I den här artikeln ska vi titta närmare på hur rabarber kan förbättra hälsan hos din sköldkörtel. Men innan vi gör det ska vi gå igenom hur sköldkörteln fungerar och varför den är så viktig för vårt välmående. 

Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen

Sköldkörteln, även kallad tyroidea, är en liten fjärilsformad körtel som ligger på framsidan av halsen. Den utsöndrar hormonerna tyroxin och trijodotyronin som är viktiga för i princip alla kroppsliga funktioner, men framför allt för ämnesomsättningen. De är också viktiga för nervsystemet och att vi ska växa normalt. 

Ibland kan det uppstå obalans i sköldkörtelns hormonproduktion, vilket gör att det produceras för mycket eller för lite hormoner. Det kallas att sköldkörteln är överaktiv (hypertyreos) eller underaktiv (hypotyeros). 

Läs också: Därför är det viktigt att ge sköldkörteln rätt näring

Symtom vid sköldkörtelbesvär

Sköldkörtelproblem kan leda till en rad olika symtom – både fysiska och psykiska – som påverkar det vardagliga livet. 

Följande besvär är vanliga vid hypertyreos:

  • Svettningar
  • Sömnbesvär
  • Hjärtklappning
  • Svaghet och darrningar
  • Viktnedgång
  • Håravfall

Vid hypotyeros kan du istället drabbas av:

  • Trötthet
  • Frusenhet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Nedstämdhet
  • Viktuppgång
  • Led- och muskelvärk

Det finns även andra sjukdomar som kan påverka sköldkörteln, exempelvis struma (körteln blir svullen), cancer eller sköldkörtelsinflammation. Om du misstänker att du har problem med din sköldkörtel är det viktigt att du besöker en läkare för att få en diagnos. 

Rabarber kan hålla din sköldkörtel i balans

Rabarber är en mycket näringsrik grönsak som visat sig kunna ha goda effekter på sköldkörteln, men också på hälsan i övrigt. Nedan tittar närmare på hur rabarber kan förebygga olika former av sköldkörtelproblem. 

1. Skyddar kroppen mot oxidativ stress

Först och främst innehåller rabarber viktiga antioxidanter som skyddar kroppen mot oxidativ stress orsakad av fria radikaler. Detta kan i sin tur minska risken för cancer, men också hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. 

2. Verkar antiinflammatoriskt och renande

Rabarber har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan vara fördelaktigt för att förebygga både struma och inflammation i sköldkörteln. Tack vare sin renande och avgiftande effekt kan rabarber dessutom hjälpa kroppen att göra sig av med toxiner. Det kan också minska påfrestningen på din sköldkörtel. 

3. Innehåller viktiga vitaminer och mineraler

Sköldkörteln behöver likt övriga delar av kroppen näring för att fungera optimalt. Rabarber innehåller en stor mängd viktiga vitaminer och mineraler som kan stötta både sköldkörtel och övriga organ. 

Några exempel på näringsämnen som finns i rabarber är vitamin A, B, C, D, E och K samt fosfor, jod, järn, zink, magnesium och kalcium.

4. Bra källa till fibrer

Rabarber är en bra källa till fibrer som kan underlätta matsmältningen. Fibrer kan bland annat förebygga både diarré och förstoppning som är vanliga symtom vid sköldkörtelproblem. De är också viktiga för att hålla kolesterolet på en stabil nivå, vilket kan minska risken att drabbas av hjärtsjukdom. 

Läs också: Sköldkörtelproblem och hud, hår, naglar – så får du ditt glow tillbaka

Andra saker du kan göra för att förebygga sköldkörtelproblem

Att inkludera mer rabarber i din kost kan vara bra om du vill förbättra sköldkörtelfunktionen. Men det finns även flera andra saker du kan göra för att förebygga problem med sköldkörteln i framtiden. 

  1. Stressa mindre. Långvarig stress kan öka risken att utveckla sköldkörtelproblem. Den stora mängden kortisol kan även störa binjurarna och deras funktion. 
  2. Få i dig tillräckligt med näring. Brist på selen och zink kan vara en utlösande faktor för hypotyreos. För att undvika brist på dessa mineraler kan du ta tillskott. 
  3. Se över dina sömnvanor. Vila och återhämtning är viktigt, både för sköldkörtel och binjurar. 
  4. Reducera koffeinet. Det kan vara påfrestande för binjurarna. 
  5. Ät bra mat. Öka intaget av grönsaker och frukt. Även olivolja, frön och nötter är bra för sköldkörteln. Det kan också vara bra att försöka hålla en jämn nivå på blodsockret genom att äta regelbundna måltider. 

Av Elsa Larsson

sköldkörteln