Varför vi valde att köpa ett mindre hus med en liten tomt. Ja det undrade framförallt många i vår närhet. Vill man inte ha ett stort hus med massor av rum och gärna en stor trädgård? Ja för några år sen ville jag det. Men nu sitter jag med hållbarhetsfrågor i princip varje dag där det pratas om förbrukning av energi samt annat nödvändigt i vardagen. Och en dag så kollade jag runt i vår lilla lägenhet och tänkte fan vad skönt att inte behöva städa så mycket.

Läs också: 5 sätt att minska ditt koldioxidavtryck

Vad är fördelarna med mindre tomt och hus?

  • Först och främst är det ytan och energiförbrukningen. Ju mindre yta du har ju mindre energi behöver du använda, lampor, värme etc.
  • Du har mindre plats att fylla upp och städa, alltså besparar dig en hel del tid.
  • Vid renovering så kostar det inte dig så mycket som ett större hus hade gjort (mindre material).
  • En liten trädgård behöver inte så mycket uppmärksamhet, vi kommer ju fylla vår med odling (eventuellt en bastu). Och jag kommer jobba med att odla på höjden! Vi kommer dessutom sätta upp vattensamlare till att vattna odlingarna med.
  • Vid inbrott så blir det lättare att höra tjuvarna om de är i huset än om du hade bott stort och har noll koll på vad som sker.


Hur vet jag att ett mindre hus är bättre än ett större hus? Att det är bättre är en smaksak men jag är uppvuxen i ett relativt stort hus. Alltså mitt rum var som en mindre lägenhet, enorma ytor på nedanvåningen och även en stor trädgård. Och jag har alltid varit väldigt duktig på att hålla iordning, jag storstädade huset, diskade, tvättade, klippte gräsmattan etc. Jag t.o.m ansatte ett trädgårdsland, så jag vet vad som krävs och hur mycket tid det tar. Sen det här med att fylla upp huset till max, alltså köpa en massa onödig skit som du sen måste städa, nä tack. Därför är vi väldigt glada över ett mindre hus.
Varför vi valde att köpa ett mindre hus med en liten tomt
En bild på vårt lilla “gatuhus”. Daterat 1893 och det gömmer sig en jordkällare bakom en vägg! Förstå min längtan!!

Har du några fördelar till varför det är bra att bo mindre? Kommentera gärna!
Vill du hålla koll på hur det går för oss med huset? Följ isåfall mig på Instagram, där kommer jag dela med mig en hel del: https://www.instagram.com/jenniesjolin/

HållbartJennie Sjölin