Shinrin yoku – skogsbad på japanska – myntades på 80-talet och innebär att du är i skogen och ”badar” i den atmosfär som finns i den. Det kan sägas vara mindfulness utövad i skogen. Du använder dina fem sinnen för att ta in omgivningarna och kan på så sätt må bättre. Forskning i Japan har visat att skogsbad kan ge många fördelar, bland andra dessa:

• sänkt blodtryck
• lägre kortisolnivåer
• minskad upplevelse av stress
• bättre minne och koncentration
• minskad inflammation
• mindre symtom på depression
• höjd smärtgräns
• bättre immunförsvar

Läs mer: Därför minskar stressen i naturen

Skogsbad steg för steg

Om listan ovan inspirerade dig är du säkert sugen på att prova själv. Här är en guide till hur du gör.

  1. Gå någonstans där du upplever att du är omgiven av naturen. I skogen, vid en sjö eller i en park.
  2. Lämna mobilen hemma eller gör inställningar för att bara de viktigaste ska kunna nå dig.
  3. Börja med att stanna upp och uppmärksamma omgivningarna. Vad ser, hör, känner, doftar och smakar du?
  4. Gå långsamt och medvetet.
  5. Stanna emellanåt upp och använd dina sinnen för att utforska naturen. Plocka upp en näve löv och dofta på, lyssna på vindens sus i träden eller låt fingrarna vandra över skrovlig trädbark.
  6. Avsluta med att sitta stilla en stund.

Gör du skogsbadet tillsammans med andra, bestäm i förväg om ni ska vara tysta eller prata under tiden.

Två timmar per vecka ger resultat

15 minuter räcker för att din stress ska börja minska och humöret förbättras. Vill du få mer resultat för din hälsa och ditt mentala välbefinnande kan sammanlagt två timmar i naturen vara en magisk gräns. Deltagare i en studie fick uppge hur mycket tid spenderade i naturen samt om de upplevde sig friska och hur de mådde psykiskt. 120 minuter var starkt kopplat till bättre välbefinnande och hälsa, ännu bättre effekt sågs vid 200-300 minuter per vecka – därifrån sågs inga ytterligare effekter. Enligt studien går det fint att dela upp tiden som det passar dig.

Läs mer: 3 sätt att komma igång med yoga

Viktigast att komma ut

Vi svenskar är ett naturälskande folk och många av oss har egen erfarenhet av vad att spendera tid utomhus kan göra för hälsan. Det viktigaste är att du kommer ut i naturen, skogsbad är bara ett exempel på vad du kan göra. Här är fler exempel:

  • Passa på att få din motion i naturen. Gå, cykla eller spring i skogen. Eller ta yogamattan under armen och hitta en plats du kan ha för dig själv en stund.
  • Plocka med dig något ätbart. Läs på om ätliga växter i skogen. Det kan vara: blåbär, nässlor, svamp, lingon eller björklöv att koka te på. Att hämta sin mat från naturen ger en särskild kontakt med den.
  • Sov ute. Prova att sova vid en vacker sjö eller annan naturskön plats. Att vakna till fågelsång är en härlig start på dagen.

Av Katarina Fornander

Källa: Shinrin Yoku: Bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi av Yoshifumi Miyazaki,White MP, Alcock I, Grellier J, et al. Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Sci Rep. 2019;9(1):7730
lugnmindfulnessnaturenskogsbadstressstressfri