Kanske sista arbetsveckan innan semestern och det rullar på massivt fort med mycket att göra. Hur bär man sig åt för att stressa ner och återta kontrollen? När pressen ökar för att arbetsbördan hopar sig? Så att man inte kraschlandar i början av semestern… Börjar med att bli sjuk, en klassiker. Det är svårt att se klart när man är stressad – så här är mina sju bästa råd.

1. Ta små pauser varje dag. 

Släppa på det yttre och centrera sig i det inre. För vi blir trötta av all splittring på utsidan, och bara genom att stänga ner det yttre och sjunka ner i tystnad (meditation, tupplur, powernap etc) bryter vi av stresspiralen. Mikropauser är mycket välgörande och helt nödvändigt.

2. Stanna upp och bara andas

Andningspauser flera gånger om dagen är enormt vitalisesande, och motverkar försurning och stelhet i kroppen. Djupandas med buken och dra luften in och ut genom näsan med långsamma andetag. Bröstkorgsaning blir stressandning och man ska andas med bukmusklerna och genom näsan endast! Folk stressandas idag vilket innebär att man andas för mycket, vilket de facto är uttröttande.

Landa i kroppen (från huvudet) med andningens hjälp och slut blicken ett kort tag. Det stimulerar ditt inre att stänga av det yttre. Andningen är det första och viktigaste sättet att lugna vår kropp… (som är minst 300 000 år gammal enligt nyare arkeologiska fynd, och de såg ut precis som vi gör idag!)

3. Blicka långt bort

Se gärna ut genom ett fönster… Att låta blicken försvinna långt bort är välgörande. Slå över i dagdrömmarläge (trans) ett slag… Att fixera blicken på en skärm är i längden mycket slitsamt för ögon och hjärna. Res på dig, sträck ut och gäspa ofta. Du får INTE mer gjort för du sitter ner timme in och ut…. Man arbetar mer effektivt när man tar dessa små dagliga mikropauser.

Sträck upp huvudet och vrid det lite så du inte fastnar i “gamnacke”.

  • Catyoga är ett enkelt bra sätt att på stället få igång flödet i kroppen. Läs om Catyoga här

4. Gå en lugn promenad i naturen

Det är mycket välgörande och lugnande att vistas i naturen, speciellt nu med all spirande grönska. OBS! jag menar gå och inte springa för att meningen är att bromsa systemet och motverka uppvarvningen. Långsamma rörelser lugnar hjärnan. Yin-yoga är bra också, så stanna gärna och sträck ut lite vid ett träd. Allra bäst är att vara i lugnande och läkande naturen!

5. Lugn och ro-träning mot stress – 3 minuter

Visste du att vi har som två kroppar i en? Dels stresskroppen som gör att vi kan prestera max och snabbt ta oss ur en hotfull situation. Och dels har vi Lugn-och ro-kroppen, som vi är skapade för att befinna oss i nästan hela tiden. För att kroppens alla automatiska processer är designade att fungera optimalt i Lugn- och ro-fasen. Men idag har många blivit som “kidnappade” i stresskroppen, och fastnat där. Speciellt efter det senaste utmanande året.

Ta tre minuter och gör min nya Lugn- och ro-metod – AVB – där du stimulerar andningen genom att hålla på bröstbenet en minut, sedan lugnar hela kroppen genom att hålla på vagus-punkten bak där nacken fäster i kroppen och sist håller på buken.

6. Gör Blissful body-metoden 3 minuter

Bryt stressen, negativa tankar, oro eller allmän ångest på studs genom att ta tre minuter och göra Blissful body-metoden dvs andas djupt ett par gånger och flytta ditt medvetande till hjärtat och plocka fram positiva känslor eller känslominnen. Stanna med dem i ett par minuter och låt dem uppfylla dig, för det switchar snabbt ditt inre från ett stresstilstånd – när du är i hjärnan – till ett avkopplat tillstånd då du fungerar bättre – det är vetenskapligt bevisat.

Hjärtat kommunikerar med kroppens celler med ljusets hastighet och bara genom att på detta sätt flytta ditt medvetande till hjärtat och plocka fram positiva känslor – kan du snabbt vända stress till lugn.

Det du matar din hjärna med, blir din verklighet!

7. Skölj ut stressen!

Sist men viktigast: stress ger förstoppning, försurning och feljäsningar i kroppen! Så gör något radikalt aktivt för att sätta P för detta genom att skölja ut hela tarmen med en Alkalisk flush – bikarbonat och epsomsalt – som ger en mjuk men effektiv tarmtömning. Och eftersom toxiner och skräp från HELA KROPPEN försvinner genom tarmen är du mkt hjälpt av att tömma ut den då och då.

Vila, vatten och värme är enkla och klassiska läkande medel. Lägg på det att göra en Alkalisk flush som ger tarmtömning, fasta, frisk luft, motion, iskall dusch och vila – så blir det en effektiv återhämtning!   Detta är en mycket effektiv kur efter en intensiv arbetsvecka, så att du slipper att vaknar helt slut på lördag morgon. Gör det gärna redan nu – och det kan förhindra att du blir sjuk i början av semestern! Eller börja semestern med denna nya NyStarts-kur.

Ha en fin Midsommarvecka!

Dr Sanna Ehdin

Dr Sanna Ehdins bloggSömn, vila, avslappning och meditation