En hälsotrend som hängt med ett tag är att dricka citronvatten så snart du vaknar på morgonen. Många av fördelarna baseras på vilka effekter personer som gör det till en vana upplever sig få. Det har gjorts lite forskning på citronvatten, däremot finns forskning kring citroner och vatten separat. 

Läs också: Därför ska du äta gurkmeja – 5 anledningar

Här är 5 sätt din kropp kan ha nytta av citronvatten: 

  1. Förbättrar vätskebalansen

När du dricker tillräckligt med vatten förbättras din vätskebalans, det säger sig självt. Men vi glömmer ofta hur viktigt det är att dricka vatten och många av oss dricker för lite. Så lite vätskeförlust som ett fåtal procent kan leda till sämre fysisk och mental prestation. Därför är det en bra vana att starta dagen med att dricka vatten. 

  1. Leder till viktnedgång. 

Att dricka mer vatten är ett vanligt råd för att gå ner i vikt. Att dricka kallt vatten kan öka din energiförbrukning något och minska aptiten. Även citronen kan göra sitt bidrag. Det innehåller rikligt med polyfenoler, ämnen i växter kända för att ge hälsofördelar. Djurstudier har visat att möss som fick polyfenoltillskott minskade i vikt och kunde förbättra effekter av högt blodsocker. 

  1. Snyggare hud 

Vitamin C som finns i citron är en viktig antioxidant i huden och skyddar den från bland annat solskador. Dessutom behövs vitamin C för att bilda kollagen, proteinet som ger huden dess spänst och fyllighet. Vatten behövs också för en klar och smidig hud. 

  1. Underlättar matsmältningen 

En kopp varmt citronvatten kan få igång magen på morgonen, det har många upplevt. Knepet används traditionellt inom ayurveda. Där säger man att den sura smaken av citron stimulerar det som kallas ”agni” och den behövs för en stark matsmältning. 

  1. Förhindrar njursten 

Citrat i citronvatten kan förhindra att njurstenar bildas och till och med bryta upp små stenar. Detta eftersom det gör urinen mindre sur. Citron har surt pH innan det omsätts i kroppen. Väl där har det en basisk effekt, något som kan påverka urinen men har liten påverkan på pH i blodet. 

Läs också: Ingefära hämmar inflammation

Gör ditt eget citronvatten 

  • 5 dl varmt vatten
  • Juice från en halv citron
  • Smaksättning (valfritt): mynta, basilika, gurka, honung eller annan smak du uppskattar

Drick vattnet det första du gör på morgonen innan du drick eller äter något annat. Häll vattnet i en kopp och kläm i citronjuicen. Smaksätt eventuellt. Blanda och drick långsamt. När du druckit klart, skölj munnen med rumstempererat vatten i 30 sekunder för att minska syrans effekter på tandemaljen. 

Om du inte är van, börja med en mindre mängd eftersom påverkan på tarmrörelser kan ge illamående. 

Av Katarina Fornander

citronvatten