Om du andas på fel sätt kan du få otillräckligt med syre, vilket i sin tur kan ha flera skadliga effekter. Rätt andning ger å andra sidan många hälsofördelar, bland annat starkare immunförsvar, mindre stress och bättre sömn för att nämna några.

I den här artikeln kan du läsa mer om hur hälsofördelarna av rätt andning samt riskerna med att andas fel.

Vikten av rätt andning

Rätt andning är djupa och lugna andetag som tar in mycket syre till lungorna. Korta och ytliga andningar ger inte tillräckligt med syre. Det bästa är att ibland hålla andan i några sekunder för att ge kroppen tid att transportera ut syret i blodet.

Mer syre sänker hjärtrytmen och får dessutom kroppen att slappna av, vilket har många fördelar. Genom att anda lugnt istället för i korta stötar ger du även kroppen möjlighet att transportera ut mer koldioxid.

Stärker immunsystemet

Kroppens celler behöver syre för att hålla sig friska. Om cellerna inte få tillräckligt med syre blir det svårare för dem att frigöra toxiner och skadliga ämnen. Detta kan i sin tur ha negativa effekter på immunförsvaret och leda till att nervsystemet inte fungerar optimalt.

Syret stärker vårt immunförvar och gör det svårare för bakterier, virus och parasiter att angripa kroppen. En syrerik kropp är med andra ord starkare och mer motståndskraftig mot sjukdomar. Genom att andas rätt och fylla kroppen med syre ökar du alltså chansen att hålla dig frisk!

Läs också: Därför är det viktigt att ge sköldkörteln rätt näring

Minskar stress och ångest

Det finns flera risker med att andas fel. Stress har många negativa effekter och kan vara farligt under en längre period. När du stressar tar du ofta korta andetag vilket ökar stressnivåerna och leder till syrebrist som påverkar hjärnfunktionen negativt.Prestationsförmågan försämras och det är vanligare att känna oro, panik, ångest, trötthet, nervositet och andra negativa känsligt. 

Folk som är nervösa eller oroliga får ofta uppmaningen att “Ta ett djupt andetag”. Det må verka enkelt, men det finns faktiskt forskning som bevisar att en lugn och kontrollerad andning kan förbättra ditt sinnestillstånd och minska stress.

Om du befinner dig i en stressad situation är det viktigt att behålla lugnet och fokusera. Stress kan göra att du andas snabbare, orytmiskt och med korta andetag, vilket inte är bra för kroppen. Därför kan det vara viktigt att påminna sig själv att andas rätt i stressade situationer.

När du andas lugnt och rytmiskt känner sig kroppen mer avslappnad och är därför bättre förberedd på att möta utmaningar. Det ger en bättre mental balans som gör att du kan prestera bättre samtidigt som det även kan minska oro och ångest. En kontrollerad andning distraherar också från vardagstankar och bekymmer, vilket ger ett mer harmoniskt tillstånd.

Läs också: Därför behöver din kropp Omega-3

Förbättrar sömnen

Sömn är livsviktigt för hälsan och andningen har faktiskt en stor påverkan på sömnkvaliteten. Om du andas rätt känner du dig mer avslappnad, vilket gör att du även sover bättre och djupare. Om du däremot andas med korta oregelbundna andetag är det svårare för kroppen att komma till ro, vilket kan leda till sömnproblem.

Långvariga sömnsvårigheter kan ha en negativ effekt på kroppens återhämtningsprocess och även öka risken för diabetes typ 2, depression, hjärt- och kärlsjukdomar och utmattningssyndrom. 

Så andas du rätt

Alla kan lära sig att andas rätt. Genom att göra regelbundna andningsövningar kan du vänja kroppen att andas bättre och mer effektivt. En bra andning karaktäriseras av följande:

  • Lugna djupa andetag
  • Andas in och ut genom näsan
  • Andas in tills lungorna är helt fyllda
  • Håll andan i ett par sekunder då och då
  • Andas ut långsamt

Lycka till med andningen!

Av Elsa Larsson

andningimmunförsvarsömn