En av de vanligaste orsakerna till att äldre på vårdhem och äldreboenden blir allvarligt sjuka i komplikationer som bronkit och lunginflammation är akuta luftvägsinfektioner. Enligt en amerikansk studie från 2016 tyder på att D-vitamin kan hjälpa till med besvären.

– D-vitamin kan förbättra immunförsvarets förmåga att bekämpa infektioner eftersom det stärker den första försvarslinjen, menar läkaren och författaren till studien Adit Ginde, som även är professor i akutmedicin.

Läs också: Podd: Att läka med hjälp av kosten

Tydlig minskning av infektioner med D-vitamin

Adit Ginde menar att äldre vanligtvis har en nedsatt ”första försvarslinje” – som innebär vårt medfödda, ospecifika immunförsvar – särskilt om man har brist på D-vitamin. Om D-vitaminnivåerna återställs kan immunförsvaret bygga upp ett större skydd mot sjukdomar som influensa.

Studien hade ungefär hundra deltagare från ett äldreboende, med en genomsnittsåldern på 84 år. Ungefär hälften fick ta en hög dos D-vitamin en gång per månad i ett år. Dosen låg på mellan 83 och 107 mikrogram per dag. De övriga fick en lägre dos en gång varje dag på 10–25 mikrogram.

– Efter ett år såg vi en 40-procentig minskning av akuta luftvägsinfektioner bland dem som tog högre doser av D-vitamin, säger Adit Ginde.

Läs också: Podd: Magnesium – ett mineral som ligger oss varmt om hjärtat

D-vitamin under vinterhalvåret

Svenskar får i sig för lite D-vitamin under vinterhalvåret, och då kan vitamintillskott vara till god hjälp. Främst är det viktigt för personer som sällan eller aldrig äter D-vitaminrika livsmedel som fisk och mjölkprodukter eller berikade vegetabiliska fetter. Enligt Nordiska kostrekommendationerna bör vuxna få i sig minst 20 mikrogram D-vitamin per dag. Doserna som användes i den amerikanska undersökningen var betydligt högre, men de gavs till äldre människor med konstaterad brist på D-vitamin.

Detta är en sammanfattning av ett blogginlägg.
Läs hela blogginlägget här:
D-vitamin – En hjälte vid luftvägsinfektioner?

Kosttillskott D-vitamin

Holistic D3-Vitamin i olja är ett smart tillskott under den mörka delen av året, då solen står så lågt på våra breddgrader att vi inte kan bilda något D-vitamin alls. 

d-vitaminHolisticLuftvägsinfektionStudie