Peters nya kurser och böcker finns på POWHealthPlus.com!

Det är svårt att mitt in en pandemi dra slutsatser baserade på oberoende vetenskapliga studier men förhoppningsvis om några år vet vi mycket mer om vad som har fungerat med olika strategier i olika länder. Konsekvenserna av lockdown-strategier, distansering och massvaccinering kommer att visa sig. Följande är några av mina viktigaste frågor och funderingar:

 1. Vad blir konsekvenserna av lockdowns på psykisk och social ohälsa
  hos vuxna och barn, fattigdom, relationer, misshandel, arbetslöshet,
  utbildning, konkurser, riskfaktorer som fetma, oro, rädsla, fobier,
  isolering, utskrivning av antidepressiva och ångestdämpande medel?
  Kan fördelarna överväga nackdelarna under 1, 5 eller 10 års tid av
  konsekvenser?
 2. Vilka blir konsekvenserna av påtvingad maskanvändning under 4, 8
  eller 12 timmar per dag på mikrobiomet, lungkapaciteten, syresättningen, hjärnhälsan, lungfunktionen, cirkulationen, psykologiska och sociala hälsan, relationer med mera?
 1. Hur har olika länder med olika policys och strategier lyckas kortsiktigt
  och långsiktigt?
 2. Hur har våra friheter, demokratin, det kritiska tänket, den offentliga debatten, tankar om grundlagen (som ska skydda oss) samt personliga och medicinska beslut av myndigheter eller läkemedelsbolag påverkats eller förflyttats?
 3. Vad har visats sig vara effektivt på för det kortsiktiga skyddet och
  hälsan och den långsiktiga hälsan när det gäller olika typer av vacciner och vaccineringsstrategier jämfört med kontrollgruppen—dem som inte vaccinerade sig? De vacciner som används idag har en tillfällig licens att använda men inte är inte FDA-godkända på grund av brist på studier och tid. Många studier av sprutans effekter, bieffekter och säkerhet kommer först 2023 och 2024. Vilka grupper eller individer verka svara bäst och sämst på olika vacciner och vilka drabbas av biverkningar? Hur effektiva och säkra är dessa vacciner jämförd med användning av vitaminer som A, B, C och D vitaminer samt mineraler som jod, magnesium, selen och zink samt olika läkeväxter, samt dessa tillsammans med vissa läkemedel som hydroxyklorokin och ivermectin?

Mina åsikter är följande som en slutsats av nuvarande jämfört med önskad
strategi för att bättre skydda våra medborgare:

 1. Det senaste 50 åren har vi sett en kraftigt försämrad folkhälsa med en ökning med livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes, cancer, fettlever, infertilitet och högt blodtryck. Vi har även mycket sämre immunresiliens och motståndskraft som visar sig i dramatisk ökning av bl.a. allergier, astma, infektionssjukdomar och cancer. Vi lever lite längre men vi lever färre antal år utan kroniska sjukdomar och med psykisk ohälsa. Orsakerna är många men dessa orsaker ligger bakom den kroniska sjukdomsutvecklingen, samsjukligheten och sämre naturlig immunresiliens. När man förbättrar immunresiliens på individ- och samhällsnivå minskar man både risk, lidande och dödlighet i infektioner samt kroniska livsstilrelaterade sjukdomar.
 2. När det Covid-strategin har vi missat måltavlan och misslyckats mer eller mindre i informationen och fokus på alla fem följande infektionssteg:

A. Vår naturliga första respons med barriärförsvar har varit och är otillräcklig. Det finns inte information om att immunförsvaret påverkas och försvagas av ett obalanserat mikrobiom, A- ,D- vitaminbrist samt att sjukmanskost leder till ett dåligt G.A.L.T.- och M.A.L.T.-försvar.

B. Dag 1–4 av en svår infektion: en svag första naturlig respons med bland annat feber, vila och en aktivering av medfödda immunförsvaret.

C. Ett svagt och otillräckligt försvar och oförmåga till ödeläggelse av infektionen med det adaptiva försvaret och krypskyttarna, antikropparna under dag 4–14 som gör att replikation sker och lungorna, hjärnan och andra områden blir överkörda och bryts ned.

D. Underbemanning inom akutsjukvård och IVA samt brist på optimal utrustning eller behandlingar har lett till att allt för många av de ca 3–5% av svårt infekterade som hamnar där av de smittade.

E. Akuta krislägen eller en svag, långsam återhämtning som kan hindras
av pågående cytokinstorm, inflammation, utmattning med mera eller
onödigt lidande av en lång Covid tillstånd som varar i månader.

 1. Strategin har varit otillräckligt även med de alla bästa intentionerna. Oavsett om man tar sprutan eller inte så påstår jag att bästa skyddet är att bygga en omfattande immunresiliens som håller livet ut. Vi kunde ha lyckats mycket bättre med att skydda oss från virusintrång, kapning och replikation av celler genom att rekommendera bättre livsstil. Till exempel information om hur socker och snabba kolhydrater minskar mördarceller och sänker immunförsvaret, uppmuntrat alla att inta extra tillskott av 5 000 IE D-vitamin, 3 000 mg C-vitamin, 10 000 IE A-vitamin, vitlök och lök dagligen tillsammans med en kraftfull multivitamin och hälsosam växt-rik kost.

Läs också: Covid 2021 och framåt — Utmaningar för friskspridning Del 1

Sätt in en kraftfull behandling direkt vid förkylningssymtom

Det som skulle hjälpa dig bäst samtidigt som du avlasta vården är att sätta in en kraftfull kosttillskottsbehandling direkt när du känner dig febrig och krasslig i stället för att förlora dyrbar tid genom att vänta för att se om du har en jobbig förkylning, influensa eller Corona. Dag 1–10 av en svår infektion är kritiska dagar för att inte hamna på intensiven. Här kan man verkligen öka sina förutsättningar för att hämta sig snabbt från en svår infektion:

Min rekommendation är att inta extra starka doser av immunaktiverande örter och tillskott under 1–2 veckor, speciellt om infektionen blir sämre, t.ex. 20 000–50 000 IE av A- och D vitamin och 3 000–10 000 mg C vitamin och quercetin (1,000-2,000 mg dag), 30–60 mg zink och 300–600 mcg selen samt upprepade stora doser av 3–5 av följande växter/tillskott: Echinacea, Kan yang, Pau darco, Chaga, oreganoolja, Fläder, Timjan, monolaurin, Colostrum, Propolis, Quercetin och N-Acetylcystein. Vid akuta infektioner behövs oftast 2–4 ggr den dos som står på burken/flaskan och bör spridas under dag/kväll med 3–6 doser.

Det som inte har utvärderas/studerats tillräcklig är likande strategier som mina förslag, både i förebyggande och stödjande vid akut infektion. Man studerar oftast endast en enda av dessa trots att kombinationer av flera medel/örter/näringsämnen ofta ger bäst effekt.

Det finns redan dussintals studier om framgångar med C- och D-vitamin och diverse örtmediciner. Vi hoppas att det kommer flera studier snart, speciellt om man använder en funktionsmedicinsk modell som fokuserar på en mer individanpassad prevention och behandling i stället för en liknande standard behandling för alla.

Många hemsidor på engelska som mercola.com, greenmedinfo.com och ifm.org visar upp hundratals vetenskapliga referenser om hur vitaminer, mineraler, tillskott och växter kan stödja immunförsvaret, speciellt om man kombinerar detta med en socker snål, växtrik medelhavskust. En sådan strategi kan oftast drastiskt minska oddsen för att man hamnar i akut sjukdom som kräver sjukhusvård.

Jag rekommendera en aktiv immunstöttande tid med kraftfulla tillskott under dagarna och veckorna när immunförsvaret behöver det som mest! För dem som vill lära sig mer om immunförsvaret och hur man skaffar sig en bättre immunresiliens så erbjuds det en immunresilienskurs under sommaren.

För mer information: POW Health Plus

Av Peter Wilhelmsson

Ekoappens krönikor ger fristående skribenter möjlighet att ventilera en tanke, ide eller åsikt. För krönikornas åsikter svarar skribenten, de behöver inte vara åsikter som Ekoappen delar. Vill du skriva en krönika? Kontakta redaktionen@ekoappen.se

coronavirusimmunförsvarPeter Wilhelmsson