Hunger och sug kan vara övermäktigt och även om vi inte tänkt äta det där sockriga till eftermiddagskaffet kan vi inte låta bli. Först och främst, ge dig själv en break. Våra hjärnor vill att vi kastar oss över allt sött eftersom det är en garanti för överlevnad.

Men det kan ändå vara trevligt att känna lite mer kontroll över vad du stoppar i dig. Sug och hunger styrs av våra hormoner och de kan jobba för oss eller emot oss. Leptin till exempel är ett av våra mättnadshormoner. Det hjälper dig att passera kakburken utan minsta tvekan. Hormonet kan också göra att du uppfattar mat som mindre sött. I praktiken ger det dig då en lägre kick att äta det och hjärnan skapar inte samma behov eller intresse för den maten nästa gång den dyker upp i synfältet.

Studier visar att med regelbunden fasta kan leptin och andra hungerhormoner normaliseras vilket kan ge mindre sötsug.

Blodsocker stabiliseras

En annan fördel med fasta är att så småningom, efter cirka 8 timmar börjar kroppen få slut på lagret av kolhydrater som finns i lever och muskler. Då tvingas den skifta över i att förbränna fett vilket är en mer stabil källa till energi.

Om du inte är van att fasta kanske du är inte är så bra på att förbränna fett som energikälla. Det här kan du dock ändra på genom att regelbundet använda dig av fasta. Då kan du tack vare din mer effektiva fettförbränning segla genom eftermiddagen utan att uppleva sötsuget som kommer när blodsockret sjunker.

Typer av fasta

Det finns en uppsjö av olika typer av fasta att prova.

Två gånger i veckan – t.ex 5:2

5 dagar i veckan äter du som vanligt och 2 dagar i veckan äter du mindre mat, till exempel motsvarande 900 kcal.

Du kan också prova att fasta varannan dag.

Läs också: Fasta är genvägen till välmående

Time restricted eating eller ätfönster – t.ex. 16:8

Här fastar du varje dag och följer ett tidsschema för din fasta. Äter du sista måltiden kl 19 på kvällen äter du med 16:8 inte förrän kl 11 dagen efter igen.

Välj själv om du vill hoppa över kvällsmål eller frukost.

Flera dagar i sträck

Vissa fastar flera dagar i sträck och dricker då endast vatten eller buljong. Många upplever att de blir piggare och får en “omstart” av systemet på detta sätt.

En fasta kan vara ett par dagar eller flera veckor.

Läs också: Helgfasta

Fasting mimicking diet

Valter Longo heter en forskare som gjort studier kring diabetes, cancer, hjärt-kärlhälsa och fasta bara för att nämna några. Han har skapat en diet där du äter mat varje dag men på ett sådant sätt att det inte stör de mekanismer som sätts igång under en fasta. Nu är det inte särskilt mycket mat du får äta, kika runt på nätet för exempel på kostplaner.

Vem ska inte fasta?

Fasta är bra för de flesta men vissa kan behöva vara mer försiktiga än andra med hur långa perioder de fastar.

  • Kvinnor kan vara känsliga för ändringar i energitillgång och uppleva humörsvängningar eller svårare PMS om de fastar mycket.
  • Stressade personer kan ha svårt att producera de binjurehormoner som krävs för att parera energibristen som uppstår under fasta. Personer som fastar har generellt sett högre kortisol vilket ställer krav på binjurarna.

12 till 14 timmars fasta per dag (eller snarare natt) är något de flesta tolererar bra och även det ger hälsoeffekter. Prova dig fram till vad som passar din kropp. 

Fasta med benbuljong

Buljongerna från Food Studio är färdiga att användas och behöver inte spädas ut. Råvarorna är ekologiska och grönsakerna är lokalt producerade, så mycket som möjligt.

Av Katarina Fornander

blodsockerenergifastakontrollsötsug