I den här artikeln får du lära dig mer om en typ av fett som har ett brett användningsområde, men som också är problematisk för både miljö och människor – nämligen palmoljan. 

Vad är palmolja?

Palmolja är ett vegetabiliskt fett som utvinns ur oljepalmens fruktkött. Av frukternas kärnor utvinns även palmkärnolja. De största producenterna av palmolja idag är Indonesien och Malaysia som tillsammans står för cirka 87 procent av världsproduktionen. 

Palmoljan är världens mest använda vegetabiliska olja som finns i allt från tvål, smink och livsmedel till djurfoder. Nästan hälften av EU:s import av palmolja används till utblandning av biodiesel för fordonstrafik.

Varför är palmoljan så viktig?

Palmoljan började bli populär när industrierna sökte efter en ny typ av fett som kunde användas istället för härdat fett och som innehöll transfett. 

Även om palmoljan inte innehåller transfetter har den andra goda och välanvändbara egenskaper. Till exempel är den halvfast i rumstemperatur och den härsknar inte lika lätt som raps- eller olivolja. Detta gör att produkter med palmolja behåller sin smak och form samtidigt som de har en lång hållbarhet.

Några exempel på produkter som innehåller palmolja är småkakor, margarin, choklad, stearinljus, tvål, rengöringsmedel, kosmetika och snacks. Resterna vid oljeutvinning fungerar utmärkt som djurfoder. 

Det är inte konstigt att palmoljan används i så bred utsträckning – den är billig att framställa och bearbeta. Om vi ska jämföra hur många ton olja man får från en hektar kan det se ut så här:

OdlingTon per hektar
Soja0,4
Kokosnöt0,7
Solros0,7
Raps0,7
Oljepalm3,3 

Hur palmoljan påverkar miljön

Oljepalmen är en viktig del av regnskogen. Det är dock extremt svårt att ta sig fram i en regnskog för att hitta palmerna. För att underlätta arbetet hugger man därför ner den befintliga regnskogen och röjer bort all växlighet. Ett annat sätt att rensa marken är att elda upp stora skogsområden, vilket riskerar liver för många viktiga djur och organismer.

Därefter skapar man odlingar där endast oljepalmer får växa, utan tanke för hur det påverkar resten av skogen och dess ekosystem. Allt detta resulterar i stora skogsskövlingar och miljöförändringar för regnskogens växt- och djurarter. 

Enligt WWF är cirka 4,5 miljoner människor i Sydostasien idag beroende av palmoljan för sin överlevnad. Många av dem arbetar på plantagerna, dock under mycket dåliga arbetsförhållanden där de ofta utsätts för starka bekämpningsmedel och saknar grundläggande arbetstrygghet. 

Läs också: Vad är ghee och vad gör den för din hälsa?

Palmoljan kan även påverka vår hälsa

Det är välkänt att palmolja innehåller provitamin A och E-vitamin. Den kallpressade oljan är också rik på karotin som används vid vitaminberikning av margarin. 

Palmoljans innehåll av mättat fett och speciellt den mättade fettsyran, palmitinsyran, har varit mycket omdiskuterad. Palminsyran kan nämligen ge ökade nivåer av det dåliga kolesterolet LDL som bildar plack och täpper till våra blodkärl. Enligt Livsmedelsverket kan för höga doser av mättat fett öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Det finns dock ingen forskning i dagsläget som visar att palmoljan skulle vara farligare än andra vegetabiliska oljor som innehåller mättat fett, exempelvis smör och kokosfett.

Fördelar med palmoljan

När det gäller palmoljan kan vi förstå varför industrierna tycker om den och använder den flitigt – den är billig, smakneutral och har lång hållbarhet. Andra fördelar är:

  • Hög produktivitet. I tabellen ovan ser du att en oljepalm är extremt produktiv och ger fem gånger så mycket olja som raps och tio gånger så mycket som soja per hektar.
  • Skapar arbete. Odling av oljepalmer och tillverkning av palmolja bidrar till välstånd i utvecklingsländer.
  • Lättskött. Oljepalmen är flerårig och kräver inte så mycket skötsel och bevattning. Är odlingen anlagd behöver marken dessutom inte plöjas. 

Läs också: Därför ska du undvika palmolja – 4 viktiga anledningar

Nackdelar med palmoljan

Även om det finns vissa fördelar med palmoljan väger nackdelarna dock tyngre i dagsläget. 

  • Miljöbrott. Stora arealer av den mest artrika regnskogen har antingen huggits eller bränts ner och omvandlats till oljepalmplantager. 
  • Ohälsosamt fett. Det är välkänt att mättat fett är skadligt för hälsan och kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Skadligt bekämpningsmedel. Palmerna behandlas ofta med parakvat – ett bekämpningsmedel som numera är förbjudet för användning inom EU. 
  • Dåliga arbetsvillkor. Miljontals människor arbetar på plantagerna under mycket dåliga arbetsförhållanden.

Certifiering av palmolja

Palmoljeproducenterna har tagit fram märkningen RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) som ska garantera att oljan är producerad på ett hållbart sätt. Märkningen är dock frivillig och inte tvingande. Därför har bland annat Greenpeace kritiserat RSPO för dålig kontroll över produktionen. 

Vi som konsumenter kan ställa krav på industrin att använda endast certifierad palmolja och på så sätt bidra till att rädda regnskogen. Det förbättrar samtidigt den ekonomiska situationen för arbetarna i producerande länder.

Av Elsa Larsson

fettermiljöpalmoljaregnskog