Många människor väljer ekologiskt te för hälsans skull. Men genom att välja ekologiskt kan du samtidigt bidra till bättre arbetsförhållanden för arbetarna och en mer hållbar värld.

Ekologiskt te för hälsan

Vissa bekämpningsmedel och gödningsmedel går att avlägsna under vanlig te-förädling, men tyvärr är många av dessa kemikalier vattenlösliga. Att kemikalierna är vattenlösliga innebär att kemikalierna som sitter i tebladen inte avlägsnas förrän du ska göra dig en kopp te hemma. Genom att skölja dina lösa teblad innan du använder dem kan du minska risken för bekämpningsmedel med några procent, men det kan också minska innehållet av antioxidanter i bladen.  

Ekologiska teblad behåller en betydligt större del av sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper, utan de extra riskerna som är förknippade med bekämpningsmedel.

Ekologiskt te för bönderna 

På konventionella teodlingar besprutas vanligtvis tebladen av personer som sällan bär skydd, vilket skapar en giftig miljö att arbeta i. Även om exponeringen är låg och indirekt kan långvarig exponering av kemiska bekämpningsmedel ha skadliga hälsoeffekter. 

Ekologiska jordbruk tenderar att vara mer miljövänliga eftersom de stödjer biologisk mångfald. Även om det kan skada grödor, så bidrar en hälsosam population av insekter, ogräs och svampar till en rikare jord och en mer hållbar miljö. Att stödja ekologiska gårdar innebär kort sagt att du också bidrar till säkrare arbetsförhållanden. 

Läs också: Vitt, grönt, svart te och rooibos – vad är skillnaden?

Hur vet jag att mitt te är ekologiskt?

Ett ekologiskt te är ett te som odlats utan bekämpningsmedel eller syntetiska gödningsmedel och som bearbetats utan tillsats av konstgjorda färger, smakämnen eller konserveringsmedel. Ibland kan en etikett säga “gjord med ekologiska ingredienser”, vilket innebär att minst 70 procent av ingredienserna har producerats på ekologisk väg. 

Det finns några olika saker du kan titta efter på teförpackningen för att ta reda på om produktionen har skett på ett hållbart sätt. Ju fler av de nedanstående märkningarna ditt te har, desto bättre.

Här kan du hitta olika sorter ekologiskt te.

1. KRAV-märkning

När en produkt är KRAV-märkt visar det att produktionen är helt fri från kemiska bekämpningsmedel som kan vara skadliga för miljö, djur och bönder. Producenterna har tagit socialt ansvar och respekterar varken diskriminering eller barnarbete, utan värnar om de mänskliga rättigheterna.

2. Fairtrade

En produkt som är märkt med Fairtrade uppfyller internationella kriterier när det gäller miljömässig, ekonomisk och social utveckling. Arbetarna får rätt lön och bättre arbetsvillkor i syfte att öka tryggheten såväl som utvecklingen. 

Läs också: 8 viktiga varor att byta till ekologiskt

3. EU-ekologisk

Om ett te har en EU-ekologisk märkning har det genomgått både kontroller och certifieringsprocesser. Med en EU-logga kan du alltså vara säker på att teet är kontrollerat i varje led av produktionen – hos teodlaren, vid export och import samt i varje steg i förädlingsprocessen.

Olika sorters ekologiskt te

När ett te är ekologiskt behöver alla ingredienser vara ekologiska, inte bara själva tebladen utan också ingredienser som kan ingå i exempelvis smaksättningen. Det finns idag ett stort utbud av ekologiska teer, både rena och smaksatta. En regel som finns för ekologiska teer är att de enbart får innehålla naturlig arom från den namngivna källan, exempelvis frukten, kryddan, bäret eller blomman, i ingrediensförteckningen. 

När du ska köpa ditt favoritte nästa gång, kontrollera hur man odlat det och se om den har någon av de ovanstående märkningarna. Har den inte det, finns det en mängd andra hälsosamma och ekologiska teblandningar att välja mellan!

Av Elsa Larsson

ekologisktvarm dryck