Kanske vet du redan vad den gör med dig eftersom du märkt att den påverkar sömn, närvaro eller tid till andra mer tillfredsställande aktiviteter. Det kan vara en känsla som dröjer sig kvar efter att du suttit länge med padda eller mobil. Eller så märker du hur bra du mår under semestern när jobbkraven på att vara uppkopplad minskar. Det går att minska din uppkopplade tid om du vill, här är argumenten till varför du bör göra det:

Förändrar hur hjärnan fungerar

Notiser är bland det mest belönande för hjärnan som finns. Vi mår ett meddelande om att kanske finns det något spännande att läsa i vår mobil. Om vi ständigt jagar de här snabbare kickarna uteblir möjligheten att öva på det som är svårt eller kräver mer tid för att bli bra. Vi tappar tålamodet helt enkelt. Anders Hansen liknar det i sin bok Hjärnstark junior vid att försöka jobba fokuserat samtidigt som du har godis och läsk precis bredvid datorn. Även om den formuleringen riktar sig till barn kan många vuxna känna igen sig.

Han förklarar också att den största belöningen kommer före vi gjort något hjärnan tror är bra.

…den största belöningen – dopaminkicken – får man när man tror att man snart ska casha in, säger Anders Hansen

(Det vill säga: när mobilen plingar till av en ny notis.)

Läs också: Anders Hansen: Så kan barn och unga bli en bättre version av sig själva

Påverkar näringsstatus och fertilitet

EMF eller electro magnetic fields är något som finns runt oss genom mobilnät och närmare oss genom tekniska prylar som telefon och dator. Detta fält skapar en stress i kroppen genom att öka fria radikaler vilket i sin tur förbrukar antioxidanter. Till och med så mycket att forskare menar att minskningar i manlig fertilitet beror på strålning från användande av prylar med ett EMF runt sig.

Vi kan inte heller helt sluta använda dessa prylar, de är en del av vår vardag. Istället kan du minska användningen så mycket som möjligt och ta hjälp av produkter som skyddar mot strålningen, mobilpåse eller underlägg till datorn om du har den i knät. Fyll på med näring och antioxidanter som C-vitamin, ALA, CoQ10 och glutation om du vet med dig att du är storanvändare av tekniska prylar.

Läs också: Skydd mot strålning ökar mannens fertilitet

Gör dig mindre närvarande

För att vi ska uppleva flow, vara kreativa och arbeta effektivt behöver vi *trumvirvel*: oavbruten tid. Det händer inte om mobilen ständigt blippar eller mejlkorgen finns öppen på skärmen. Här är tips från Ellinor Ladenberg som skrivit boken ”Flow Power – Mer fokus och mindre stress i livet” om hur du lättare är närvarande:

Gör rum för pauser och gärna en promenad utomhus utan din telefon. Lyssna inte på podd eller musik samtidigt. Om du exempelvis kör bil, gör då bara det och inget annat samtidigt. Ibland behöver vi bara sitta och tomglo – det gör underverk!

Som en motvikt kan du göra en sak i taget – eller ingenting ibland. Motsatsen till ständig uppkoppling kan sägas vara mindfulness. Prova direkt genom att koncentrera din uppmärksamhet på din andning. Ta tre koncentrerade andetag. Hur mår du nu? Spendera gärna 30 minuter varje dag med yoga, meditation eller annan aktivitet med total närvaro – klappa en hund eller läs för ett barn – för bästa effekt. Minska också dina distraktioner, Ellinor igen:

Röj undan distraktioner för att kunna fokusera. Tänk igenom vilka dina distraktioner är och ha en strategi för hur du ska minska dem. Sätt mobilen i flygplansläge och stäng av mejlen. Jobbar du på kontor kan du säga till kollegorna att du inte vill bli störd eftersom du har fokustid. Ha en plan för när du ska läsa dina mejl, det stjäl tid och fokus att hela tiden gå in och ut ur mejlboxen.

Läs också: Ellinor Ladenberg – Så får du mer flow och mindre stress i vardagen

Tips för extra stöd

Av Katarina Fornander

emfstrålning