Läs vidare för att lära dig mer om vilka fördelar en weekendresa kan ha för vår fysiska, mentala och emotionella hälsa!

1. Hjälper dig att koppla av

En av de främsta fördelarna med en weekendresa är förstås möjligheten att komma bort från vardagens stress och påfrestningar. Genom att ge oss själva tid att koppla av och varva ner kan vi minska nivåerna av stresshormoner i kroppen, vilket i sin tur kan förbättra sömnen, sänka blodtrycket och minska risken för en rad stressrelaterade sjukdomar.

2. Spendera mer tid utomhus

Många weekendresor, exempelvis en vandrings-, camping- eller golfresa, inkluderar möjligheten att vistas ute i naturen, något som kan vara oerhört fördelaktigt för vår hälsa. Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att frisk luft och tid ute i naturen kan förbättra vår koncentrationsförmåga, men också minska stress. Så har du ett stressigt arbete eller vardag kanske en kortare vandringsresa kan vara något att testa.

Läs också: Ekoappen retreat – yogahelg med Sara Aggeklint och Marie Maitri

3. Ett bra sätt att röra på sig

En weekendresa kan också ge oss möjlighet att engagera oss mer i fysisk aktivitet och rörelse. Oavsett om det är att vandra, cykla, simma, åka på retreat eller bara promenera runt och utforska en ny stad, kommer detta att vara fördelaktigt för vår fysik. Det ökar också produktionen av endorfiner – de så kallade “lyckohormonerna” – som gör att vi känner oss allmänt gladare och sover bättre. 

4. Ger dig nya perspektiv

Genom att bryta vardagens rutin och uppleva nya platser kan en weekendresa ge oss ett nytt perspektiv på livet. Detta kan i sin tur stimulera vår kreativitet och inspirera oss att se saker ur olika synvinklar. Att exponeras för nya intryck och upplevelser kan göra det enklare för oss att tänka utanför boxen och generera nya idéer och lösningar, vilket kommer att vara väldigt värdefullt när du återgår till jobbet och vardagen.

Läs också: Så hittar du din tribe

5. Stärker de sociala banden

En weekendresa kan vara ett fantastiskt sätt att spendera tid med familj, vänner eller en partner. Den ger oss möjlighet att stärka våra sociala band och skapa fantastiska minnen tillsammans. Sociala interaktioner och gemenskap är faktiskt helt avgörande för vår emotionella hälsa, och kan minska känslor av ensamhet och isolation. Så styr upp en weekendresa tillsammans med någon du tycker om – det kommer att ge minnen för livet.

Ta gärna tåget till din weekenddestination

Som tidigare nämnt har vi turen att bo i Europa, en kontinent med en mängd intressanta länder att utforska. En annan fördel är att tågförbindelserna i Europa är välutvecklade, så det är oftast inga problem att ta tåget till din weekenddestination. Dessutom får du uppleva så mycket längs vägen. Glöm dock inte att även Sverige bjuder på en rad fantastiska resmål – perfekt för dig som vill resa lite miljövänligare! 

Av Elsa Larsson

resatåg cykel vandraweekend