[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

Varje dag gör jag lite styrketräning hemma – samman med min catyoga-stretching. Det är lika bra att göra det direkt på morgonen, som en pulshöjare – för det höjer även energinivån för dagen. Det frisätter även passionshormonet testosteron, som har en rad positiva effekter hos både män och kvinnor.

Jag har funnit att det bästa är att ha enkla övningar som man kan göra hemma, typ en kvart om dagen (enligt Arne Tammers gamla devis, se nederst). Att bygga styrka och core (inre styrka i buken) är speciellt viktigt för oss kvinnor. Längst ner ser du filmer på en del av min morgonträning.

Regelbunden träning har både positiv inverkan på humöret och är föryngrande. En undersökning på 2 400 brittiska tvillingar i åldrarna 18 till 81 år visade att de som tränade regelbundet hade längre telomerer (skydd på kromosomernas ändar) än de som inte rörde på sig. Men det räcker med lätt träning för att skillnaden ska synas. Det blev samma effekt på träningen oavsett vikt, rökvanor eller socioekonomisk ställning.

Motion har ett enormt positivt inflytande på hälsan och kroppens självläkande förmåga. Försök därför att röra på dig minst en kvart till en halvtimme varje dag, det kan räcka att promenera mera och att ta trapporna istället för hissen. Det tar inte energi – det ger energi. Regelbunden träning förbättrar andningen, vilket ger bättre ämnesomsättning och energiproduktion.

Visste du att man kan öka sina testosteronnivåer med upp till 20 procent genom att lyfta vikter tre gånger i veckan under elva veckor!

Passionshormonet

Träning har också positiv effekt på vårt passionshormon: testosteron. Testosteron kallas så för det höjer energin och håller liv i sexlusten. Det upprätthåller också muskelmassan, förstärker skelettet och gör de erogena zonerna känsliga för sexuell retning. För män är testosteron det främsta hormonet för lust, och det ger starka känslor av positiv energi och välbefinnande.

Testosteron produceras hos kvinnor i både äggstockar och binjurar, och vid balans mellan testosteron och östrogen är testosteronet mycket positivt för kvinnors välmående. Lägre nivåer av testosteron minskar sexlusten och åstadkommer den likgiltighet eller det apatiska humör som många ibland upplever under och efter transformationen (menopausen).

Nytt är dock insikten att testosteron inte orsakar aggressivt och egocentriskt riskbeteende hos män. En forskningsstudie på 120 försökspersoner visade sig att sexhormonet testosteron faktiskt kan uppmuntra rättvisa beteenden – om detta tjänar till att säkerställa männens egen sociala status. Denna placebostudie visade med all tydlighet att det är inte testosteron i sig som föranleder aggressivitet – utan snarare myten som omger hormonet.

Zink är essentiellt för testosteronproduktionen, medan koppar främjar kroppens tillverkning av östrogen. Zinkbrist kan även ge håravfall, så se till att fylla på med zink.

Regelbunden träning är alltså bra för en rad saker. Det ”föder” även ett behov av att träna eftersom bland annat de lugnande endorfinerna frisätts. Det gör att man blir rastlös om man inte tränar; dvs. ett positivt beroende som bygger upp kroppen. Givetvis med måtta, allt kan tas till överdrift och det är int positivt. Men Arne Tammers fina kvart om dagen räcker långt!

Min farfar var en inspiration för mig, han körde Arne Tammers 15 minutare varje morgon med sit ups och armhävningar etc. och han var alltid stark, smal och rak i ryggen. Jag började med morgonträning 18 år gammal… det är ett bra sätt att väcka kroppen varje morgon! Köp hem tyngder och ha liggande i ett hörn i rummet så är det lätt gjort. Tillfället gör tränaren, säger jag – och håller med Leila Säderholm om hennes devis “vardagsträna så mycket som möjligt”!

Du kan se mina en minuts träningsfiler på Instagram här och här!

[/av_textblock]

[av_video src=’https://instagram.com/p/BS7xSJ-lOlx/’ format=’custom’ width=’1′ height=’1′]

[av_button label=’Köp zink här!’ link=’manually,http://sannashop.com/holistic-zink’ link_target=’_blank’ size=’medium’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ admin_preview_bg=”]

Dr Sanna Ehdins bloggTräning, stretch, andning