Visste du att våra barn nu får typiska alkoholrelaterade sjukdomar (typ 2-diabetes och fettlever) – fast de inte dricker alkohol. Skrämmande nog är socker ”barnens alkohol”  – och precis som alkohol är de sockrade (sötade) dryckerna kopplade till beteendeproblem hos barn.

När barn äter hälften av sin sockerkvot direkt på morgonen är det inte konstigt att de får typ 2-diabetes och leversjukdom – och att dessa sjukdomar ökat stort på kort tid hos barn! Sverige har, näst efter Finland, världens högsta frekvens av diabetes hos barn och ungdomar.

Typ 1-diabetes orsakas inte av barnets sockerkonsumtion, men det har också ökat stort på kort tid. Varje dag insjuknar två barn i Sverige i typ 1-diabetes, och diabetes hos barn leder fortfarande till överdödlighet i unga år. Detta är inte genetiskt betingade förändringar, eftersom mer än 90 procent av diabetesbarnen inte har diabetes i familjen. Således är det miljöfaktorer; som kost, miljögifter, vaccination och eventuellt epigenetiskt överförd ärftlighet.

Forskning har visat att de dåliga effekterna av skräpmat kan överföras till tre generationer! Det finns ärftlighet som inte går via generna.

Det som människor behöver förstå idag är att epigenetiska förändringar kan ärvas från en generation till nästa. Det är en stor insikt, och innebär att influenser från omgivningen, såsom näring, stress och emotioner, hela tiden påverkar oss. Forskare har visat att en ohälsosam livsstil avsevärt ökar risken för ohälsosam avkomma, inte bara i en utan i era generationer.

Barn får för mycket socker – vilket har konsekvenser för en mängd saker i kroppen. En tredjedel av de barnorienterade snacks och spädbarnsjuicer innehåller 35 kaloriprocent socker (eller inverterat socker, stärkelsesirap el dylikt).

Två tredjedelar av dagens tonåringar äter sötsaker varje dag. Svenska tonårsflickor får en fjärdedel av sitt kaloriintag från godis, läsk och kakor, vilket har resulterat i att andelen unga kvinnor (16–24 år) som är överviktiga eller feta har fördubblats de senaste 30 åren. Etc det är ingen bra utveckling…

Vuxengenerationen behöver bli en bättre förebild – för svenskar äter mest godis i världen med 17 kg godis per person och år! Det är dubbelt så mycket som genomsnittet i EU, och sötsnaskandet har ökat med 76 procent sedan 1980 – samtidigt som läskkonsumtionen ökat stort.

Socker är en drog – och ska behandlas därefter. Bloggar mer om det. Jag slutade med godis helt när jag var 21 år och min kemilektor på universitetet berättade vad godis innehöll för otrevligheter och syntetiska kemikalier, färgämnen etc. Aldrig den smörjan i min kropp, och bra beslut. Det är död energi, som stjäl näring ur kroppen och tillför gifter. Tänk igen innan du ger syntetiskt godis till barnen… det finns bättre naturliga alternativ.

Barn är extra känsliga – och läs mer i artikeln Socker är barnens alkoholDenna artikel har lästs av 122 000 personer på LinkedIn, där den ursprungligen publicerades.

Uppdatering – läs även:

• Fettlever hos många unga

• LCHF och 5:2 effektivt mot fettlever
Ny forskning om kost vid fettlever visar att både 5:2-fasta och LCHF-kost (låg kolhydrat hög fett) kan motverka fettlever och därmed förebygga flera livsstilsrelaterade sjukdomar.  Resultat från en ny studie finansierad av Kostfonden. Läs mer här! 

  • Ny studie 2021: Fettlever kan öka risken för levercancer Den typ av fettlever som inte beror på hög alkoholkonsumtion kopplas i en ny studie till 17 gånger så hög risk att drabbas av levercancer.  Forskarna i denna nya svensk-amerikanska studie såg också en viss koppling till andra cancertyper. (15 APRIL 2021)
Dr Sanna Ehdins blogg