Rosenseriens historia började för redan för cirka 40 år sedan när Carinas mamma Laine som arbetade som frisör märkte att hennes hud inte mådde bra av alla starka permanentvätskor och andra kemikalier som fanns i produkterna hon använde på salongen. Laine hade alltid varit intresserad av det alternativa och var väldigt medveten med sin kost! Hon tänkte steget längre och började fundera på om det skulle gå att tillverka schampon och krämer på naturlig väg. Laine och hennes väninna Agneta for då land och rike runt för att hitta kemister för att sätta ihop produkter med naturliga och ekologiska råvaror men det var inte lätt, de var nämligen pionjärer på området förstod dem snabbt. 1984 lyckades de tillslut med sitt uppdrag och fick då fram en liten serie produkter som de döpte till Rosenserien! Carina berättar:

Min mamma blev dock sjuk och gick hastigt bort i cancer alldeles för tidigt i livet, helt ofattbart för mig då hon var en riktig renlevnadsmänniska, min teori är att hon utsattes för många skadliga kemikalier på hårsalongen som med åren utvecklade cancer i hennes kropp. Hon hade lagt hela sin själ och hjärta i Rosenseriens produkter så för mig vad det inget svårt val att ta över företaget och driva det vidare. Idag bygger företaget på samma miljö- och ekotänk som min mamma hade.

Branschen har förändrats enormt under dessa åren tycker Carina, när hon tog över företaget för 28 år sedan frågade ingen om innehållet i hudvårdsprodukter, det fanns inte ens ett lagkrav på innehållsdeklaration på förpackningarna!

Jag brukar säga att det tog 25 år för oss innan vi blev trendiga, vi var så långt före vår tid med miljötänk och naturliga ingredienser. Idag frågar allt fler konsumenter efter det naturliga, de tänker på sin hälsa i mycket större utsträckning. Media ger mycket uppmärksamhet till varför man ska välja naturliga ingredienser och välja bort hormonstörande, starka kemikalier och miljöbelastande ämnen. Den uppmärksamheten gör att även de stora aktörerna i branschen börjar byta ut sina syntetiska ingredienser mot naturliga. Jag är övertygad om att den här trenden är här för att stanna och kul att många ser oss som originalet i branschen.

Carina fortsätter att höja sin mammas tänk och berättar att redan för 40 år sedan ifrågasatte Maine varför det var så mycket vatten i hudvårdsprodukter, hon tänkte att det vore bättre att ha en bas av aloe vera som gav effekt och gjorde produkterna dryga. De är ju förstås mycket dyrare att tillverka men vilken skillnad på huden det skulle göra. De flesta produkter består av 70-90% vatten och då blir det inte plats för så många aktiva ingredienser.

Våra produkter är enormt effektiva och du behöver bara ta en liten mängd. Bra även för miljön då man sparar på många transporter när det går åt mindre kräm. Vi använder oss dessutom av världens lyxigaste och finaste hudolja, rosenoljan. Det går åt 5000 kilo rosor att framställa en liter rosenolja. Den passar alla hudtyper, både om du har lite fetare hud eller torr åldrad hud. Dessutom är oljan lugnande för vårt psyke och det kan behövas i vår stressiga miljö. Vi var även bland de första i branschen som började använda återvunnen plast i våra förpackningar och som blev vegancerifierade här i Sverige. Våra produkter är godkända av både Djurens rätt och internationella PETA.

Rosenseriens produkter riktar sig inte bara mot kvinnor, utan även männen har fått sig ett märke som heter Sweden Eco!

Jag blev kontaktad av Tony Irving, mest känd från Let´s Dance på TV, han saknade ekologiska, veganska och snygga hudvårdsprodukter för män. Han tyckte att vi skulle ta fram en sådan serie tillsammans och det har vi gjort. Vi har precis vunnit ett stort internationellt pris där serien är utsedd till Skandinaviens bästa ekologiska hudvårdsmärke för män. Även Rosenserien har vunnit den fina titeln fast för kvinnor så det känns väldigt roligt.

Framtiden ser väldigt ljus ut för Rosenserien, de har som plan att fortsätta att utveckla nya naturliga, ekologiska och veganska produkter för hela familjen. De vill också ut med produkterna utanför Sveriges gränser så en internationell satsning ligger framför dem! Som sista fråga frågade vi Carina vad hon vill säga till personen som ännu inte testat naturlig hudvård men som ändå överväger om denne ska testa hudvård från Rosenserien? 

Om du vill ha en effektiv produktserie som verkligen gör skillnad för din hud då ska du testa Rosenserien. Det är svenskt hantverk av högsta kvalitet med 100% naturliga ingredienser och där växter och örter som används är odlade ekologiskt. Dessutom undviker många djur rester i hudvård och då är det tryggt att veta att våra produkter är vegancertifierade. Ett bra val både för din hälsa och miljön!

Av redaktionen

Carina SwartzRosenserien