenflushen

Här är erfarenhet från andra som testat och använt Saltvattenflushen under de senaste tre åren:

 • ”Jag har haft stora problem med magen; extremt med illaluktande gaser, ständigt ont, uppsvälld osv. Därför började jag att göra saltvattenflush 1–2 gånger i veckan – och då kom skillnaden: inget magont, inga gaser och ingen uppsvälldhet! Nu gör jag detta 1–2 gånger i månaden, och nu mår min mage bra. Den är lugn och är inte längre svullen.” – Sofie
 • Första gången jag testade saltvattenflush sommaren 2020 hände det ingenting, så jag försökte igen efter en vecka och då tömdes tarmen ordentligt. Jag har besvärats mycket av IBS med förstoppning, och därför har jag fortsatt med saltvattenflushen ungefär varannan månad. Nu är min IBS och även fibromyalgi helt borta – fantastiskt!” – Rose-Mari
 • ”Jag gör saltvattenflushen då och då, den fungerar bra för mig. Det blev stor skillnad i min kontakt med magen, som varit stängd, och har nu fått fysisk och känslomässig kontakt med magen och tarmarna, mera hel liksom. Det känns som tarmarna blir mjukare och mer följsamma efter varje gång.” – Rickard
 • ”Jag har testat en gång och upplevde att jag blev piggare, lättare med omgående effekt efteråt. Det jobbigaste var att dricka det salta vattnet första gången, men efter 30 minuter eller så satte tömningen igång.” – Liza
 • ”Skräpet åkte ut ur tarmen lätt som en plätt, men kroppen processade allt saltet så behövde vila och sova hela dagen.” – Cecilia
 • ”Saltvattenflushen är absolut den bästa reningskur jag gjort för rensning av tarmsystemet, och erfaren sedan 1980-talet. Saltvattenflushen gav total rensning på några timmar, och jag var fullt alert igen efter några timmar. Nu blir det denna kur ett par gånger i veckan några veckor framåt. Tack för att du tog fram denna kur i ljuset.” – Thomas

.

OBS! Fasta ska inte göras av följandeoch det är bra tänka samma för saltvattenflushen: Den som är undernärd eller anemisk (blek och har blodbrist). Personer med ätstörningar som anorexi eller bulimi. Underviktiga (BMI lägre än 18,5) och barn under 18 år. Gravida och ammande kvinnor. De som har ett sänkt allmäntillstånd och allvarligt sjuka personer som medicinerar.

Läs mer och referenser:

 • Sannas Fastebok
 • Protokoll för Saltvattenflushen
 • Att ha bakterier i fel tarm
 • Ghoshal, U. C., Shukla, R., & Ghoshal, U. (2017). Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome: A Bridge between Functional Organic Dichotomy. Gut and liver, 11(2), 196–208. https://doi.org/10.5009/gnl16126
 • Takakura W, Pimentel M. Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome – An Update Front Psychiatry. 2020; 11: 664. Published online 2020 Jul 10
 • Rao SSC et al. Brain fogginess, gas and bloating: a link between SIBO, probiotics and metabolic acidosis. Clin Transl Gastroenterol. 2018 19;9(6):162.
 • Saffouri GB et al. Small intestinal microbial dysbiosis underlies symptoms associated with functional gastrointestinal disorders. Nat Commun. 2019 1;10(1):2012.