Ganska länge har bilden av hudvård varit att den ske i flera steg och bestå av flertalet produkter. I och med att fler och fler vill använda naturliga och hållbara sätt att ta hand om sin hud tittar många istället på produkter som kan göra mer än ett jobb.

Exempelvis en bra ansiktsolja. Den kan både rengöra huden och återfukta den plus att den kan ge skägget lyster. Dessutom innehåller den inget vatten, vilket är en fördel då det kan vara kostsamt för miljön att få fram det. 

Steg i rengöringen som scrub eller inpackning bli ofta överflödiga om du förändrar sin hudvård och följer hur huden rengör sig själv.

Rengöra huden

Vi behöver ofta inte starka rengörande produkter utan det är bättre att ta bort smuts på ett milt sätt. Det är också en myt att om du har fet hud eller acne ska du satsa på att torka ut huden så mycket som möjligt. Istället reagerar huden då med att producera ännu mer fett, som i grunden är skyddande för huden.

Många som gått över till en mild tvål eller olja vittnar om att hudproblem blivit bättre.

Läs också: Aktiva ingredienser i naturlig hudvård

Raka skägget

För att raka bort skägg behöver du något som skyddar huden från den vassa rakhyveln. Det kan vara en tvål som kan fungera både som rengöring av ansiktet och en raktvål. Titta efter en produkt som har naturliga och stärkande ingredienser.

Har du tänkt på vad det är för material i din rakborste? För dig som vill välja en vegansk rakborste finns idag flera alternativ varav en del görs med återvunnen plast.

Återfukta skägget

Vill du istället ta hand om skägget kan du titta på en skäggolja. Välj en olja som ger näring och återfuktning till huden och skägget. Skägget kan inte ta upp näringen men oljan gör skägget mjukt och hjälper det att se friskare ut. Oljan kan också göra att huden under skägget kliar mindre. Använd olja dagligen eller så ofta du behöver för ett bra resultat.

Titta efter en produkt med naturliga oljor och utan alkohol eller sulfater. Ekologiskt är också ditt förstahandsval för miljömässiga skäl men också för att du inte vill applicera potentiellt skadliga ämnen på huden.

Läs också: Johanna Bjurström: Bästa oljorna för hud och hår

Forma skägget

Du som har längre skägg vill kanske också forma det. Här kan också en olja eller ett naturligt vax vara till hjälp, beroende på vilken typ av styling du vill göra. Även ett vax kan ge återfuktning och skydd av huden och hårstråna.

Solskydd

Solen är viktig för vår hälsa men det är aldrig bra att bränna sig. Hudförändringar som är estetiskt inte så tilltalande som pigmentering eller i värsta fall cancer kan vara resultatet av felatiga solvanor. Nu behöver du inte sky solen som pesten men tänk på att huden behöver vara redo för att absorbera solens strålar innan du utsätter den för dessa. Innan du blivit van med solen eller om du ska vara ute i den mer än vanligt kan du välja ett bra, naturligt solskydd.

Vad är då ett naturligt solskydd? Växt- och mineralbaserade solskydd utan tveksamma kemikalier är bästa valet. Den enda nackdelen är att de kan kosta lite mer och att de lämnar en vit hinna på huden. Men det kan det vara värt för att slippa ingredienser som det är oklart vad de har för effekter i kroppen.

Hudvård för män

Loelle Organic Beard Oil – är en 100% organisk skäggolja, gjord av kallpressad argan-, jojoba- och broccolifröolja. Oljan ger fukt och mjukar upp skägget samtidigt som den ger fukt åt huden.

Wash and Shave Gel for Men – är en kombinerad tvätt- och rakgelé som effektivt gör rent och mjukar upp skäggstråna innan rakning. Gelén gör rent på djupet samtidigt som den är skonsam för huden. Huden blir uppfriskad, ren och mjuk. 

Dr Sannas SPF 20 Solskydd – är ett naturligt, ekologiskt och veganskt solskydd som genom zinkoxid reflekterar bort de skadliga UVA- och UVB strålarna från solen. Vattenfast och dermatologiskt testat.

Av: Katarina Fornander

hudvårdhudvård för mänhudvårdsrutin