Aloe vera är en växt som kallas för en suckulent, ett ord som kommer från latinets “sucus”, som betyder sav eller saft. I varje blad finns en geléaktig vävnad som lagrar vatten och det är just den vattenfyllda vävnaden som är plantans naturliga fruktkött. 

Aloe verans fruktkött har en rad läkande, svalkande och återuppbyggande egenskaper, något som den varit känd för i årtusenden. Redan i det gamla Egypten och Grekland kände man till aloe verans lindrande egenskaper. Idag är det många som har aloe vera hemma, antingen som dekoration eller i badrumsskåpet.

5 fördelar med att använda aloe vera

Det finns en rad fördelar med att använda aloe vera på huden. Här listar vi några av de främsta.

1. Aloe vera lugnar huden

Aloe vera har en lugnande effekt på huden och är därför det första många sträcker sig efter när de råkat bränna sig i solen. Det går också utmärkt att applicera aloe vera på andra brännskador. Du kanske bränt dig på spisen? Har du ingen gelé på burk hemma, men äger en aloe vera-planta kan du ta en bit fruktkött och applicera på det brända området för effektiv och naturlig lindring.

Läs också: 8 hälsofördelar med aloe vera

2. Återfuktar och mjukgör huden

Eftersom aloe vera innehåller fuktighetsbevarande ämnen är den idealisk för alla hudtyper. Om du har torr hy är ett tips att blanda gelen med en vegetabilisk olja. Har du istället fet hy kan du bara använda aloe vera för att återställa hudens naturliga fuktbalans. Eftersom gelén är så pass mild går den dessutom utmärkt att använda på intimområden. 

3. Naturlig ansiktsvård

Aloe vera fungerar utmärkt att använda som en naturlig hudrengöring. Den har nämligen både antiseptiska och antimikrobiella egenskaper, vilket gör att den dels kan förebygga hudinfektioner, men också dämpa akne. Eftersom aloe vera dessutom har ett högt innehåll av enzymer kan den också användas som peeling. Här hittar du fina hudvårdsprodukter med aloe vera som bas.

4. Kan bromsa ålderstecken

Aloe vera innehåller både vitamin C och E, två vitaminer som tillsammans blir extra potenta och kan neutralisera fria radikaler. Fria radikaler finns naturligt i kroppen, men blir de för många uppstår en obalans som orsakar så kallad oxidativ stress. Det kan i sin tur öka risken för en rad sjukdomar, men också snabba på hudens åldrande och leda till rynkor.

Läs också: Ingredienser som är extra bra i naturlig hudvård

5. Kan lugna olika hudåkommor

Aloe veras antiinflammatoriska egenskaper gör att den med fördel kan användas för att behandla olika hudåkommor, exempelvis eksem eller psoriasis. Psoriasis är ett inflammatoriskt tillstånd som orsakar röda, kliande och fjällande fläckar. Aloe vera lugnar huden samtidigt som den återfuktar och skyddar mot föroreningar. 

Vilken aloe vera ska man köpa?

För att kunna ta del av aloe verans många fördelar bör du förstås köpa en så ren aloe vera-gel som möjligt och inte en formulerad produkt, där mängden ren aloe vera ofta är betydligt mindre. 

Eftersom viss konservering är nödvändig, finns det dessvärre ingen gel som består av 100 procent aloe vera. Dessutom är det ovanligt att produkter listar koncentrationen av de aktiva ingredienserna, men om aloe vera finns bland de tre första ingredienserna tyder det på att det finns en bra mängd i formuleringen.

Tänk på att gelen inte ska innehålla tillsatser som alkohol, artificiella dofter eller färgämnen, då dessa kan vara irriterande för huden. En bra aloe vera-gel ska alltid vara klar i färgen. 

Aloe vera som dryck

Aloe vera är inte bara fördelaktigt för kroppens utsida utan också för insidan. Den kan bland annat förbättra matsmältningen, lindra halsbränna, förebygga förstoppning och upplåst mage med mera. Numera kan du hitta aloe vera i dryckesform som går utmärkt att dricka som den är, men du kan också blanda den i exempelvis en smoothie eller juice. 

av Elsa Larsson

Aloe verahudenhudenshälsa