Nötter är en utmärkt källa till både fiber, nyttiga fetter och protein. De håller dig mätt och är goda att äta som de är, tillsammans med frukt, som topping på sallad, yoghurt eller gröt. Här är det bara din fantasi som sätter stopp för alla olika användningsområden.

1. Mandlar

Mandlar är en av de populäraste nötterna, mycket på grund av sin milda smak men också för sitt höga näringsinnehåll och relativt låga pris. Mandlar är goda att äta som de är, men även saltade eller rostade. Du kan även äta dem i form av mandelsmör, mandelmjöl och mandelmjölk, vilket ger dig oändliga variationsmöjligheter. 

Mandlar är speciellt rika på vitamin E, antioxidanter, järn, magnesium och kostfiber. De innehåller dessutom 20 procent protein. Eftersom de dessutom är förhållandevis kaloririka– 578 kcal per 100 gram – passar de dessutom extra bra inför ett träningspass!

Mandlar innehåller per 100 gram: Fett 52 g, Protein 20 g, Fibrer 7,2 g.

Läs också: Nyttiga nötter – vilka är egentligen bäst att äta och när?

2. Valnötter

Valnötter bidrar med flera viktiga näringsämnen, bland annat omega-3, en viktig fettsyra som bidrar till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, samt vitamin B6, folat och magnesium. De är även rika på protein och kostfiber som är bra för mage och tarm. 

Valnötter är goda att äta som de är, rostade eller att använda i matlagning och som topping på din favoritsallad, smoothie eller på gröten. Extra goda är de tillsammans med honung i en chevresallad.

Valnötter innehåller per 100 gram: Fett 62 g, Protein 14,3 g, Fibrer 5,2 g.

3. Cashewnötter

Cashewnötter innehåller lite färre kalorier än övriga nötter, men är samtidigt de som innehåller mest järn. De är också en bra källa till folsyra, magnesium och koppar. 

Cashewnötter har både en krispig och krämig konsistens och gör sig lika bra i söta som salta rätter, och är såklart också goda att äta naturella eller rostade. Du hittar även cashew som mjölk och smör. 

Cashewnötter innehåller per 100 gram: Fett 46,5 g, Protein 15,3 g, Fibrer 6 g.

Läs också: Kan valnötter förbättra minnet?

4. Macadamianötter

Macadamianötter är den fetaste nöten, vilket gör den populär inom lågkolhydratkost. Det är en bra källa till omega-3 och omega-6, men också till vitamin B1 (tiamin), magnesium och järn. Dessa nötter har en extra krämig och smörig konsistens, vilket gör dem goda att äta som de är eller att använda i matlagning. 

Värt att veta är att macadamianötter är giftiga för hundar och att de eventuellt kan höja kolesterolet. 

Macadamianötter innehåller per 100 gram: Fett 75,8 g, Protein 7,9 g Fibrer 8,6 g.

5. Pekannötter

Pekannötter innehåller flest antioxidanter av alla nötter, framför allt om du äter dem med skalet på. De är också rika på mineralerna zink och magnesium samt vitamin C. 

Precis som macadamianötter är pekannötter mycket feta, men samtidigt är det nyttiga fetter som kan hjälpa till att reglera kolesterolvärdet i blodet. Det mättade fettet är nämligen mindre är 10 procent, medan det resterande fettet är enkelomättat. 

Pekannötter är milda i smaken och är populära att använda i desserter och bakning men även i salta rätter där de tillagas med exempelvis kyckling. De är givetvis också goda att äta som de är och fungerar perfekt som ett snabbt mellanmål.

Pekannötter innehåller per 100 gram: Fett 68 g, Protein 7,8 g, Fibrer 9 g fibrer.

Av Elsa Larsson

bra fettermandlarvalnötter