C-vitaminets effekt på insidan av kroppen

Starkare immunförsvar

C-vitamin har kraftfulla antioxidativa egenskaper som stärker ditt immunförsvar. Man har sett på forskning att patienter med svåra infektioner ofta har låga nivåer av C-vitamin i kroppen.

Bra för hjärtat

C-vitamin hjälper kroppen att syresätta blodkärlen, hjärtat blir starkare och risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. C-vitamin motverkar oxidationen av LDL-kolesterolet som är det så kallade goda kolesterolet.

Läs också: Allt du vill veta om C-vitamin

Ger dig energi

Om du känner dig trött stressad eller utmattad kan du prova att boosta med C-vitamin. Järnbrist är också ofta kopplat till trötthet och C-vitamin hjälper kroppen att lättare ta upp järnet från det du äter. Järnet ingår i hemoglobin och behövs bland annat för transportera syre i blodet. Därför rekommenderas ofta järntillskott ihop med C-vitaminrik mat eller tillskott.

Bra för kroppens brosk- och benvävnad

Brosket är en skyddande vävnad mellan ben, ligament och leder som har en stötdämpande effekt. Det är brosket som gör att du kan röra dig utan smärta. C-vitamin behövs för att bygga upp vävnaden i kroppen genom att bilda kollagen som är en viktig byggsten i brosket.

Kost och tillskott med C-vitamin

De flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter innehåller C-vitamin. Du kan också boosta kroppen med kosttillskott.

C-vitaminets effekt på utsidan av kroppen

Kan motverka ålderstecken 

C-vitamin kan återfukta huden på djupet, men också stimulera produktionen av kollagen. Många anti-aging produkter vars syfte är att motverka ålderstecken i form av rynkor, fina linjer och slapp hud innehåller vitamin C. I takt med att vi blir äldre minskar den naturliga kollagenproduktionen. Det kan göra att huden blir mindre fast och att rynkor dyker upp snabbare. Kollagenet spelar en betydande roll för hudens elasticitet. Vitamin C kan alltså förbättra hudens textur och göra den mer elastisk, vilket saktar ner begynnande ålderstecken. 

Kan hjälpa vid akne

Eftersom C-vitamin är antiinflammatoriskt kan det vara effektivt vid akne som är en inflammation i talgkörtlarna. Bortsett från att verka lugnande och reducera rodnad och svullnad kan vitamin C även hjälpa kroppen att reglera produktionen av talg i huden. 

Läs också: Därför ska du ha C-vitamin i din hudvård

Skyddar mot solskador 

UV-ljus från solen kan leda till oxidativ stress om du utsätter huden för mycket. Den naturliga koncentrationen av C-vitamin i huden kommer då succesivt att minska. Hudvård som innehåller vitamin C kan hjälpa till att motverka skador orsakade av solen, framför allt i kombination med ett bra solskydd. Det beror på att vitamin C som tidigare nämnt är en antioxidant som skyddar huden mot oxidativ stress orsakad av fria radikaler. 

Jämnar ut hudtonen

Vitamin C kan motverka både rodnad och irritation. Det kan också vara effektivt om man har mörka fläckar i huden, så kallad hyperpigmentering som är ett tillstånd som uppstår när melaninproduktionen ökar i specifika områden på huden. C-vitamin jämnar ut huden genom att verka antiinflammatoriskt och blockera produktionen av melanin. Även mörka ringar under ögonen kan minska med C-vitamin.

Bra för hudens läkning 

Vitamin C kan inte bara reducera solskador, det kan även skynda på läkningen av andra sår och andra hudskador. Det är fördelaktigt för att minska risken för inflammation och infektion, vilket bland annat kan leda till svår ärrbildning. En stor anledning till att C-vitamin är så effektivt för sårläkning är på grund av att det stimulerar kollagenproduktionen. När ett sår ska läka måste kroppen nämligen producera stora mängder kollagen för att bilda ny bindväv. 

Hudvård med vitamin-C

Välj gärna ett naturligt C-vitaminserum som tar sig djupt ner i hudvävnaden för att ge en djupverkande effekt och avsluta med en fuktgivande dag- eller nattkräm för att kapsla in serumet. 

Av Johanna Stala von Schewen

hudenhudenshälsaimmunförsvaretkollagenvitamin C