För att fatta beslut, målmedvetet och skrida till handling och sedan vara uthållig, behöver du din vilja. Viljekraften är som en muskel – du behöver träna den. Den blir starkare ju mer du använder den.

Tro på dig själv och att det bär. Viljans kraft är enorm.

Viljans kraft är alldeles för underskattad, framför allt inom sjukvården. I en studie med patienter som led av svåra tvångstankar och tvångshandlingar jämfördes kemisk behandling med viljans kraft. Halva gruppen fick antidepressiva medel (som även hjälpte mot tvångstankar) medan den andra halvan tränade sig i att använda viljans makt. Så fort de märkte minsta tecken på tvångstankar skulle de omedelbart vända bort sin uppmärksamhet från dem (kognitiv psykoterapi). Resultaten var att viljans makt och kemikalierna hade lika bra effekt; två tredjedelar av personerna i vardera gruppen blev av med sin tvångsstörning. Det visar på viljans (det kognitivas) starka förmåga.

Hemligheten i livet är vad vi tror, det styr vad som händer snarare än generna. – Bruce Lipton, PhD

Att lära sig hantera svåra situationer ger kraft och bygger självförtroende. Det är mycket bättre strategi för att då bygger man samtidigt upp sig själv. Ny forskning visar att det är just vår egen inställning eller attityd avgör hur väl vi klarar oss i livet, vilket hänger samman med hur snabbt vi kan hämta oss och ”studsa” tillbaks från motgångar. Det kallas resilience, motståndskraft, och jag har bloggat om det här 10 råd för ökad självstyrka.

Viljans kraft är viktig för att lyckas, och vi kan träna upp den på samma sätt som vi tränar våra muskler:

 • Viljestyrkan hjälper dig att fokusera på det du önskar.
 • Och fokusering är en förutsättning för att komma in i flödet (flow, se nedan).…
 • … där du kan göra ditt absolut bästa för du använder hela din kapacitet.
 • Samtidigt ökar du dina spontana känslor av glädje och tillfredsställelse, vilket höjer din energi.
 • Det i sin tur ökar chansen för att bra saker ska hända. Du skapar själv en positiv uppåtspiral på detta sätt.

FLOW: När vi koncentrerar oss starkt och medvetet kommer vi efter ett tag in i det som kallas för flödet, the flow, ett begrepp som myntades av den amerikanske professorn Mihály Csíkszentmihályi. I detta tillstånd kan vi både utföra stordåd och tänka exceptionella tankar likaväl som att klara av fantastiska fysiska prestationer. Jag gör en separat blogg om flow.

Vilja handlar om att skaffa goda vanor – och genomföra dem.

ÖVNING: Viljekraften är som en muskel – träna den med följande strategier:

 1. Se till att hålla en jämn och hälsosam blodsockerhalt. En låg blodsockerhalt bäddar för impulsiva handlingar.
 2. Få tillräckligt med sömn, minst sex men helst sju till åtta timmar per natt. Det är bäst att somna vid tiotiden för då återhämtar dina binjurar sig.
 3. Sätt klara mål och förstärk dem ofta. Fråga dig själv: ”Kommer mitt beteende i dag att ta mig dit jag önskar?” Bra att stämma av varje dag. Fokusera eller meditera på det du önskar åstadkomma så blir det tydligare för ditt inre.
 4. Öva dig i att sätta gränser och säg nej till sådant som inte ingår i ditt mål. Använd jag-budskap för att förmedla dina önskemål, och träna dig i att vara tydlig. Det är en bra strategi för att få det gjort som du önskar!
 5. Balansera din hjärnkemi genom att äta bra fetter/oljor, näringsrik mat och kosttillskott. Gröna Kuren är ett bra sätt att balansera kroppen med en kur.
 6. Mitt bästa tips för att träna viljan är regelbunden fysisk träning, för det tränar även de mentala musklerna och allt fungerar mycket lättare!

Dr. Sanna Ehdin

Läs mer om detta i Nya Sluta kämpa – börja leva, 2016.

Ps: apropå tvångstankar blir man inte av med något negativt bara genom att ta bort det, utan man måste ersätta det med något positivt – det man önskar i sitt liv. Det bästa för det är Happy Heart-metoden

Dr Sanna Ehdins bloggMental hälsaStärk självläkningen