Självläkningen är fundamental för vår existens, och utan denna skulle vi inte klara oss länge alls. Den finns naturligt hos alla biologiska varelser och innebär att kroppen reparerar sig själv, hela tiden tar bort det som inte fungerar och bygger nytt. När du ger de rätta förutsättningarna för självläkningen sköter det sig av sig självt!

Kroppen reparerar sig själv, och denna mekanism och nybyggnation sker framför allt under nattens sömn. Cellerna förnyas ständigt och hela tarmslemhinnan byts ut på en vecka. De röda blodkropparna lever i tre till fyra månader och varje dygn bildas 50 miljoner nya hudceller. Mycket återanvänds men för att helhetshälsan, eller systemhälsan, ska fungera behöver vi tillföra näringsämnen, syre och annat som ger energi.

Självläkning är en naturlig och spontan friskprocess – bara du själv ger förutsättningarna för den.

Självläkningens 8 gyllene regler

  1. Självläkning är naturlig och medfödd hos alla.
  2. Du kan inte vila dig frisk, att bli frisk förutsätter aktiv handling.
  3. Genom att stärka din självläkande kraft förebyggs sjukdom och obalans.
  4. Det är viktigt att se till helheten – både den inre och yttre miljön – för att kunna ta väl hand om systemhälsan.
  5. Livskraften (livsenergin eller qi) som främjar läkning finns överallt.
  6. Om du höjer energin och tar bort blockeringar läker kroppen och sinnet av sig självt, förutsatt att skadan inte är alltför stor.
  7. Utveckla dina själsliga krafter och självläkningen stärks.
  8. Självläkning är all läknings moder, den tar hand om oss under förutsättning att vi ger respekt och uppmärksamhet tillbaka.

Det fina är att när den självläkande kraften stärks, energinivån höjs och blockeringar hävs, så läker kroppen och sinnet av sig självt – oberoende av vilken sjukdom eller skada man har.

Det gäller under förutsättning att skadan eller slitaget inte blivit alltför stort eller djupt, men det finns alltid mycket som du själv kan göra för att förbättra ditt välmående. Andningen påverkar nästan alla andra funktioner i kroppen, och genom att praktisera djupandning kan du snabbt styra kroppen i en positiv och avslappnande riktning.

Regelbunden motion, djup avslappnande andning och god sömn ger tillsammans med kärleksfulla relationer en snabb aktivering av självläkningen, och är därför bland det mest positiva för hälsan. Se till att även ge utrymme för stillhet och aktiv avslappning, meditation, vilket är den bästa vilan.

Vila, vatten och värme är de klassiska, enkla medlen för självläkning – ofta rekommenderat av läkare förr.

 

 

 

All läkning är självläkning

All läkning är egentligen självläkning. Det finns inget annat sätt som kroppen läker och ingen annan kan göra det åt dig – de kan bara underlätta och stimulera.

När du bryter ett ben, fixerar läkaren det med gips så att kroppen själv kan läka frakturen utan yttre påfrestning. En skadad lever får läka av sig självt, utan kirurgiska ingrepp, under förutsättning att det inte är svåra inre blödningar.

Massören trycker och knådar muskler och ligament för att ta bort spänningar och öka syresättningen och utrensning. En akupunktör sätter nålar på vissa punkter som stimulerar qi-flödet i meridianerna (energikanalerna) så att stagnerad energi får fart.

  • Det finns 8 000 diagnoser av sjukdomar, men endast ett tiotal definitioner av olika hälsor. Det innebär att hälsa är ett stort mörkerområde. Vi har lagt på locket och ser bara sjukdomsperspektivet. (ur Den självläkande människan, 1999)

Kärnan är att inse hur stort inflytande vi själva har på självläkningen. Det gäller oavsett hur du mår, för det går hela tiden att tillföra eller göra saker som positivt bidrar till att stärka din självläkande kraft. Var dag är en ny dag, och oavsett hur du mår kan du alltid förbättra läget – genom ta bort det som belastar och tar energi och tillföra bra saker som tillför energi.

Det tar dessutom tillbaks kraften där den hör hemma; hos dig.

Dr Sanna Ehdins bloggEnkla hälsorådSjälvläkningStärk självläkningen