Att boosta immunförsvaret vid pollenallergi kan göra stor skillnad i hur du känner dig under den pollenrika säsongen. Genom att inkludera näringsrika livsmedel och kosttillskott som C-vitamin, zink, vindruvskärnextrakt och probiotika i din kost kan du stärka ditt immunförsvar och minska risken för allergiska reaktioner. Kom ihåg att konsultera med en läkare eller nutritionist innan du börjar ta nya kosttillskott för att säkerställa att de är säkra och lämpliga för dig. Med rätt strategier och en hälsosam livsstil kan du lindra symtom och njuta av vårens skönhet utan besvär.

Läs också: Naturliga antihistaminer arbetar på flera fronter mot allergi

1. C-vitamin – En kraftfull antioxidant för immunförsvaret

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som spelar en viktig roll för att boosta immunförsvaret vid pollenallergi. Genom att konsumera tillräckliga mängder av C-vitamin kan du stärka kroppens förmåga att bekämpa allergiska reaktioner. Frukt som apelsiner, kiwi och citrusfrukter är rika på C-vitamin och kan enkelt inkluderas i din kost. För att ytterligare öka ditt intag av C-vitamin kan du överväga att ta kosttillskott i form av tabletter eller pulver.

2. Zink – Mineral som kan boosta immunförsvaret vid pollenallergi

Zink är en annan viktig näringsämne som kan hjälpa till att stärka immunförsvaret vid pollenallergi. Denna mineral spelar en roll i flera immunologiska processer och kan bidra till att minska inflammation och allergiska reaktioner. Livsmedel som nötter, frön och baljväxter är bra källor till zink. Du kan också överväga att ta zinktillskott för att säkerställa att du får tillräckligt med denna viktiga mineral.

3. Vindruvskärnextrakt vid allergiska symtom

Vindruvskärnextrakt är känt för sina antioxidativa egenskaper och dess förmåga att lindra allergiska symtom. Studier har visat att vindruvskärnextrakt kan minska inflammation och lindra symtom som rinnande näsa och klåda i ögonen. Du kan hitta vindruvskärnextrakt i form av kosttillskott på hälsokostbutiker och apotek. Att ta vindruvskärnextrakt regelbundet kan vara ett effektivt sätt att boosta immunförsvaret vid pollenallergi.

4. Naturliga antihistaminer

Flera naturliga ämnen fungerar som antihistaminer och kan hjälpa till att minska symtom vid pollenallergi. Quercetin, som finns i äpplen, lök och grönt te, är känt för sina antiinflammatoriska och antihistaminiska egenskaper. Likaså är bromelain, som finns i ananas, ett annat naturligt ämne som kan hjälpa till att minska allergiska reaktioner. Genom att inkludera dessa livsmedel i din kost kan du minska risken för allergiska symtom och stärka ditt immunförsvar.

5. Probiotika kan boosta immunförsvaret vid pollenallergi

Probiotika är goda bakterier som främjar en hälsosam tarmflora och stärker immunförsvaret. Genom att konsumera probiotika kan du stödja din kropps förmåga att bekämpa allergier och andra sjukdomar. Livsmedel som yoghurt, kefir och surkål är rika på probiotika och kan enkelt inkluderas i din dagliga kost. Du kan också överväga att ta probiotikatillskott för att säkerställa ett tillräckligt intag av dessa viktiga bakterier.

Av Ninnie Wikström

allergiimmunförsvaretpollenallergi