Vi har blivit varnade för att sola – när solande i själva verket är hälsofrämjande. Det ger produktion av D-vitamin som skyddar mot en rad sjukdomar och ger ett längre liv. Folk behöver också förstå att solkräm inte skyddar mot melanom. Så det är hälsosamt att sola – men inte steka sig utan förnuftigt med måtta. Det är även bra att skydda huden vid längre exponering, och smörj då in med naturliga, ekologiska solskydd gjorda på vegetabiliska oljor. För konventionella solkrämer kan innehålla hormonstörande ämnen och giftiga eller skadliga kemikalier, vilka påverkar huden.

Nyare forskning visar:

  • Solande skyddar: sol tillför kroppen D-vitamin och det produceras kväveoxid i huden, vilket sänker blodtrycket och därmed minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Faktum är att risken att dö (av olika sjukdomer) ökar om man undviker solen. Att undvika solande är en riskfaktor som är på lika hög nivå som rökning!
  • Solkräm skyddar inte mot malignt melanom. Tvärtom kan det öka risken då folk visats längre i solen och lätt bränner huden. Solbränna är en inflammation, som kan förvärras av att smörja sig med konventionella solkrämer, vilka kan innehålla skadliga kemikalier som tas upp av kroppen via huden.
  • De solkrämer vi smörjer in oss med påverkar även livet i hav och sjöar:  Forskare varnar: Solkräm skadar korallreven UV-filtret oxybenzone som finns i konventionella solskydd är skadligt för korallreven.
  • De allra flesta konventionella solkrämer innehåller hormonstörande ämnen! Många solkrämer som säljs (även avsedda för barn) innehåller skadliga ämnen, och Nordiskt test visar: Hela 37 av 45 solkrämer fick underkänt.  Välj ditt solskydd med omsorg, se mina råd här!

Över 80% av vanliga, konventionella solkrämer innehåller hormonstörande ämnen

.

Dubbelt så mycket melanom i Sverige på 10–20 år – varför?

Professor Håkan Olsson, onkologi/ tumörepidemiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

I 40 år har devisen ”smörj in dig med solkrämer så kan du vara ute länge i solen” gällt i Sverige – men den är fel. Att ­smörja in med solkräm minskar inte melanomrisken, tvärtom ökar den för man blir invaggade i en falsk säkerhet och är för länge i solen.

– Vi bör vistas ute i solen så mycket vi kan, utan att bränna oss.

Det menar Håkan Olsson, professor i onkologi/tumörepidemiologi vid Lunds universitet. Deras stora melanomstudie MISS publicerades 2014 och var en 20 års uppföljning av nästan 30 000 svenska kvinnor i åldrarna 25–64. Denna studie bekräftade att all skrämsel runt solande är felaktigt. Den visade att undvika solen ger högre risk för ökad dödlighet. Att äta lunchen i solen under sommarhalvåret är en lämplig dos, menar Håkan Olsson.

I en debattartikel och intervju i SvD från 2016 är han kritisk till vanliga solkrämer och säger att ”våra studier visar att vanlig solkräm inte skyddar mot malignt melanom. Däremot skyddar den förmodligen mot basalcellscancer och skivepitelcancer.

Den ökande dödligheten i melanom i Sverige från 1912 till 2006. Skrämmande data…

“Solkräm skyddar mot solbränna (rödhet), men inte mot malignt melanom.”

Håkan Olsson tror att den ökade risken för malignt melanom beror på att solkräm gör att man inte bränner sig, varvid man missar en viktig varningssignal. Att tro att: ”så länge man smörjer in sig kan man vara ute länge i solen” är helt fel. Vi har blivit invaggade i falsk trygghet att solkrämer skulle skydda mot hudcancer.

Strålsäkerhets­myndigheten konstaterade 2015: ”De tidiga förväntningarna på att solskyddsmedel som skyddar mot solbränna, främst orsakad av UVB-strålning, också skulle skydda mot melanom har inte visat sig stämma. Användning av solskyddsmedel för att sedan avsiktligt kunna spendera mer tid i solen har visat sig öka melanom­risken.”

Det är viktigare än någonsin att sola förnuftigt och skydda sig mot längre solexponering med kläder eller naturliga, vegetabiliska solskydd utan hormonstörande ämnen.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Det är bra att vara i solen

Professor Håkan Olsson säger: ”I våra studier som är gjorda i södra Sverige finner vi att människor som vistas i solen lever längre. Solen skyddar mot en rad sjukdomar som inte har med cancer att göra: hjärt- och kärlsjukdomar, blodproppar och diabetes. Det är lägre risk att få dessa om man är mycket ute men utan att bränna sig.”

Han säger att de som jobbar ute har lägre risk att få malignt melanom, men kontorsarbetare har en ökad risk för hudcancer. Är du ute ofta och blir brun ger det dig ett bättre skydd. Men att sitta inne på vintern och sedan åka till Thailand och bränna sig är inte bra, eftersom huden inte är van.

Solen är förutsättning för liv. Den ger många livbringande funktioner, och vi behöver sol på huden för att producera D-vitamin.

Alltså är det själva solbrännan man ska undvika eller förhindra, inte solandet.

Om man har känslig hud är det bra att skydda sig mot solen genom att använda lite mer täckande kläder och solhatt. Men alla vi andra kan gärna vistas ute så mycket vi kan utan att bränna oss. Där är anti-inflammatorisk kost och att äta kosttillskott är viktigt menar jag, samt även vad man smörjer in huden med – se lite längre ner.

Slutsats: Solen skyddar mot en rad sjukdomar som inte har med cancer att göra: Hjärt- och kärlsjukdomar, blodproppar och typ 2-diabetes. Det är lägre risk att få det om man är mycket ute i solen (men utan att bränna sig). 

Slutsats: att sola – utan att bränna sig röd – är stärkande för hälsan.

UVB absorberas och ger D-vitamin och solbrunda färgen. UVA absorberas i dermis och kan ge åldrande och rynkor.

FAKTA: UV-strålning kan delas in i tre kategorier, UVC, UVB och UVA, baserat på våglängdsområdena 200-280, 280-315 respektive 315-400 nm. UV-strålning är hälsofrämjande då det stimulerar produktion av vitamin D3 (cholecalciferol) , vilken behövs för en rad funktioner i kroppen som att bygga starka ben, starkt immunförsvar samt att D-vitamin skyddar mot cancer. Vidare används UV-strålning för att behandla vissa hudsjukdomar som psoriasis och vitiligo. F


Jag prioriterar en frisk och välmående hud utan inflammation

Tiofaldig ökning av malignt melanom sedan 1960. Människans gener har inte ändrats, så vi gör något fundamentalt fel… Lika länge har vi fått höra: ”smörj in dig med solkrämer så kan du vara ute länge i solen”. Solkrämer har inte hjälpt alls, tvärtom.

.

  • Solskyddskrämer är en ny förekomst i mänsklighetens historia. Den första rapporterade användningen av en solskyddsmedel var i USA 1928, med kommersiell introduktion av en emulsion innehållande bensylsalicylat och bensylcinnamat. 

FAKTA Hudcancer: 

Över 40 000 svenskar drabbas årligen av hudcancer, varav cirka 600 dör. Mellan 1997 och 2014 ökade antalet döda i hudcancer med 40 procent. Det finns tre sorters hudcancer: vanligast är basalcellscancer, följt av skivepitelcancer och malignt melanom.

Basalcellscancer och skivepitelcancer är nästan aldrig dödliga och drabbar oftast äldre personer som vistats mycket ute i solen under ett helt liv. De skiljer sig från malignt melanom, som kan drabba personer som sällan vistas i solen, men som bränner sig när de gör det. Malignt melanom är den allvarligaste formen, den ökar mest och diagnosticeras vanligen runt 55 års ålder. Hela 80% av de som drabbas av malignt melanom blir botade, så positivt. Ju tidigare melamon upptäcks, ju bättre är prognosen. 

Referenser:

  • Riskten för malignt melanom ökar med solskydd.
  • Felaktiga råd om solkrämer.
  • Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden cohort. Lindqvist PG et al., J Intern Med. 2014 Jul;276(1):77-86.
  • Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort. Lindqvist PG1, J Intern Med.  2016 Oct;280(4):375-87
  • D-vitamin är bästa vitaminet
  • Forskare varnar: Solkräm skadar korallreven Ämnet oxybenzone (UV-filter) är skadligt för korallreven. (Det finns även i schampo och läppbalsam, förstör korallernas DNA och stör hormonproduktionen vilket leder till att korallerna sluter in sig och dör. Man uppskattar att ungefär 6 000 till 14 000 ton solkräm dumpas ut av väloljade strandgäster i områden med korallrev varje år.)
  • Eget foto från Scaniabryggan i Västra Hamnen, Malmö.

.

Dr Sanna Ehdins blogg