Världsberömda forskare på positiva känslor belönad.  Dr Barbara Fredrickson, pionjären på kärleksenergins betydelse för oss människor – rent fysiologiskt och psykologiskt–  har nu blivit erkänd som en av de främsta forskarna i vetenskapen om positiva känslor. Hon tilldelades TANG-priset (100 000 dollar) den 12 november 2017 i Toronto, Kanada, och hedras därmed för hennes exceptionella bidrag till människans välbefinnande.

Barbara Fredrickson, professor vid University of North Carolina, USA, har i över 20 år forskat på kärlek – eller snarare ”the science of emotions”; känslornas anatomi. Det vill säga vad kärlek betyder på en kroppslig nivå. När det gäller våra känslor säger Fredrickson att vi har “mer kontroll än vi tror”.

Hennes studier har visat att när människor lär sig att generera mer glädje, tacksamhet och kärlek i det dagliga livet, öppnar det upp stora fördelar för ens mentala och fysiska hälsa. Samtidigt tar man sig tillbaka snabbare från negativitet, vilket är väletablerat skadligt för välbefinnandet.

Vad är kärleksenergi?

I sin bok Love 2.0 beskriver hon att de speciella band som vi kallar för kärlek snarare är ett resultat av många mikrotillfällen med små doser av kärlek. Mängder av små kärleksögonblick skapar alltså kärleken! Små handlingar, gester, blickar och beröringar som väckt kärleksenergins känslor inom dig.

De band av kärlek som vi skapar med andra människor ärresultatet av summan av alla dessa många små tillfällen när kärlek fylls på.

Våra kärleksband hålls också vid liv med dessa dagliga ”inympningar” av kärleksdoser. Så att säga att kärleken dött stämmer inte, man har låtit den självdö … Ungefär som en eld slocknar om man inte lägger på ved eller kol.

Att kärleken är villkorslös, ”unconditional”, är en myt. Den är ytterst villkorad, för det som du (ditt system) reagerar på är mycket känsligt för kontext, sammanhang och antydningar. Din kropp svarar betydligt bättre på vissa visuella eller sen- soriska signaler och beröring än andra.

Kärlek kräver vissa förutsättningar, och om man förstår dem kan man uppleva kärlek ett oändligt antal gånger!

Vetenskaplig definition av kärlek

Kärlek kan rent vetenskapligt definieras som positivitetsresonans, ”positivity resonance”, vilket innebär en positivt laddad kontakt eller anknytning med andra levande varelser. För att få ett möte med en annan människa är första förutsättningen att ni delar en eller flera positiva känslor, för det leder till en synkronisering mellan dig och den andra personens biokemi och beteende.

Därefter, om det blir ett nästa steg, så innebär det en ömsesidig investering i varandras välmående och att man bryr sig om varandra. Det är detta som Barbara Fredrickson kallar för positivitetsresonans; detta ömsesidiga växelspel som skapar grunden för kontakt och kanske även kärleksband mellan två människor.

Av alla de positiva emotionerna vi kan känna är kärlek den högsta, och tillsammans med de andra känslorna skapar det en resonans mellan två människor. Dock är förutsättningen att de kommunicerar med varandra med ögonkontakt. (Blinda personer har utvecklat andra sinnen och starka sätt att kommunicera.)

Kärleken växer bäst när du är närvarande i nuet, i din kropps upplevelser såväl som i andras agerande och reaktioner. – Barbara Fredrickson

Internationellt erkänd

Fredricksons forskning har redan tidigare fått internationellt erkännande och har blivit erkänt av andliga ledare som Dalai Lama. En gratis online-kurs av hennes, skapad genom hennes universitets partnerskap med Coursera, har nått livslånga elever i mer än 190 länder. Hennes arbete har också presenterats på CBS This Morning, i USA Today, US News & World Report, The Economist och The New York Times.

Jag säger varmt och stort grattis till en av mina idoler! 🙂

Referenser:

  1. World Renowned Researcher, Barbara Fredrickson, to be presented with $100,000 Award by Canadian-based foundation
  2. Love 2.0 av Barbara Fredrickson
  3. Lite historik om Barbara Fredrickson
  4. Video Remaking love: Barbara Fredrickson at TEDxLowerEastSide

 

Dr Sanna Ehdins bloggMening, kärlek & glädje