I Norden, framför allt i Sverige, kan det vara extra svårt att få i sig den dagliga dosen av selen eftersom vi har bland de selenfattigaste jordarna i hela världen. Nedan kan du lära dig mer om varför svenska marker är så selenfattiga och hur ekologiskt jordbruk kan bidra till selenbrist.

Svenska marker är selenfattiga

I många andra länder finns selen naturligt i jorden, vilket gör det enklare att få i sig den dagliga rekommenderade dosen via kosten. Sverige har dock bland de selenfattigaste jordarna i världen, vilket till stor del beror på vår intensiva odling, markförsurning och nedfall av tungmetaller.

Faktum är att vi som bor i Norden har nästan hälften så höga selenhalter i vårt blod jämfört med människor som bor i exempelvis USA.

I Finland kan man säkra tillförseln av selen genom att tillsätta ämnet i konstgödseln, men detta är inte optimalt eftersom det kräver stora mängder av mineralet som redan nu börjar bli en bristvara. Dessutom är det inte tillåtet att använda selen i gödselmedel i ekologiskt jordbruk.

För att kunna säkra tillförseln av selen tillsätter vi i Sverige istället ämnet i djurens foder, vilket är en bättre lösning. För dig som är vegetarian eller vegan kvarstår dock problemet.

Värt att nämna är dock att selenhalten i olika livsmedel inte enbart påverkas av jorden, utan också av tillagnings- och raffineringsprocesser. 

Läs också: Restless legs? Så kan selen hjälpa

Varför är selen viktigt?

Selen är viktigt för många funktioner i kroppen. Det skyddar bland annat kroppen mot oxidativ stress som kan öka risken för en rad sjukdomar, men även tidigt åldrande. Här är några andra viktiga hälsofördelar med selen:

 • Stärker hjärtat och förebygger hjärtsjukdomar
 • Bra för muskelfunktionen
 • Minskar stress
 • Stärker immunförsvaret
 • Stimulerar utsöndringen av dopamin och serotonin (kroppens ”må bra”-hormon)
 • Skyddar vid kvicksilverförgiftning

Brist på selen

Läkare menar att få svenskar lider av akut selenbrist, men att vårt intag kunde varit betydligt bättre.

Brist på selen kan öka risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, men också för tungmetallförgiftning. Det kan också leda till tidigt åldrande samt försvagad muskelfunktion. Eftersom störst mängd selen finns i kroppens könskörtlar och sädesceller kan selenbrist även öka risken för sterilitet och impotens.

Läs också: Mer selen i blodet innebär minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom

Så ökar du intaget av selen

Som tidigare nämnt kan du inte producera selen naturligt i kroppen, utan du måste få i dig ämnet via kosten. Några livsmedel som innehåller mycket selen är:

 • Fisk
 • Kött
 • Nötter och mandlar
 • Solros- och sesamfrön
 • Hirs
 • Importerad pasta
 • Fullkornsvete
 • Inälvsmat
 • Ägg
 • Råris
 • Mejeriprodukter

Enligt Livsmedelsverket bör kvinnor och män över 14 år få i sig mellan 50 – 60 mikrogram selen per dag. För mindre barn skiljer sig dock dagsintaget en hel del beroende på ålder.

Om du av någon anledning inte har möjlighet att få i dig den rekommenderade dosen kan det vara en god idé att komplettera din kost med selentillskott. Värt att tänka på är dock att kroppen tar upp matbaserade tillskott bäst eftersom de innehåller de organiska formerna av selen.

Läs också: Selen – vanliga symtom på brist + rätt sätt att få i dig extra

Lika giftigt som arsenik i stora mängder

Även om selen är viktigt för att flera av kroppens funktioner ska fungera optimalt kan ämnet vara nästan lika giftigt som arsenik i stora mängder. Därför är det viktigt att dagsintaget inte överstiger 0,3 mg.

Ett för högt intag av selen kan dels ha en negativ effekt på mage och tarm, men också försämra kvaliteten på hår och naglar. Tänk på detta om du väljer att ta tillskott med selen och överstig aldrig den rekommenderade dosen.

Tillskott av selen

Pharma Nord SelenoPrecise – Ett unikt preparat eftersom det liknar de olika selenföreningar som vi får från selenrik mat och eftersom dokumentation stödjer den mycket höga biotillgängligheten samt stabil kvalitet.

Megafood Selen – är ett whole food och raw food kosttillskott med selen, örter och grönsaker. Selen bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress, till immunsystemets normala funktion och även till normal sköldkörtelfunktion.

Thorne Selenomethionine – är ett mycket lättabsorberat selen. Selen är en viktig mineral som bidrar till att bibehålla normalt hår och naglar.

Av Elsa Larsson

JordbrukSelen