Hur hör c-vitamin och kollagenbildning ihop?

Kollagen är ett ämne i kroppen som bland annat gör huden spänstig och elastisk. Redan i 20-årsåldern börjar kroppens egen produktion av kollagen minska. För att bibehålla en frisk hud är det viktigt att äta sunt. Här utforskar vi mer om c-vitamin och kollagenbildning.

Livsmedel med C-vitamin bidrar till att stimulera produktionen av kollagen. Apelsiner, broccoli, grönkål, jordgubbar, potatis och paprika är rika på C-vitamin. Andra bra källor är grapefrukt, jordgubbar, nypon, kiwi, nässlor och persilja. 

Det är när nivåerna av kollagen minskar som huden kan upplevas som slapp och hängig och också det som ger rynkor. Det minskade nivåerna av kollagen går dock långsamt men när kvinnor kommer i klimakteriet så blir förlusten stor.

Läs också: Vad är kollagen och vilka funktioner har det i din kropp?

C-vitamin reducerar rödhet

C-vitamin kan förhindra att huden förlorar vätska och därmed bibehåller fukten. Det är därför vanligt att hudvårdsprodukter innehåller C-vitamin.

När du är ute i solen skyddar C-vitamin din hud. Vitaminet är involverad i cellförnyelseprocesser och bidrar till att lindra solsveda. Eftersom C-vitamin är antiinflammatoriskt så kan din hudton bli jämnare. C-vitamin kan reducera rödhet och om huden blivit gråblek. Har du lätt att få pigmentfläckar så kan C-vitamin i en hudkräm bidra till att ljusa upp dessa fläckar.

C-vitamin och kollagenbildning ger smidigare leder

Kollagen har också andra viktiga funktioner i kroppen. Det behövs till exempel för att blodkärlsväggarna och skelettet ska må bra. Leder och senor kan känna av bristen på kollagen i kroppen. Värk och stelhet är vanliga symtom. Brosket, bindväven och musklerna behöver kollagen och där spelar C-vitamin en viktig roll.

C-vitamin bidrar också till ökad cirkulation och kan därför minska åderbråck och celluliter.

Brist på C-vitamin över tid kan leda till försvagad bindväv och blåmärken och blödningar under huden kan uppstå.

Historiskt sett så kanske vi mest har kopplat ihop C-vitaminbrist med skörbjugg som sjömän kunde få under långa seglatser. Bristen på C-vitamin gjorde att sjöfararna inte kunde bilda kollagen och som ett resultat av det drabbades de av inflammerat och blödande tandkött, en ökad infektionskänslighet och sämre sårläkning. 

Läs också: Så stimulerar du hudens egen kollagenproduktion

Oskadliggör fria radikaler

En av C-vitaminets uppgifter är att tillintetgöra fria radikaler som orsakas av oxidativ stress, men räcker sedan inte vitaminet till så kan inte heller kollagen bildas som det ska.

C-vitamin är något vi tar till vid förkylningar och för att motverka infektioner. C-vitamin tar kål på virus och stimulerar produktionen av vita blodkroppar.

Att drabbas av C-vitaminbrist i västvärlden idag är ytterst ovanligt. Det rekommenderade intaget av C-vitamin är mellan 75–110 milligram per dag för normalbefolkningen. En röd paprika innehåller cirka 125 milligram C-vitamin per 100 gram.

Den som röker har lägre nivåer av vitamin C och det beror delvis på grund av den höga oxidativa stress som rökning ger. Räkna med att du som rökare behöver 30–40 milligram mer per dag.

Personer som har en tarmsjukdom har ett sämre upptag av näringsämnen och behöver också tänka på att få i sig mer C-vitamin. Äldre personer, de som äter ensidig kost och de som äter efter en kalorirestriktion samt de som tränar hårt kan generellt sätt ha ett för lågt C-vitamin intag.

Av Inger Palm

Redaktionens tips på C-vitamintillskott

Solaray Vitamin C Liposomal: Solaray Liposomal Vitamin C innehåller fosfolipider som omsluter C-vitaminet och hjälper till att skydda och transportera det in i cellerna vilket ger ett mycket bra upptag i kroppen och hjälper också till att skydda magen.

Pureness C-vitamin Pureway-C: Sammansättningen av PureWay-C® är unik och är en välgörande och lättillgänglig form av denna vitamin som stödjer många av kroppens aktiviteter.

C-vitaminkollagen