Gluten och mejerier

Detta är en fråga som jag mött flera gånger under min vistelse i Thailand när jag pratat med andra svenskar att deras magar alltid är i balans när de är på semester i Thailand , men aldrig hemma i Sverige. Något som många av de inte hade tänkt på är att Thailändsk mat nästan alltid är helt naturligt fritt från både mejerier och gluten, något som ofta orsakar magproblem. Tänk att våra matvanor beroende på var vi bor och lever så starkt hänger ihop med vår hälsa på alla plan. Jag satt även en kväll och pratade om just detta med en thailändsk dam som sa att hon är chockad över mängden mat turister äter, ofta har allergier eller kanske tom är sjuka. Om man ser till statistik så har vi i västvärlden också fler fall av hjärt- och kärlsjukdomar, fetma relaterade sjukdomar, cancer och autoimmuna sjukdomar. Med det sagt vill jag väcka en tanke över vad man stoppar i sig och hur detta i sin tur påverkar hur du mår.

Från IBS till en mage i balans

Jag har själv tidigare under 15 år lidit av en svår IBS som begränsade stora delar av mitt liv, men genom att finna grundorsaken till det bakomliggande problemen samt förändra min kost är jag idag helt fri från alla mina symptom och besvär. Jag personligen tycker det är så så viktigt att man tar sin egen hälsa i sina egna händer, som doctor diamantis säger som är en stor förebild för mig. Han pratar också mycket om kostens betydelse för hur vi mår, vilka symptom vi kan spä på eller helt bli av med om vi låter kroppen självläka och fyllas på med rätt sorts näring och energi, som då göder god hälsa och vitalitet istället för ohälsa och sjukdomar. Detta är vidare något jag lärt mig massor om när jag utbildade mig inom hälsa och livsstil och var verkligen en vändpunkt i mitt liv. Är du också nyfiken på att lära dig mer om holistisk hälsa där man ser till helheten med både kost, tankar, rörelse, emotionella faktorer mm så berättar jag gärna mer över ett kostnadsfritt samtal. Det kan du boka här: https://meetings.hubspot.com/annica-olsson.

Små förändringar gör stor skillnad

Då gluten och mejerier ofta är något som svenska befolkningen äter till var eller varannan måltid kanske detta skapar känslor som att det går absolut inte att ersätta! Men det är just de, man måste ersätta med något annat innan man plockar bort något. Tex. kan du byta ut pastan eller de vita riset mot rotfrukter i ugnen eller quinoa, din grädde mot havre, kokos eller mandelbaserad grund. Och om du så bara byter ut dina två frukostmackor till tex. glutenfria frö knäckebröd, bananpannkakor, chia pudding eller vad som så kommer det vara en bit på vägen och göra skillnad. Och det finns såååå mycket gott att välja mellan. Det behöver inte vara allt eller inget. Jag lever själv enligt 80/20 regeln och de fungerar jätte bra för mig. Så kanske det idag är idag du testa något nytt till frukost eller middag? 🙂

För mer tips, recept och inspiration följ mig på:

Nyfiken om jag kan hjälpa dig eller boka privat coachning:

Soliga hälsningar

Annica