Vi har fått möjlighet att intervjua Kaisa Frank och ställa några frågor kring hennes resa från utbrändhet till framgångsrik ”gröntreprenör” med siktet inställt på en grönare framtid.

Berätta om Edura. Hur föddes idéen till företaget?

Som så ofta kommer idéer fram vid en nödsituation. I vårt fall handlade det om att starta om livet efter en längre tids ohälsa. Jag drabbades av mycket svår utbrändhet i slutet av 90-talet, vilket innebar en längre tids sjukskrivning för att återfå hälsa och vitalitet.

Det var under den tiden som jag insåg att jag inte kunde gå tillbaka till den hektiska karriär som jag ditintills hade eftersträvat. Att hälsa och välbefinnande är viktigare än ständigt högre befattningar och lön är ibland en dyrköpt insikt.

Min man var redan egenföretagare med ett ben inom IT och ett inom hälsa med en utbildning i kinesiologi. Det var via hans lärare i USA som vi hittade vägen tillbaka för mig.

De tipsade om amerikanska näringstillskott som används professionellt och i takt med att jag fick rätt näring återhämtade sig min kropp och hjärna stegvis.

Vi började då tänka att det var synd att det bara var vi som hade tillgång till dessa effektiva produkter och vi började fråga runt i vårt nätverk om det var fler som var intresserade.

Så med start i mitten av 2000-talet – med mig som fortfarande känslig och skör, utan kunskap i handel, logistik eller försäljning – började vårt entreprenörskap. Hela tiden har vi enbart arbetat med produkter som stöder en god hälsa och miljö och vi värdesätter personliga relationer med både leverantörer och kunder. Man ska kunna lita på varandra.

Vi är nu tio personer i företaget och har skapat arbetstillfällen i den natursköna Siljansbygden i Dalarna i vackra gamla byggnader som renoverats med omtanke såväl om material, byggnadernas tidsanda och syfte.

Ni kallar er själva ”gröntreprenörer”. Vad betyder det?

Vi kallar oss gröntrepenörer eftersom den gröna tråden finns med i allt vi gör, inte minst i vår verksamhet med ekologisk inredning av biologiskt nedbrytbara naturmaterial; GrönInteriör.se.

Kunskap, hälsa och kvalitet är våra ledord. Till dessa vill jag gärna addera ärlighet, support, nyfikenhet, analytiskt tänkande, kreativitet och inte minst – ett djupt åtagande för hälsa och miljö.

Edura driver idag ett flertal olika varumärken, bland annat Ekogrossisten och Ekobutiken. Berätta mer om dem!

Ekogrossisten.se är vår grossistverksamhet där vi distribuerar näringsprodukter av högsta tänkbara kvalitet och prestanda. Kunderna finns inom hälsokost och kliniker, samt idrottsklubbar. Endast företag kan bli kunder hos Ekgrossisten.se.

Ekobutiken.se är vår egen näthandel där vårt sortiment inom hälsa och välbefinnande finns tillgängligt för konsumeter. Underbart grön ekologisk olivolja och världens bästa ekologiska choklad, GEPA, har också letat sig in med tiden.

Ni driver även Grön Interiör, en e-handel med fokus på ekologiska möbler. Varför är det viktigt att välja möbler som är ekologiskt producerade?

Vi startade Grön Interiör 2007 när vi insåg vilken stor påverkan sovrummets material har för hälsan. I mångas sovrum är merparten av alla material syntetiskt framställda. Man har till exempel madrasser av ”skumgummi”, ”memory foam” eller skumplast där plasten är tillverkad av petroleum.

Andra petroleumprodukter (plaster) i sovrum är det material som kallas polyester som finns i kuddar och täcken samt invävt i lakan och gardiner. Polyester och nylon är också de vanligaste materialen i mjukisdjur och prydnadskuddar.

Alla material avger damm som vi andas in. Dessutom kan plastmaterial avge emission (gas) när de smälter, vilket de gör vid uppvärmning. Om man då har en madrass av ”memory foam”, som alltså smälter lite när man ligger på den, och en kudde fylld med polyester samt bäddtextil med polyster, så kan de flesta räkna ut att vi får i oss en hel del plast!

Vi får även sannolikt i oss ämnen via huden även från textiler i sängen. Alla har vi väl någon gång råkat stryka ett plagg eller örngott där bomull blandats med polyester och upptäckt att det bränner fast i strykjärnet? Det sker just för att det är plasten i tyget som smälter vid värme.

Läs också: Skapa ett giftfritt sovrum – Steg för steg

Ni jobbar mycket med biologiskt nedbrytbara material – men vad är det egentligen?

Biologiskt nedbrytbara naturmaterial är material som framställts på ett ekologiskt sätt och som går att kompostera. Detta innebär att när du är färdig med användningen av en kudde, ett täcke eller madrass, och du inte på annat sätt kan eller vill återanvända materialet, kan du lägga det i komposten och låta det bli till jord.

Och vem kan rynka på näsan åt en säng i gediget valnötsträ med en madrass i flera lager av naturgummi, kokosfibrer och lammull? Med ett varmt täcke av finaste ekologiska satin fyllt med fluffigt underhår av kamel och ett svalare täcke fyllt med vildsiden och en kudde av lammullskulor och naturgummi. Man sover gott.

Hur bestämmer ni vilka produkter som ska ingå i era sortiment? Måste de uppfylla vissa krav eller ha särskilda certifieringar?

Vi har mycket tuffa krav på de produkter som finns med i vårt sortiment. Mycket hög prestanda, effektivt och rent innehåll samt relevanta beprövade recept är kriterierna för näringsprodukter.

Vår ”inte-lista ”är lång när det gäller innehåll för ingredienser och tillsatsämnen, men själva produktionen och även förpackningarna är också av stor vikt. Förutom att vi begär certifikat från leverantörerna använder vi även själva produkterna så att vi vet vad vi talar om.

Det amerikanska varumärket Thorne är ert flaggskepp för kosttillskott idag. Berätta lite mer om ert samarbete.

Vi har arbetat med dem från vår start och det var faktiskt med hjälp av deras produkter som jag återuppbyggde mig från utbrändhet. Thorne håller hög kvalitet i produkter och kontrollerar allt i sitt eget laboratorium med avancerad utrustning. Som grädde på moset underkastar de sig frivilligt kontroll av världens tuffaste regelverk och kontrollorgan, nämligen TGA, Australiens motsvarighet till FDA.

En stigande andel av Thornes sortiment kontrolleras och certifieras också av certifieringsorganisationen NSF som Certified for Sport för att få användas av tävlande atleter som står under dopingkontroll. Detta har inneburit att Thorne har godkänts som leverantör till USA:s olympiska atleter och att merparten av de stora idrottsförbunden och sportligorna i USA samarbetar med Thorne.

I Sverige samarbetar Thorne via oss på Edura med Brynäs IF så att både dam- och herrlag inom ishockey har tillgång till ypperliga och dopingsäkra näringsprodukter. Även flera andra duktiga idrottare i Sverige använder Thorne, till exempel inom tennis och skidåkning.

Läs också: Kosttillskott som hjälper en orolig mage på naturlig väg

Natur och miljö löper som en grön tråd genom hela er verksamhet, från produktion till transport. Var ifrån kommer denna inställning till hållbarhet?

För min del kommer detta förhållningssätt hemifrån. Min mamma var barn under krigstiden i Finland då det var knappt om varor. Jag har därför fått återanvändning och sparsamhet i blodet. Engångsprodukter och slit-och-släng tog aldrig fäste hemma hos oss.

Inom Edura återanvänder vi ofta emballage. Varför ska man till exempel kassera en bra kartong bara för att den har använts en gång?

Vi sopsorterar och komposterar alltid ordentligt. Vi är även noga med strålning och använder inte mobiltelefoni eller WiFi på kontoret. Och vi städar alltid där vi går. En kasse i fickan under promenaden kan fyllas med snusdosor, burkar och glasspapper. Dessutom får man lite extra träning för mage och ben när man böjer sig ner och plockar upp!

Jag personligen försöker alltid tänka på hur det vi gör påverkar kommande generationer, inte bara människor. Vi är ju trots allt flera arter som ska samsas på den här planeten över tid.

Bortsett från att själva arbeta med hållbarhet stöttar ni även andra föreningar. Vilka och varför?

Edura AB är sponsor till Svenska Naturskyddsföreningen via Grön Interiör. Dessutom är vi medgrundare och företagsvän till den växande ideella föreningen Nordic Nutrition Council som står för rätten till naturlig hälsa och tillgång till näringsämnen och annat naturligt stöd för att vi ska må bra och hålla oss naturligt friska. Kostfonden är en annan bra organisation som vi stöttar.

Det finns tyvärr de som vill begränsa tillgången till naturlig hälsa genom att ta patent på naturliga ämnen eller att få dem läkemedelsklassade, vilket i praktiken innebär ett förbud, eller att sänka doser på vitaminer och mineraler så att de blir mindre verksamma.

Förutom detta så sponsrar vi Brynäs IF och en rad andra duktiga atleter. Av och till stöder vi projekt inom miljö- och naturvård som att bevara gammelskog eller att bidra till biodling.

Hur ser framtiden ut för Edura? Har ni fler e-butiker eller andra spännande projekt på gång?

I höst startar vi en ny internationell näthandel inriktad på behovet hos tävlande atleter som heter Athlete & Sport.com. Här finns dopingsäkra effektiva näringsstöd av högsta kvalitet med NSF-certifiering, samt hälso- och miljövänlig hud- och hårvård som passar för den som duschar ofta samt annat bra-att-ha för de som tävlar, reser och lever lite extremt.

Och vem vet vad mer?  Är man gröntreprenör så är man!

Av Elsa Larsson

EduraEkobutikenEkogrossistenGrön Interiör