Insektshotellet blir en plats där pollinatörer kan bygga bo och bör därför placeras så nära fruktträd och blommor som möjligt. Dessutom är det alltid trevligt att höra bin och humlor surra i trädgården.

Med några enkla steg kan du snabbt och smidigt bygga ett eget insekthotell att ställa ut i trädgården. I denna artikel berättar vi hur.  

1. Hitta en bra stomme

Det första steget är att hitta eller bygga en stomme till hotellet. Du kan antingen ta en gammal låda eller sätta ihop träplankor. Det viktiga är att stommen har en stabil struktur med ordentliga väggar. Stommen påminner en del om en fågelholk.

2. Bygg boplatser

Nu är det dags att bygga ”hotellrummen”, det vill säga de olika boplatserna i insektshotellet. Det gör du enklast genom att sätta upp väggar som skapar olika avdelningar. Väggarna kan vara gjorda av träskivor eller något annat stabilt material som du skipar ihop i stommen.

Du kan sedan fylla varje hotellrum med olika material som lockar till sig insekter.

3. Skapa korridorer

Insekterna behöver utrymmen där de kan röra sig inne i hotellet. Kapa bambupinnar och använd dem som hotellkorridorer.

Fördelen med just bambupinnar är att de är ihåliga, vilket ger plats för insekterna, och det bästa är att bunta ihop bambupinnarna med någon form av band så att de håller sig på plats. Bambupinnarna kan fylla ett eller flera hotellrum.

Även vass är ihåligt och passar därför bra om du inte har möjlighet att använda bambupinnar.

Läs också: En resa mot en hållbar framtid

4. Borra inkrypshål i olika storlekar

Ett hotellrum kan bestå av en träbit med borrade hål. Insekter älskar nämligen hål eftersom de kan krypa in där för att lägga ägg, förvara mat och söka skydd.

Välj en tjock träbit och gör minst 10–15 centimeter djupa hål. Det är viktigt att göra hål i olika storlekar, det vill säga med olika tjocklek, för att passa olika insektsarter. Inkrypshålen bör vara cirka 3–12 millimeter breda. Solitärbin gillar hål som är 6–8 millimeter.

5. Fyll resten av rummen med andra material

När du har minst ett hotellrum med bambupinnar och ett med inkrypshål är det bara att fylla på de övriga rummen med olika material. Kottar, träbitar, halm, gräs och mossa är exempel på material som insekterna gillar eftersom de är täta nog att ge ordentligt med skydd. Här kan du låta fantasin flöda och vara kreativ.

Du kan även välja att måla de olika rummen om du vill, men det viktigaste är förstås att göra boendet praktiskt för insekterna.

6. Skydda insekthotellet

Innan hotellet är färdigt är det viktigt att du ser till att det är ordentligt skyddat. Du kan till exempel täcka vissa delar med någon form av nät för att hindra möss eller fåglar från att ta kottar, gräs eller andra delar från hotellet.

Läs också: Naturliga tips mot mygg och fästingar

7. Placera ut insektshotellet i trädgården

Nu är det dags att placera ut insekthotellet på en lämplig plats i trädgården. Välj en plats som är skyddad från vind och regn. Det får gärna vara på en solig plats där insekterna trivs, till exempel i närheten av bärbuskar, fruktträd och blommor.

Ställ eller häng upp insekthotellet på en höjd där möss inte kan komma åt det, gärna omkring 1–1,5 meter från marken. Inom kort kommer insekterna att flytta in i ditt insekthotell och dessutom får du en fin dekoration i din trädgård.

Lycka till med ditt insektshotell!

Av Elsa Larsson

Bygg egetInsektshotelltips