Richard Mayhew @yogi_dik – a yogi master doing yoga on the roots of this beautiful tree.

Skogsforskaren Suzanne Simard har i över 30 år forskat på skogen i västra Kanada, och här presenterar hon fascinerande data om hur träden kommunicerar med varandra, sänder näring och hjälper varandra med självläkning. Det sker via ett komplicerat och väl utvecklat mycelet via skogens svampar. Allt existerar i symbios, unga och “moderträd” behöver varandra. Kalhuggning förstör hälsan på skogen och marken under. När ska människan bli lite klokare och agera i samklang med det som är bäst för både naturen och oss…

Jag har alltid vetat att en skog med träd i olika åldrar är en stark och frisk skog, medan planterade skogar där alla träd har samma ålder – är mycket utsatta för sjukdomar och angrepp. Förr visste jag inte varför, men nu vet jag! Lyssna och få ännu mer vördnad och respekt för de fantastiska träden…

Jag älskar att gå i en skog och har alltid känt mig välkommen och omhuldad när jag går genom en skog. Aldrig ensam, utan del av en gemenskap. Jag kramar gärna träd och sitter vid deras rötter med ryggen mot stammen. Många av mina bästa tankar landar så. Därför tycker jag det är vackert att få vetenskapliga bevis på trädens höga intelligens med att kommunicera och ta hand om varandra. Något som också är naturligt för oss människor, för vi behöver varandra för att må bra.

Och jag får förstås en tanke om att vi behöver mer integrerade samhällen där vi umgås med varandra i olika åldrar, för de äldre träden, förlåt människorna, kan ge styrka, stabilitet och trygghet till de yngre och mer oerfarna. Jag ser det själv som en viktig del av min funktion, nu när jag lever mitt 3e liv.

Dr. Sanna Ehdin

 

Dr Sanna Ehdins bloggKreativitet, skapande