Utmärkt debattartikel på LinkedIn av Ronny Kvist, föreläsare, författare, Health & performance coach – och hans text återges i sin helhet nedan – samt se min kommentar nederst.

Summering: I 31 år har jag arbetat i hälsans tjänst. Det är mycket som har förändrats på många plan, men ändå inte. Folkhälsan fortsätter att gå nedåt. Alltfler lever med sjukdomar orsakade av en ohälsosam livsstil. För att vända denna trenden behöver vi inte fler experter inom sjukvården – utan vi behöver fler personer som arbetar med förebyggande hälsa. Då menar jag inte personliga tränare som får dig att få en fastare rumpa eller större biceps, utan människor som hjälper och inspirerar människor att fatta hälsosammare beslut. Vi behöver många fler hälsoinspiratörer, hälsocoacher och andra som väljer att satsa på den allmänna folkhälsan. Mer hälsa och friskhet till folket!

När jag började med rehabträning utan att klienterna kom med remiss ansågs jag hålla på med farlig träning, för jag var ju inte sjukgymnast. Året var 1992. När jag senare sommaren 1994 öppnade ett av Sveriges första utomhusgym á la Venice Beach gapade massorna ”det kommer aldrig att fungera”. De hade dock rätt. Det var en av Sveriges regnigaste somrar, men de som kom och tränade var otroligt glada.

Senare 1994 öppnade jag tillsammans med leg läkaren Bo Dettner en rehab.klinik, vilken kom att bli banbrytande med samarbeten över alla rehabgränser. Men tyvärr det det blev för mycket egon och gränser. Vi fick aldrig alla de olika professionerna och egona att jobba tillsammans. Men jag och Bo startade själva, vilket blev en succé i sig som varade i sju år.
Jag och Bo hann också med att skriva boken “Hälsan i ett nötskal” som också fick en hel del mothugg från etablissemanget men har i efterhand blivit väldigt väl emottagen. Kanske dax för en ny? 😉

Utbildade PT i 15 år

När jag 1996 började utbilda personliga tränare ansågs det vara galenskap. Vem kommer att anlita en pt, sade många till mig. Det kommer aldrig att gå. 15 år senare hade jag tillsammans med kollegor i olika företag utbildat över 600 personliga tränare och fystränare med inriktning på hälsa och funktion. Det visade sig fungera ganska bra.

Jag fortsatte utbilda hälsopedagoger, tränare, fystränare, kostrådgivare m.m. Massor med mothugg, inte minst från personer i de klassiska akademiska yrkena inom sjukvården, såsom sjukgymnaster, läkare, dietister etc. Än värre blev det när jag 1999 beslutade mig för att jobba med kosttillskott. Det det är det ingen som vill ha, och dessutom kissar man bara ut det, fick jag höra. I mer än 22 år har jag haft ynnesten att få hjälpa massor med människor till en bättre hälsobalans med hjälp av de råd gällande bl.a. kosttillskott som jag givit.


Folkhälsan går neråt

Idag, mer än 25 år senare är jag otroligt glad och stolt med allt jag vågade satsa på, men ändå frustrerad! Folkhälsan fortsätter att gå nedåt. Alltfler lever med sjukdomar orsakade av en ohälsosam livsstil. Vi har ett samhälle med allt fler människor, och framförallt ungdomar, som lever med hälso-obalans. Vi vet att detta leder till fler med sjuklig fetma, typ2-diabetes, hjärt-kärl sjukdom, vissa cancerformer men även psykisk ohälsa.

För att vända denna trenden behöver vi inte fler experter inom sjukvården. Vi behöver fler personer som arbetar med förebyggande hälsa. Då menar jag inte personliga tränare som får dig att få en fastare rumpa eller större biceps, utan människor som hjälper och inspirerar människor att fatta hälsosammare beslut. Att röra sig mer, att undvika sjukdomar orsakade av en felaktig livsstil, sluta proppa i sig skit, minska påg den kroniska stressen, öka på sömnkvaliteten etcetera.

Detta och mycket mer behöver SÅ många hjälp med. Visst tusan är det bra att vi har PT:s som hjälper dig bli snygg i kroppen, men det är de enkla sakerna som de flesta behöver stöttning i de dagliga valen:

  • baguetten eller äpplet
  • att välja trappan istället för hissen
  • att välja tacksamhet istället för ursäkter
  • att gå ut på en liten promenad istället for att skrolla i soffan
    Du hänger med, eller hur?

Utbilda fler hälsocoacher – höj folkhälsan

För att detta skall ske behöver vi många fler hälsoinspiratörer, hälsocoacher och andra som väljer att satsa på den allmänna folkhälsan. Därför väljer jag att satsa ännu mer på att utbilda hälsocoacher online. De behövs i massor!

Personligen är jag jäkligt trött på egofokuseringen i hälsobranschen. För de största resultaten ser du inte i spegeln. Där är oftast inget att visa upp av det som hr mest betydelse. Våga satsa på vad din kropp behöver för att du skall få lov att vara frisk länge. 
Mer hälsa och friskhet till folket! En snyggare kropp lär du få ändå.

Ronny Kvist

Referens: artikeln på LinkedIn.

Kommentar av Sanna Ehdin

Mycket bra Ronny Kvist och instämmer helt. Jag som också har arbetat för svensk folkhälsa och utbildning länge – via 16 hälsoböcker och hundratals föreläsningar l 25 år – är också besviken på utvecklingen. Varför så många usla val – när vi med enkla medel, som du skriver, kan förbättras mycket snabbt. Men det beslutet och valet är vårt eget.

Det går på två håll med en grupp mycket hälsomedvetna och vakna, medan en annan grupp saboterar sin hälsa och tror symtompiller, operation eller cytostatika mm fixar problemen…

Men jag ger inte upp! Nu lär jag om den enkla och billiga VASS – vattenfasta Sanna special – och dess enorma självläkande effekt via ny bok och jag utbildar Fasteterapeuter via Holistic Health Academy.
Därför att kroppen svarar så fort vi ändrar programmeringen. Mat, rörelse, känna mening och knyta an, tankar och matpauser (periodisk fasta och vattenfasta) är de starkaste. för snabb förbättring Det är mycket hoppfullt –– faktiskt det mest positiva jag stött på under min 40 åriga verksamhet i hälsans tjänst!

• Läs mer i 12 skäl att fasta!