Här är de artiklar som väckt mest intresse hos er läsare under 2017 – årets tio-i-topplista! Överlägset i toppen är inlägget om nedsatt sköldkörtel med 65 000 besök. Här kan du läsa om eller läsa nytt från årets populäraste skörd sedan denna nya hemsida startades i april 2017. Läs varje artikel genom att klicka på rubriken.

1. Nedsatt sköldkörtelfunktion 

En miljon kvinnor i Sverige har underfungerande sköldkörtel enligt sjukvårdens uppskattning, men mörkertalen är sannolikt stora. Tecken på underfungerande sköldkörtel är främst ökande övervikt, stor trötthet, torrt, sprött hår och en allmänt sviktande hälsa. Orsakerna kan vara flera, som exempelvis stress, otillräckligt med sömn och näringsbrist (dålig kost).

Min syn är att det bästa för många – inte alla – är en ordentlig koständring och ibland kosttillskott för att återställa sköldkörtelns funktion. Det går att balansera till normal nivå och jag har gjort det själv flera gånger.

Näring, vila, vatten, värme och kärlek är grunden i all återhämtning och läkning.

2. Saltbrist och havssalt

”Minska saltet” basuneras ut med jämna mellanrum – stämmer det verkligen? Ja, definitivt vanligt bordssalt (NaCl) som industrimaten är full av. Men hjärtläkare varnar för att många tyvärr har saltbrist idag, och förordar att vi äter mineralrikt havssalt. Ungefär fyra femtedelar (80 %) av allt salt vi får i oss är dolt i de färdiga livsmedlen vi köper hem, så mina råd var:

  1. Låt bli all industriell färdigmat och halvfabrikat – för de hör till de största bovarna med högt innehåll NaCl.
  2. Salta istället med havssalt och himalayasalt – för det innehåller massor av näringsrika mineraler som kroppen behöver – ca 60-80 mineraler och även lite jod i havssalt.

Genom att bli medveten om vad som sker inom dig och lyfta det till ytan, öppnar du för möjlighet till förändring.

3. Mina nyttiga kosttillskott

Många undrar vilka kosttillskott man bör ta, och jag börjar genom att berätta vad jag brukar ta. Min hälsofilosofi baseras på modern forskning som bevisat att god hälsa och välbefinnande hänger helt samman med vår livsstil – och att vår näringsstatus är helt avgörande för immunsystemet, hjärnan, ja hormonerna, ja allt.

Den genetiska koden är bara ett utkast till vad vi blir – för vi är resultatet av den omgivande miljöns epigenetiska påverkan på våra gener! Där vår näringsstatus och motion är bland de viktigaste. Här är en typisk laddning som jag beställer till mitt ”Friskapotek” – för jag har hela livet följt principen att förebygga det sjuka och stärka det friska genom att tillföra bra kost och näringstillskott. Det är en sorts Functional foods i koncentrat. 

Nu vid 56 års ålder bygger jag den hälsa som jag ska leva på när jag är 75 plus!

4. Solande skyddar och förlänger livet

Vi har blivit varnade för att sola – när solande i själva verket är hälsofrämjande. Det skyddar mot en rad sjukdomar och ger ett längre liv. Att smörja sig med ”solskyddskrämer” ger motsatt effekt, för det minskar vitamin D-produktionen och ökar risken för dödlig hudcancer, melanom. Vanliga solkrämer skyddar nämligen inte mot melanom. Det är allvarligt, och folk måste få vetskap om detta.

Ny forskning visar:

  • Att undvika solande är en riskfaktor som är på lika hög nivå som rökning!
  • Kvinnor med aktiva solvanor har lägre risk för hjärtkärlsjukdom, typ 2-diabetes, livmodercancer – och de lever längre än de som undviker solen.
  • Solkräm inte skyddar mot malignt melanom. Tvärtom kan det öka risken för man är längre i solen och bränner huden.
  • Faktum är att risken att dö (av olika sjukdomer) ökar om man undviker solen. Dels beror detta på lågt D-vitamin, men även för att solexponering gör att det produceras kväveoxid i huden, vilket sänker blodtrycket och därmed ger lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.
  • Vetenskapliga studier visar att kokosolja och olivolja ger ett visst solskydd, med ett in vitro SPF-värde på 8.

– Vi bör vistas ute i solen så mycket vi kan utan att bränna oss, menar Håkan Olsson, professor i onkologi/tumörepidemiologi vid Lunds universitet.

5. Basa med bikarbonat

Vanligt natriumbikarbonat, som är den aktiva ingrediensen i bakpulver, har en rad läkande effekter på kroppen – för att det ändrar pH-balansen och ökar syresättningen till cellerna. Du kan testa att göra bad, dricka det, spraya det på kroppen och nedan redogörs för bra resultat och hur man gör.

Många nya dieter som raw food, vegetarisk mat, juicing med flera har just som syfte att göra kroppen mer basisk, men ingenting kan jämföras med den snabba basande och syresättande effekten hos bikarbonat. Det gör bikarbonat till en av våra mest användbara ”mediciner” eftersom det påverkar vår syra-basbalans. Men det är också viktigt att göra kost- och livsstilsändringar så att vi fortsatt håller pH inom den hälsosamma ramen.

Bikarbonat är en snabb metod att balansera kroppens pH-nivåer.

6. Binjurestress allt vanligare

Binjurestress är vanligare än vi tror. Många är kroniskt utmattade idag, vilket kan yttra sig som att man med nöd och näppe klarar av att jobba – men är för trött för att fungera bra socialt och i relationer. En längre tids utnötning av hela systemet, utan tillräcklig tid för återhämtning, håller givetvis inte i längden. Vad kan vi göra åt det?

Tecken på nedsatt binjurefunktionen kan vara lågt blodsocker, lågt blodtryck, låg kroppstemperatur, man svettas lätt och känner en total känsla av utmattning. Men det påverkar även psyket och kan visa sig som frustration, irritabilitet, depression, sömnlöshet, PMS, nervositet och bristande koncentrationsförmåga. Ett annat typiskt exempel är att man blir sjuk så fort man tar semester. Läs om hur man åtgärdar detta i artikeln.

Hög konsumtion av sockerprodukter och kaffe tröttar ut binjurarna snabbare.

7. Gröna Kuren

Gröna kuren lugnar magen och gör att svullnader försvinner från hela kroppen, putmagen försvinner och du får en lugn mage. Väldigt bra att göra med jämna mellanrum för att ge sin mage en paus. Jag presenterade denna metod 2009 och har själv följt den nu sedan dess (med tillägg av morötter och lite färgglada grönsaker ibland), och mår strålande bra på den. Den gjorde mig mycket piggare, starkare, gladare, lättare och orkar betydligt mer.

Gröna kuren innebär att du tar en till tre månader där du äter en kost bestående av bara gröna grönsaker, fett och protein – dvs fisk, kött, bönor och ägg. Viltfångad fisk eller ishavsräkor, absolut inte odlad lax, och helst kött från gräsbetande djur eller vilt. Givetvis utan animaliskt protein om du är vegetarian, men ät gärna hampahjärtan samt spirulina, chlorella, vetegräs etc. Bra fett och olja är smör (ghee, klarnat smör är ännu bättre) och kallpressade olivolja och kokosolja. Soppa på gröna ärtor och bra med fett (som i koppen ovan) går utmärkt! Undvik således all frukt, sötsaker, bakverk, juicer och alkohol i alla dess former.

Om du är mycket tung i huvudet och svullen, som om du var smått förkyld fast du inte är det, är det sannolikt för mycket jäsningar i kroppen… Då är Gröna Kuren perfekt!

8. Happy Heart-metoden 

Min nya Happy Heart-metod gör att du får tillgång till en enorm reservoar av energi – som kan använda för att skapa ditt liv utifrån den du är och det du innerst inne önskar att förverkliga. Du kan bryta stress, oro, ångest, ohälsa, negativa tankar etc. – för alltid – genom att börja träna Happy Heart-metoden. Denna hjälper dig att ta dig ur anats automatiska stressbeteenden så att du kan bryta negativa mönster och även dra om dina nervbanor.

Det gör att din ork och hälsa förbättras avsevärt och du får ett helt annat inre lugn, och din sociala förmåga och kompetens ökar. För är man för trött orkar man inte med andra…

Genom upprepning av Happy Heart-metoden treminuters träning ändras din hjärna och beteende, dvs du drar själv om hjärnbanor! Jag kallar detta för medveten neuroplastisk träning – MNT – och det ger oss människor tillbaka kraften i vårt liv. Du kan bryta gamla, oftast omedvetna negativa och destruktiva mönster, och medvetet välja någonting annat.

Du vet inte hur frid känns, förrän du släpper på spänningarna.

9. Tecken på näringsbrister

Vitaminer och mineraler är centrala för livets processer i vår kropp. Mineralerna är bärare av energi och tändstiften i livets kemi, medan vitaminerna påskyndar cellprocesser och reaktioner i kroppen. Utan dem får vi dysfunktion – och det påverkar åt båda hållen. Det vill säga näringsbrist och en stressande livsstil påverkar psyket och känslorna negativt – och stress, oro och ohälsosam livsstil skapar näringsbrist.

Människans hälsostatus har tyvärr sjunkit avsevärt under de senaste 40–50 åren, mycket beroende på den industriella maten och den storskaliga odlingen av födan. Detta har skapat en urlakning av jordarna, vilket ger näringsbrist hos människor, växter och djur. Det är allvarligt med tanke på att vår livskraft och läkande förmåga är beroende av en viss närings- och energinivå. Vi står och faller med det – alltså det är en förutsättning för att kroppen och psyket ska fungera väl.

Näringsbrister ger såväl psykiska som fysiska symtom.

10. Kvinnors dolda aggressivitet

Efter ännu ett dolkhugg i ryggen av en “väninna” fick jag nog och skev denna artikeln – som fick överraskande mycket positiv respons och igenkänning:  Jag har fått nog av aggressiva kvinnor. Som delar ut hugg, stick, backstabs och verbala snytingar som heter duga. Som baktalar och förtalar utan att ha en gnutta dåligt samvete. Som berättar vad illa saker andra sagt om en – ”bara så du vet vad andra säger, men jag kommer inte tala illa om dig” – när effekten är precis den. Att sätta en på plats, man ska inte tro man är något d.v.s. försök inte vara mer än du är.  

Men om man skulle räkna in passiv aggressivitet, verbala avsnoppningar, inlindade insinuationer och direkta verbala elakheter så toppar kvinnor helt. En del kan vara riktigt skickliga – och det är svårt att bemöta för de ler snällt eller går in i offerrollen…

 

11.  Näring för huden

Nu finns äntligen vår Body Lotion och Hand Cream – och jag är så stolt och glad att Dr Sannas äntligen kan presentera två fantastiska ekologiska produkter med näring för den självläkande huden!

Det ligger mycket tanke och forskning bakom att ta fram dessa två nya hudprodukter – med syfte att skapa ekologiska, rena produkter på mycket hög frekvens – och med speciella näringsämnen som främjande en frisk hud! Fokus är på att återfukta huden och göra den mjuk och smidig.

Jag använder dem förstås dagligen och de gör precis det som utlovas – och nu kan jag inte vara utan dem! Dessutom är jag mycket förtjust i deras doft, och eftersom jag aldrig använder parfymer utan ekologiska essentiella oljor är detta extra viktigt!

Och en bonus – för den nådde massivt många men vet inte vart i listan den hamnar så nu får den vackra 11e platsen:

.

Jag öskar er en fin Nyårsafton och ett Gott, Hälsosamt 2018 där jag kommer att bidra med massa mer spännande läsning och hälsopaket & Hälsokurer! Allt för att främja självläkningen och en balanserad kropp i en frisk livsstil!

Dr Sanna Ehdins blogg