Mamma var frisör och märkte att hennes hud inte mådde bra av de kemikalier som fanns i schampon, färgningar och permanentvätskor. Hon ställde sig frågan: Måste det vara så? Mamma gjorde redan på den tiden detox, odlade sin egen raw food och var för alternativa behandlingar.

När Laine och Agneta bestämt sig för att erbjuda ett alternativ till de traditionella produkterna började de leta efter kemister som kunde hjälpa dem att skapa en serie.

Det var inte så lätt att hitta någon som kunde ta fram hudvård baserad på ekologiska ingredienser. De var nog först i Sverige med det men de lyckades och för 37 år sedan lanserades den första serien.

Namnets historia 

Namnet Rosenserien kommer från den rosenolja som finns i produkterna. Det är en dyrbar ingrediens med speciella egenskaper. 

Vanlig rosenolja kan innehålla en del allergener men dessa har vi remsat bort i vår olja. Oljan är lugnande och antiseptisk för huden och balanserande för alla hudtyper. Dessutom ger den en härlig doft som även är lugnande för psyket, berättar Carina. 

Carina har sedan barnsben levt med mamma Laines passion och driv för att berätta om hur viktigt det är vad vi applicerar på vår hud. 

Det var mammas mission att förklara att det vi har på huden går in i kroppen.

Mamma Laine var en renlevnadsmänniska på alla sätt och vis men blev ändå svårt sjuk i cancer. Levern och gallblåsan var angripna och på bara 4 månader var hon borta. 

Jag tror att hennes arbete som frisör med kemikalierna i produkterna bidrog till att hon fick cancer i sina reningsorgan. 

Carina som var 22 år och nyutexaminerad lärare fattade under mammans sjukdomstid ett beslut. Hon skulle driva företaget vidare hellre än att det lades ner eller hamnade i fel händer. 

Jag är så glad att jag fick säga det till henne, att jag ville ta över och se glädjen i hennes ögon. Minnet driver mig framåt i mitt entreprenörskap. 

Läs också: Tony Irving: “Min personliga hud- och hårvårdsfilosofi”

Eko och hållbarhet genomsyrar

Det har inte alltid vara lätt att vara en pionjär inom ekologisk hudvård.

Nu är vi trendiga men de första 25 åren av företagets historia var vi det inte. Men vi har hållit fast vid det vi tror på.

Som basen av aloe vera i alla produkter, exempelvis.

Mamma frågade sig varför det ska vara så mycket vatten i produkterna? Istället valde hon att använda aloe vera som en bas. Det ger en högkoncentrerad produkt och det är mer miljövänligt att inte bära hem vatten. Dessutom blir ekohalten väldigt hög. Mot normala 30 procent kan vi komma upp i 70 till 100 procent. 

Det har också alltid varit självklart för Rosenserien att hålla sina produkter “cruelty free”. Det vill säga aldrig testa dem på djur samt välja växtbaserade ingredienser och har därmed förtjänat två vegancertifieringar. 

Tack vare sin noggranna utveckling blir Rosenserien belönade med trogna kunder som uppskattar kvaliteten på hudvårdsprodukterna. Som den populära deodoranten.

Det kan vara svårt att hitta en naturlig deo som håller dig fräsch från morgon till kväll, Vår deodorant roll on lyckas med det tack vare innehåll av naturliga salter och förstås en bas av aloe, berättar Carina. 

Läs också: Deodoranter – skönhetspanelen har valt sina favoriter

Framtiden ser ljus ut

Det är en spännande tid att vara entreprenör inom ekologisk och hållbar hudvård, konstaterar Carina. 

Konsumenterna blir mer och mer medvetna, Till exempel efterfrågas smartare förpackningar, något som vi var en av de första med att introducera. Rosenseriens förpackningar är gjorda på återvunnen plast, går förstås att återvinna och vi har skippat kartongen som brukar finnas runt tuber eller flaskor. Den är inget som konsumenten använder utan den slängs rakt i soporna. 

Ett resultat av att det finns många nya intressanta ekologiska ingredienser är Rosenseriens Organic Cotton Mask. Det är en sheet mask med ett serum som återfuktar huden och reducerar fina linjer. 

Jag har letat länge och äntligen hittat en mask gjord av ekologisk bomull. Serumet innehåller hyaluronsyra som ger huden återfuktning och fikonkaktus som innehåller flera vitaminer: A, C, E och K. Masken ger en härlig lyster! 

Dessutom innehåller masken prebiotika som är mat för goda hudbakterier. 

Huden är beroende av en frisk mikroflora och masken kan hjälpa till att bidra till en ökad fasthet och motståndskraft i huden. 

Carina ser att nya effektiva ingredienser kommer mer och mer från naturen, något som öppnar upp för kommande innovativa produkter inom ekologisk hudvård.

 Råvarorna utvecklas fort just nu, det kommer nya varje vecka med bevisad effekt. Allt från ämnen som motverkar rynkor till de som kan bleka fläckar på huden. Det här är en rolig tid för oss på Rosenserien. 

Av Katarina Fornander

ansiktskrämeransiktsoljorDeodorantekologiskthållbarhetRosenserienvegan