Precis som naturen är många människor försurade. Allt vi gör påverkar nämligen vårt pH-värde – det vi äter, känsloreaktioner, stress och andning. Kroppen strävar efter att upprätthålla ett snävt pH-intervall med hjälp av ett flertal buffrande system och tål inte för mycket baser eller syror.

Om allt fungerar som det ska förbränner kroppen födan med hjälp av syre, varvid energi, vatten, koldioxid och slaggprodukter bildas. Beroende på vad man äter blir de sistnämnda mer sura eller mer basiska. Födoämnen är potentiellt syrabildande om de återstående ämnena är sura när maten har förbränts. Exempel på vanliga syror är svavelsyra, fosforsyra och kolsyra.

Om det återstår basiska rester sägs det vara basbildande, och vanliga baser är kalcium, magnesium, natrium och kalium. Grundregeln är att frukt och grönsaker ger en basisk reaktion medan övrigt ger en sur reaktion. Uppskattningsvis bör maten vi äter till 80 procent vara basbildande och till 20 procent syrabildande.

En felaktig kost, stillasittande eller stress stör jämvikten mellan mineralsalter (baser, alkalier), syror i blodet och kroppens bindväv, varvid olika endobionter (sjukdomsalstrare) snabbt förökar sig. Återställd balans fås genom kostomläggning, intag av mineraler för rätt syra-basbalans samt fysisk träning.

Man kan alltså blir trög och energilös av att vara försurad i kroppen, och det är också en grogrund för sjukdom.

Ett exempel på mycket syrabildande dryck som skapar stark obalans är coladrycker. Dricker man exempelvis en burk Coca-Cola (Pepsi-Cola eller motsvarande) förloras motsvarande en tredjedel av dagsbehovet av magnesium – på grund av läskens innehåll av fosforsyra och låga pH-värde. Brist på magnesium ökar de fria radikalernas aktivitet i cellerna, vilket sätter ner cellfunktionen, minskar energiproduktionen och påskyndar åldrandet.

Men genom att basa kroppen och detoxa kan man motverka försurning. Nedan ges exempel på bas- och syrabildande mat.

Vi bör äta en mat som till 80% är basbildande, så välj klokt och din kropp kommer att tacka dig!

.

Basbildande mat

Gröna Kuren är ett utmärkt val för att basa kroppen.

De flesta grönsaker, alger, bär, havssalt, örter och örtte, hirs, frön (utom sesamfrö), färskpressad saft av citron och lime, skalade mandlar, äppelcidervinäger. Frukt i begränsad mängd eftersom den numera är mycket söt, samt om man sockrar frukten blir den syrabildande.

Syrabildande mat

Kött, fisk, ägg, skaldjur, bönor, tofu, solrosolja, bovete, vetemjöl, socker, sötningsmedel, godis, läsk, nötter (utom mandlar), slånbär, plommon, rabarber, alkohol.

.

.

Dr Sanna Ehdins blogg