Kroppen kan inte producera omega-3 själv och därför måste du se till att du får i dig tillräckligt från kosten eller från kosttillskott. Om kroppen inte får tillräckligt med omega-3 kan du drabbas av brist vilket kan ge symtom i form av torr hud, hjärtproblem och inflammationer.

Här kan du läsa mer om omega-3, varför din kropp behöver det och vad som händer om du inte får i dig tillräckligt.

Omega-3 – ett livsnödvändigt fett

Omega-3 är ett samlingsnamn för fleromättade fettsyror. Omega-3 är en livsnödvändigt för att kroppen ska fungera som den ska. Det är en essentiell fettsyra, vilket innebär att det inte är möjligt för kroppen att tillverka omega-3 själv.

Omega-3 finns i många olika livsmedel, exempelvis:

 • Fet fisk som lax, makrill och sill
 • Avokado
 • Nötter, exempelvis jordnötter och valnötter
 • Olika vegetabiliska oljor, exempelvis olivolja, linfröolja och rapsolja
 • Oliver
 • Ägg

Om du inte får i dig tillräckligt med omega-3 från kosten kan du ta kosttillskott med omega-3.

Varför är omega-3 hälsosamt?

Omega-3 har många hälsofrämjande egenskaper och behövs för flera funktioner i kroppen. Några av de främsta hälsofördelarna med omega-3-fettsyror är:

 • Verkar antiinflammatoriskt
 • Hjälper kroppen att bygga och reparera celler
 • Reglerar blodtrycket
 • Stimulerar normal njurfunktion
 • Stärker immunförsvaret
 • Främjar tillväxten och kroppsutvecklingen hos foster och små barn
 • Kan minska hjärt- och kärlsjukdomar

Läs också: Omega-3: Immunförsvarets stöttepelare

Hur mycket omega-3 behöver jag?

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör cirka 5–10 procent av den dagliga kosten komma från fett, allra helst från fleromättade fetter. Av det totala dagliga fettintaget bör cirka 1 procent komma från livsmedel eller tillskott med omega-3. Det innebär att du bör få i dig 2,5–3 gram omega-3 per dag.

Tecken på brist på omega-3

Om du inte får i dig tillräckligt med omega-3 från kosten eller kosttillskott kan du drabbas av brist. Långvarig brist kan ha skadliga konsekvenser på kroppen och därför är det viktigt att du identifierar bristsymtom tidigt. Den främst orsaken till att personer drabbas av brist är dåliga kostvanor.

Vanliga tecken på brist på omega-3 är:

 • Torr hud: Detta är ett av de absolut vanligaste tecknen på att du har brist på omega-3. Huden speglar ofta kosten och om du märker hudförändringar i form av torr hud eller eksem kan det vara ett tecken på brist. Om din hudtyp däremot är torr vanligtvis kan det vara svårare att identifiera det här symtomet. Det är även vanligt att barn med brist på omega-3 drabbas av torr hud.
 • Svaga naglar och håravfall: Ett annat vanligt bristtecken är sköra naglar som går av eller skivar sig. Även torrt hår, håravfall och sår i hårbotten kan vara tecken på brist.
 • Trötthet: Nyttiga fetter är viktiga för kroppens funktioner och om du får i dig för lite kan det orsaka extrem trötthet och brist på energi.
 • Inflammation: Brist kan orsaka olika inflammationer i kroppen, exempelvis svullna och stela leder.
 • Hjärtproblem: Brist på omega-3 kan även öka risken för trombos och andra hjärtproblem.

Läs också: 10 tecken på järnbrist + så återställer du den naturligt

Sammanfattning

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp fleromättade fetter som är livsviktiga. Omega-3 har antiinflammatoriska egenskaper och behövs bland annat för njurfunktionen, hjärtat, cellreparationen och blodtrycket.

Kroppen kan inte tillverka omega-3 själv och därför måste du se till att du får i dig tillräckligt från kosten, exempelvis från fet fisk, för att inte drabbas av brist.

Du kan även komplettera kosten med omega-3-tillskott, till exempel kapslar, för att se till att du får i dig det dagliga behovet. Tänk dock på att inte överskrida doseringsanvisningarna eftersom höga doser av tillskott kan ge vissa biverkningar.

Omega-3

Pharma Nord Bio-Marin Plus – Bio-Marin Plus innehåller omega-3 i form av fria fettsyror som redan har brutits ner och som är redo för absorption.

Thorne Super EPA – innehåller fiskolja som kommer från små fiskarter från kontrollerat fiske i Södra ishavet. Oljan har renats genom en process som kallas molekylär destillation och kapslats in direkt efter pressning och destillation ombord på fiskefartyget.

Alpha Plus Omega-3 Plus – En etylester fiskolja – som innehåller främst Omega-3-fettsyror i form av EPA och DHA.

Eskimo-3 Pure Omega 3 – Eskimo-3 Pure är en naturlig och stabil fiskolja som innehåller omega-3 fettsyror.

Omega-3 Algolja – är en utmärkt vegetarisk källa till omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

Av Elsa Larsson

fettsyroromega-3