Ny svensk studie visar att kosttillskott med probiotika kan bromsa tjocktarmscancer. Patienter med tjocktarmscancer har en förändrad tarmflora, och genom att ge probiotika förändras tarmfloran till att bli mindre gynnsam för cancer. Det är hoppfullt! 

Göteborgsstudien som publicerades i BMJ Open Gastroenterology visade att levande mjölksyrabakterier, probiotika, kunde förändra tarmfloran i gynnsam riktning hos patienter med tjocktarmscancer. En hälsosammare mikrofloran ökar mängden bakterier som producerar smörsyra (butyrat). Mjölksyrabakteriernas syra hämmar då tillväxten av cancerceller i tarmen.

Forskarna tillförde en kombination av olika bakteriestammar som hade både dokumenterad effekt mot cancer och antiinflammatoriska egenskaper. Detta representerar ett helt nytt sätt att tänka inom traditionell forskning, och det är mycket positivt.

Forskare från industri och universitet är mycket positiva och säger att: målsättningen är att utveckla probiotiska preparat som kan användas vid många olika typer av sjukdomar som är beroende av en sjuk tarmflora.

Buken är vårt största energicenter. Klappa på din fina mage och buk och ge den kärlek för att den gör så mycket gott för dig! Obs detta visar ett friskt tarmsystem.

Min kommentar

Jag inte det minsta förvånad. Vi har tio gånger fler bakterier än vad vi har celler i kroppen och vår hälsostatus, hormonnivåer, nervsignalsubstanser, vikt och immunförsvar mm är beroende av hälsofrämjande, synergistiska (samverkande) bakterier i hela kroppen inkl huden. Men tarmfloran är extra viktig pga näringsupptag och hormonomvandlingar.

Faktum är att kroppens hälsa står och faller med tarmfloran, och blir man sjuk ska man genast agera via att sanera (detoxa, fasta etc) och bygga upp en frisk tarmflora.

Intressant nog börjar skolmedicinens tänk mer och mer liknande den sk alternativmedicinens tänk, vilket är den helhetssyn och frisktänk som jag förespråkat i över 25 år och skrivit om sedan Den självläkande människan 1999. Det viktigaste är då inte i första hand vad som läker tarmcancer utan vad man kan göra som förebygger tarmcancer.

Vi är många som länge drivit dessa frågor i Sverige, och det ansågs tidigare som inte rumsrent. Men nu gör visst många inom skolmedicinen en omsvängning och förespråkar bra kost och träning, probiotika och att motverka inflammation. Ja det som fungerar är ju det man ska tillämpa och rekommendera. Det ska bli intressant att se om det kommer något erkännande från deras sida…

Imorgon kommer inlägg om tarmflorans och probiotikas betydelse.

Dr Sanna Ehdins bloggKost & hälsaKosttillskottMat & näringTarmens hälsa